De ce e bine să ai în casă vaselină

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Produc care are utilitate în cosmetică, vaselina şi-a dovedit utilitatea şi în diverse treburi şi reparaţii prin casă.

Jeleul de petrol, numit și vaselină, este un amestec de uleiuri minerale și ceară. Vaselina a fost inventată de chimistul Robert Augustus Chesebrough în anul 1859, cu scopul de a vindeca zgârieturi, arsuri și diferite probleme ale pielii. Astăzi, vaselina a devenit un produs care are beneficii şi în locuințele noastre şi poate fi folosit în mai multe scopuri casnice.

Îndepărtează petele dificile

Vaselina poate îndepărta unele pete dificile precum cele de ceară, de gumă de mestecat, de creioane și de machiaj, de pe îmbrăcăminte, lenjerie și mobilier. Aplică vaselină pe pată cu o cârpă umedă, las-o să acționeze câteva secunde, apoi șterge ușor, până când pata dispare. Ține cont că este posibil să fie nevoie să repeți procedeul de mai multe ori!

Lustruiește pantofii și mobila din piele

Vaselina poate fi folosită ca o alternativă rapidă a cremei pentru lustruirea obiectelor din piele. Vei avea pantofi, cizme, genți, mănuși și mobilier din piele mult mai lucioase, dacă le vei șterge cu ajutorul unei cârpe din bumbac îmbibată în vaselină.

Folosește-o când vopsești

Dacă urmează să vopsești o anumită zonă sau obiect din casă, însă nu îți dorești ca vopseaua să adere și pe alte suprafețe, precum pe geamuri, balamale, gresie sau pe faianță, pur și simplu aplică un strat subțire de vaselină pe locurile pe care vrei să le protejezi. Când termini de vopsit, șterge vaselina cu o cârpă umedă.

Adio, scârţâit de balamale!

Vaselina acționează ca un lubrifiant și te poate scăpa de scârțâitul ferestrelor, ușilor de la casă sau de la mobilă. Pentru a scăpa de aceste sunete deranjante, tot ce trebuie să faci, este să aplici un strat subțire pe balamale, apoi să deschizi și să închizi ușile sau ferestrele de câteva ori.  

Ce nu ştiai despre vaselină

Prima menționare cunoscută a cuvântului vaselină a fost făcută de inventatorul gelatinei de petrol, chimistul Robert Chesebrough în patentul său american pentru procesul de fabricare a gelatinei de petrol (U.S. Patent 127,568) în 1872. ("Eu, Robert Chesebrough, am inventat un produs nou și util din petrol, produs pe care l-am denumit vaselină". Se presupune că acest cuvânt provine de la germanul Wasser (apă) + grecescul έλαιον [elaion] (ulei) + terminația științifică -ine.

După 11 ani, in 1883, Regina Victoria a Angliei, îi acordă lui Robert Chesebrough titlul de Sir, declarând că invenția și produsele sale sunt foarte folositoare. Vaselina a fost fabricată de Chesebrough Manufacturing Company până la achiziționarea acestei companii de către compania Unilever în 1987.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel