De ce este bine să postim? Iată care sunt beneficiile postului pentru sănătate, mai ales pentru creier

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Paștele ortodox va fi sărbătorit duminică, pe data de 16 aprilie. Postul de 40 de zile a început pe 27 februarie. Dacă ții post, află care sunt beneficiile acestui regim, mai ales pentru sănătate.

Postul are beneficii incredibile pentru sănătate! Iată care este părerea Arhidiaconului Sorin Mihalache, care explică ce schimbări incredibile pot avea loc în creierul nostru atunci când postim.

Există o mulțime de beneficii medicale ale postului, care poate fi ținut în această perioadă de orice persoană sănătoasă, care nu suferă de anumite condiții medicale.

Cercetările medicale recente au scos în evidență impactul benefic al postului, după cum afirmă Arhidiaconul. Aceste studii confirmă că persoanele care aleg să țină postul își îmbunătățesc mecanismele de neurogeneză. Neurogeneza reprezintă procesul prin care se nasc neuroni noi în creierul uman.

Una dintre zonele în care se nasc acești neuroni noi este girusul dentat, ce se află sub cortexul cerebral. Indiferent de vârstă, acest beneficiu poate apărea dacă ții post. Din perspectivă spirituală, putem afirma și că postul contribuie la înnoirea minții.

Un al doilea proces care se leagă strâns de post este neuroplasticitatea. Aici putem vorbi despre faptul că cei care postesc mai mult determină îmbunătățirea proceselor de învățare. Astfel, vei putea să îți însușești cunoștințe noi cu o mai mare rapiditate, să înveți lucruri interesante fără o mare greutate.

Al treilea beneficiu al postului este scos în evidență de o autoare care a câștigat Premiul Nobel în medicină. Alimentația de post poate să îmbunătățească performanțele creierului și chiar să îl protejeze de boli precum Alzheimer. Totodată, postul poate spori și activitatea inimii. Chiar dacă uneori ești nevoit să te înfometezi, celulele sănătoase capătă și mai multă rezistență. Și luptă pentru supraviețuire.

Se poate face și o legătură clară între postire și longevitate.

Sunt autori care vorbesc despre faptul că una dintre cele mai ieftine intervenții ale oamenilor obișnuiți pentru lungirea vieții este chiar postul. 

Și din punct de vedere psihologic, postul are un impact semnificativ. Fiindcă există o strânsă legătură între metabolism și starea noastră interioară. Când reducem aportul de alimente, se reglează nivelul glucozei, iar activitatea noastră generală este la foc mic.

De aici pornește și o stare de liniște și de luciditate, asociată adesea cu perioada de post. 

Cel mai mare beneficiu al postirii rămâne beneficiul spiritual, fiindcă ne pregătim pentru o conexiune mai profundă cu Dumnezeu. Poate reprezenta o despărțire de lume și o unire cu Acesta.

Un trup liniștit și echilibrat reprezintă un cuib potrivit pentru nașterea vieții spirituale.

Sursă: Trinitas TV/ArArhidiaconu Sorin Mihalache

Îți recomandăm și: Postul Paștelui. Care sunt tradițiile și obiceiurile care se respectă timp de 40 de zile?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel