De ce joacă acceptarea de sine un rol major în evoluția personală?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
https://pixabay.com/
https://pixabay.com/

Acceptarea este cea care ne ajută să evoluăm și să ne dezvoltăm, atât din punct de vedere personal, cât și spiritual. Din fericire, totul depinde de noi. Fiindcă 2023 poate fi numit anul acceptării, află mai multe despre acceptarea de sine.

"Resemnarea ne ține prizonieri, acceptarea ne eliberează", spunea astrologul Daniela Simulescu într-o postare pe pagina sa de Facebook. Dacă 2022 a fost despre vindecare, anul acesta ar putea fi potrivit pentru acceptare.

Dacă înveți să te accepți, vei fi cu adevărat fericit. Chiar dacă acest proces poate fi văzut ca un drum anevoios, fiindcă ești uneori cel mai mare critic al tău. Dar merită!

Este clar că nu te-ai născut cu o viziune negativă asupra propriei persoane. Însă, modul în care te-ai dezvoltat de-a lungul vremii, a contribuit atât la acumularea de experiențe pozitive, cât și la cele negative.

Dar cum poți învăța să te accepți și să îți îmbrățișezi defectele, de fapt?

Ar fi bine să te gândești la tine ca la un întreg. Să notezi pe o foaie de hârtie tot ce îți place la tine, dar și ce crezi că ar putea să fie îmbunătățit. Crezi că ai mai multe defecte sau mai multe calități?

Deși este foarte ușor să spui ce nu îți place și să te judeci aspru, nu îți vine cel mai simplu să spui că îți înțelegi și îți îmbrățișezi toate defectele. Dar acesta este primul pas! Trebuie să restructurezi felul în care te vezi, ca să te poți și accepta așa cum se cuvine.

Ascultă-te mai mult. Trebuie să îți înțelegi pe deplin dorințele, dar și nevoile. Nu le mai permite celor din jur să ia decizii pentru tine, indiferent dacă este vorba despre persoanele cele mai dragi. Nu pune prea multă presiune pe tine și învață că nu trebuie să acționezi conform așteptărilor celorlalți.

Alt pas important? Acceptă ceva ce nu poate fi schimbat la tine. De pildă, să vorbim despre fizic. Ai vrut mereu să ai 1.80 m și ochii albaștri? Dar dacă te-ai născut scund și cu ochii căprui? Este momentul să accepți clar că ești într-un anumit fel și să nu mai încerci să te axezi pe lucrurile care nu mai pot fi schimbate. Pe scurt, ai grijă de ceea ce ai. Ești unic și ești frumos în felul tău, nici nu ai de ce să vrei să arăți ca altcineva.

Nu te gândi atât de mult în viitor! Da, contează să ai niște planuri, dar când te gândești unde vei fi în 30 de ani, este aproape imposibil să vizualizezi asta. Și așa pot apărea frustrări sau nesiguranțe. Nu neglija sinele prezent! Fiecare pas înainte este o reușită, așa că nu are rost să îți încarci mintea cu lucruri care se pot întâmpla sau nu în zeci de ani.

Evită oamenii care nu îți fac bine! Fie că fac parte din familie sau îți sunt prieteni, nu ai nevoie de persoane care te țin în spate sau care te doboară. Negativitatea o să-ți afecteze sănătatea mintală și te împiedică să te accepți așa cum ești. Acceptarea de sine vine din interior, dar nu ai nevoie de cei care îți amintesc constant ce faci rău sau ce defecte ai. Un mediu pozitiv contribuie la o dezvoltare armonioasă.

În final, încearcă să nu renunți. Este firesc și uman să greșești, dar nu bate pasul pe loc. Ca să te accepți, nu te mai gândi obsesiv la trecut, la ce ai fi putut să faci diferit. Acceptarea de sine este un proces continuu, așa că trebuie să-ți faci treaba mai ușoară.

Astrosens îți recomandă să citești și: 5 lucruri pe care merită să le știi despre conceptul de acceptare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel