Orezul este unul dintre alimentele cheie din dieta mediteraneană și unul dintre cele mai ușor de preparat dacă știm timpul exact de gătire, astfel încât să nu devină prea tare sau prea gătit. Cu toate acestea, reîncălzit poate reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.
Orezul se regăsește ca produs principal în farfurie, dar și ca garnitură, motiv pentru care mulți consumatori îl încorporează în mod regulat în alimentația lor.
Pentru a mânca și a doua zi, oamenii preferă să îl bage la frigider, apoi să-l reîncălzească. Trebuie să știm să-l păstrăm și cum să-l reîncălzim pentru a evita problemele de sănătate.
În realitate, această problemă a fost abordată de expertul în prim ajutor Miguel Assal, care a postat un videoclip pe contul său de Instagram avertizând cu privire la pericolele consumului de orez lăsat prea mult timp după gătire. Assal susține că intoxicația poate fi cauzată nu de modul în care este reîncălzit, ci de modul în care este păstrat, deoarece atunci bacteriile pot să se dezvolte și să provoace disconfort, diaree și dureri abdominale, printre alte neplăceri și probleme mai grave, în special la persoanele cu sistem imunitar slăbit, copii și femeile însărcinate.
Vezi această postare pe Instagram
În cazul orezului, ținut între 4 și 60 de grade Celsius, sporii bacteriei Bacillus Cereus cresc rapid, ceea ce, așa cum afirmă Assal, poate provoca probleme de sănătate. Unul dintre pericolele acestei bacterii este că nu schimbă nici gustul, nici aspectul alimentului, astfel încât ne poate părea că este în perfectă stare pentru consum, când, în realitate, ne putem expune unui pericol.
Pentru a preveni proliferarea bacteriei, orezul fiert nu trebuie păstrat niciodată la temperatura camerei. Deși este recomandat să-l lăsați să se răcească pentru a reduce fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge, acesta ar trebui să fie depozitat în frigider în maxim o oră.
În ciuda avertismentelor, nu este necesar să renunțăm să consumăm orez peste noapte, trebuie doar să luăm măsurile de precauție necesare. Cu toate acestea, dacă este păstrat corespunzător, se poate consuma fără nicio problemă. Situații similare apar și în cazul altor alimente, cum ar fi ouăle, care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră fără să știm, dacă sunt supuse schimbărilor drastice de temperatură. De aceea, se recomandă să nu le depozitați pe ușa frigiderului.
Prin urmare, trebuie să reîncălziți orezul în mod corect: cea mai bună opțiune este să-l puneți din nou într-o oală sau tigaie cu o cantitate mică de apă și să-l lăsați cinci minute la foc mic. Orezul trebuie reîncălzit o singură dată. Cu alte cuvinte, dacă l-am păstrat în frigider și îl reîncălzim, ceea ce rămâne trebuie să fie aruncat. În plus, trebuie să ținem cont de timpul în care orezul poate fi păstrat în frigider, deoarece nu este recomandat să-l păstrăm mai mult de trei zile, scrie 20minutos.es.
Expertul în prim ajutor oferă o altă alternativă pentru consumul orezului gătit: să-l consumăm rece. De fapt, în acest fel, consumăm un prebiotic excelent care ajută sistemul digestiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News