De ce să te plimbi prin ploaie. Beneficii și curiozități

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness

Primăvara ne aduce vreme schimbătoare și avem tendința să fim triști, supărați sau deprimați când plouă. Dacă atunci când stăm la lumina soarelui sintetizăm vitamina D și ne crește nivelul de energie, oare ce beneficii avem când stăm în ploaie? Cum se numește mirosul specific al ploii și cum se numesc cei care iubesc ploaia? Citiți mai jos.

Ploaia poate fi văzută, în primul rând, ca fiind o formă complet naturală de aromaterapie. Dacă respiri adânc, poți simți mirosul ploii și poți trăi revelația unei conexiuni cu natura, cu pământul. Mirosul ploii se numește „petrichor”, termen care vine din limba greacă și trimite la „mirosul argilei”, al pământului.

Cum se produce acest miros? Oamenii de știință au explicat într-un articol publicat în revista „Nature” în 1964 felul în care în perioadele uscate sau secetoase, anumite plante produc substanțe uleioase care sunt absorbite de sol și de pietre. Atunci când plouă, aceste uleiuri precum și alți compuși se evaporă și creează mirosul specific. 

Pe lângă mirosul fantastic care ne deschide porțile sufletului, ploaia ne încântă și privirea, iar ceea ce vedem în jurul nostru s-ar putea să ne ajute, să aibă un efect calmant asupra noastră deoarece putem observa că se schimbă spectrul de culori, poți vedea împrejurimile în altă lumină, chiar și sunetele se schimbă. Totodată, aerul este mai curat atunci când plouă, iar acest fapt a fost demonstrat de cei de la MIT într-un studiu din 2015 în care au demonstrat cât de eficientă este ploaia când vine vorba de climă și de curățarea aerului. 

Faptul că te plimbi prin ploaie te va ajuta, așadar, în vindecarea fizică, dar și emoțională. Nu doar că respiri un aer mai curat, dar renunți la nevoia de a controla totul. Acceptând frumusețea ploii în viața ta, îmbrățișând zilele cu ploaie, accepți faptul că nu poți controla natura și succesiunea anotimpurilor. Ploaia este ceva cu adevărat spectaculos dacă avem câteva minute în care să ne oprim și să o privim, bucurându-ne de ea, trăind un sentiment de pace. 

Dacă te gândești să ieși la alergat în timpul unei ploi ușoare, să știi că s-ar putea să îi faci un serviciu organismului tău în cazul în care dorești să slăbești, deoarece atunci când vremea este mai umedă, organismul are tendința de a arde mai multe calorii, așa că s-ar putea să slăbești și să te tonifici mai ușor.

Un alt beneficiu al ploii este că reglează nivelurile de pH ale pielii tale și îți face părul mai moale, de aceea vei simți o notă de revigorare după ce ai ieșit în ploaie. 

În plus, nu sunt prea mulți oameni cărora le place ploaia și nici nu au aflat câte beneficii pot avea de pe urma ei, așa că dacă ieși la plimbare pe o vreme ploioasă, s-ar putea să te bucuri din plin de liniștea unor străduțe fermecătoare pe care să le ai doar pentru tine. 

Cei care iubesc ploaia se numesc „pluviofili”, termenul vine din latinescul „pluvia”, adică „ploaie” la care s-a adăugat sufixul „fil” - care iubește. Transformă-te într-un pluviofil, iubește ploaia și bucură-te de beneficiile ei! 

surse: wikipedia.com, stylist.co.uk & curiousmindmagazine.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel