Dependența de telefon. Cum o gestionăm și ce sfaturi să luăm în calcul?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Practic
freepik.com
freepik.com

Cum era viața noastră înainte de telefon? Fie că îl verificăm prea des, ne jucăm pe el sau le scriem tuturor, este greu să scăpam de dependență. Totuși, există câteva sfaturi pe care ne putem baza.

Pare ușor să zicem "de azi stau mai puțin pe telefon", dar nu este imposibil. Există câteva sfaturi care ne pot ajuta să reducem această dependență.

În primul rând, ar fi bine să stabilim niște limite clare de utilizare a telefonului mobil. Setează-ți măcar câteva ore pe zi în care să nu îți atingi telefonul, oricât de greu ți s-ar părea.

Gândește-te și de ce folosești atât de mult telefonul. Poate că te plictisești, ești anxios sau trăiești alte emoții care te fac să scoți telefonul din buzunar de o mie de ori pe zi. În schimb, poți face altceva. Bucura-te de sport, meditează, privește o floare, ieși la plimbare.

Dacă vrei, există și aplicații care îți monitorizează timpul pe care îl petreci pe telefon. Odată la ceva timp, telefonul îți va trimite o notificare, care te anunță că ai petrecut un număr de minute pe o anumită aplicație.

Când ieși cu prietenii sau cu familia în oraș, încearcă să te bucuri de prezența lor și nu mai verifica telefonul. Poate să fie un proces gradual, care te ajută să reduci dependența de telefonul mobil.

Iată ce ne spune Mayim Bialik, actriță și autor din Statele Unite ale Americii!

Aceasta ne oferă câteva sfaturi scurte pentru reducerea dependenței de telefonul mobil. Începe prin a spune că este și ea însăși sclava telefonului mobil, care a reușit să îi guverneze viața pentru o perioadă.

Pentru acest autor, telefonul a fost ani la rând partener de joacă și chiar o fereastră către lume. Totuși, își amintește cum era înainte de era telefoanelor. Când oamenii chiar stăteau de vorbă, ieșeau în oraș sau se întrebau toată ziua ce o face acea persoana de care le place.

1. Nu îți mai verifica telefonul de îndată ce te trezești

Primul sfat pe care îl oferă Mayim este să evităm să luăm telefonul în mână atunci când abia deschidem ochii. Ce face autoarea? Citește, în schimb, niște afirmații pozitive. În mod evident, nu de pe telefon, ci dintr-o carte. În felul asta, ea a remarcat faptul că i se schimbă întreaga viziune asupra zilei și nu mai pierde timpul verificând cine a mai postat ceva.

2. Nu te mai uita la o mie de știri, daca nu te interesează

Uneori, tindem să ne uităm la tot felul de știri, care de care mai negative, care ne influențează starea. Deși este bine să te pui la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, evită să te încarci cu cele mai dăunătoare titluri din lume. 

3. Evită să îți folosești telefonul mereu ca să știi ce ai de făcut

Telefonul verificat de o mie de ori pe zi te poate face să crezi că totul este urgent, sensibil și că trebuie făcut într-o clipă. Mai ales când primești o notificare că la o anumită oră trebuie să mergi într-un anumit loc. Te ajută, dar îți dăunează și îți dă și anxietate. Nu trebuie să trăiești chiar într-o grabă permanentă. E simplu, ia cu tine un pix și o agendă, pe care să o verifici seara.

4. Lasă-ți telefonul în mașină

Ca să fii sigur că nu ești tot timpul cu mâna pe el, atunci când ieși, lasă telefonul în mașină. Asta te poate ajuta să discuți și să fii atent la cei care te însoțesc.

Iată aici video-ul complet! 

Vezi și: Cum răspunde la telefon fiecare zodie? Nativii care ți-ar închide în nas versus cei care preferă mesajele interminabile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel