Energia ta feminină este BLOCATĂ? În ce fel îţi afectează viaţa? Iată 14 semne CLARE!

Andreea Diana Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
(sursa foto: Tamara Velazquez / Pexels)
EXCLUSIV
(sursa foto: Tamara Velazquez / Pexels)

Există putere în feminitate. Avem nevoie de feminitate şi masculinitate într-un echilibru sănătos pentru a ne ajuta să ne trăim viaţa mai bine. Ce se întâmplă atunci când energia feminină este blocată? Simţi că nu eşti tu cu adevărat. Într-o societate în care suntem învăţaţi că energia masculină este ceea ce ne ajută să prosperăm, în special în mediul profesional, este bine să ne amintim din când în când puterea pe care o poartă feminitatea în felul său caracteristic şi să ne realiniem cu energia sa pentru a ne completa individualitatea. Iată cum afli dacă energia ta feminină este blocată:

Înainte de a începe, trebuie să menţionez că feminitatea nu înseamnă doar rochii, machiaj şi tocuri şi nu se manifestă la fel pentru toată lumea ca o matrice fixă. Ia din acest articol doar informaţiile care simţi că rezonează cu tine şi aplică ceea ce crezi că ai nevoie pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa!

Semne că energia ta feminină este blocată


1) Refuzi ajutor

Avem tendinţa să credem că a cere ajutor este un semn de slăbiciune şi că "doar femeile" fac acest lucru, ceea ce ne împinge inconştient spre a ne suprasolicita energia şi să refuzăm ajutor chiar şi atunci când avem nevoie. A accepta ajutorul cuiva atunci când ţi se oferă este de fapt un pas înainte spre rezolvarea problemelor tale. În plus, gândeşte-te: tu te uiţi la absolut toţi oamenii pe care îi ajuţi ca la nişte fiinţe slabe şi neajutorate? Nu este mereu cazul, nu-i aşa?

Uneori, acest refuz poate să vină din lipsa de încredere că poţi primi ajutorul de care ai nevoie sau că nu te poţi baza pe ceilalţi să te ajute, aşa că te asiguri că ai controlul asupra fiecărui lucru pentru a-ţi menţine independenţa. Dacă acesta este cazul, revizuieşte genul de persoane pe care le ai în jurul tău, învaţă să delegi lucrurile de făcut, învaţă să faci un târg corect în care fiecare să se implice într-un fel sau altul fără ca tu să te simţi vinovată şi învaţă să ai încredere că fiecare îşi va îndeplini rolul aşa cum trebuie sau oferă-le o marjă de eroare în cazul în care nu reuşesc din prima. Nu suntem super-oameni şi refuzul de a accepta ajutor nu ne aduce puncte bonus în niciun aspect al vieţii noastre. Dacă am fi fost meniţi să le facem pe toate singuri, nu am mai locui în comunităţi, corect?

2) Tratezi suferinţa ca pe o virtute

Din păcate, nici pentru asta nu primeşti puncte bonus sau o statuie nicăieri. A te auto-flagela şi a te ignora pentru ceilalţi nu face nimănui niciun serviciu şi nici nu mai are rost să te superi atunci când oamenii pentru care ai dat totul se întorc într-o zi şi îţi spun: "Nu ţi-am cerut asta!". A ajuta pe cineva la nevoie este una. A simţi că trebuie mereu să te sacrifici ca om pentru ceilalţi nu te face o persoană mai bună. Ştiu, e un paradox! Îndreaptă puţin din atenţia pe care o acorzi celorlalţi şi spre tine. "Nu poţi turna dintr-un pahar gol" sau chiar cum spune în Biblie: "Iubeşte-i pe ceilalţi ca pe tine însuţi". Subliniem "CA PE TINE ÎNSUŢI"! Nu ai cum să oferi celorlalţi iubire, empatie, înţelegere şi căldură sufletească dacă tu eşti mereu la limită cu toate resursele fizice, psihice, emoţionale.

3) Refuzi complimente

De câte ori ţi se spune că arăţi bine sau că îţi vine bine o haină, ori că îţi stă părul frumos tu cum reacţionezi? Dacă începi să te ascunzi sub masă sau să spui imediat că nu e aşa, ori că e o nimica toată şi pur şi simplu s-a întâmplat să arăţi mai bine nu faci decât să anulezi complimentul şi să descurajezi oamenii din jur să îţi mai spună vreodată când observă ceva plăcut la tine. Tu poate în sinea ta crezi că nu e bine să accepţi pentru a nu părea o persoană arogantă, dar un simplu mulţumesc şi un zâmbet discret este îndeajuns dacă nu simţi să spui mai mult. Şi bărbaţilor le plac complimentele, oricât de duri îi consideră societatea.

4) Îţi ignori aspectul estetic sau îl consideri neimportant

Muncim toată ziua şi ne gândim că trebuie să ne simţim confortabil, iar frumuseţea pică undeva pe la finalul priorităţilor uneori. Nimeni nu spune că trebuie să îţi pui toată paleta de machiaj pe faţă sau să îţi iei hainele de ocazie la muncă, dar mici retuşuri ici colo pot face minuni şi te pot face să te simţi mai bine în propria piele. Nu te ascunde în haine largi sau cu croială bărbătească şi evită măsurile nepotrivite. Îmbracă-ţi corpul cu dragoste, cu intenţie, ca să îl faci să se simtă apreciat şi iubit. Chiar şi un tricou cu o pereche de blugi alese atent pentru formele tale pot să te pună în valoare şi să îţi dea o stare de bine. În plus, ideea că "frumuseţea nu contează" nu se aplică în realitate, întrucât este dovedit faptul că efectul de "halo" face diferenţa, respectiv persoanele care adoptă o imagine mai atractivă tind să fie mai bine tratate. De ce să nu profiţi şi tu de acest truc uşor de aplicat?

Tot aici includem şi igiena personală: duş, curăţarea dinţilor, cumpărarea unui deodorant bun, îngrijirea părului în aşa fel încât să fie mereu curat, unghiile îngrijite. Nu e nevoie să mergi zi de zi la un salon dacă nu ai timpul şi resursele necesare. Doar acordă-ţi măcar o jumătate de oră sau o oră pe zi în care să faci ceva pentru tine. Şi încă ceva: nu există limită de vârstă când vine vorba de îngrijirea de sine şi propria ta stare de bine. Şi nu, îngrijirea de sine nu este o pierdere de vreme, ci o investiţie în propria ta persoană, iar efectele se văd pe termen lung.

5) Tendințe de agresivitate

Înainte să sărim la concluzii pripite, spunem aşa: da, oricine are dreptul să se enerveze şi să se exprime când ceva îl/o deranjează şi este bine să nu acumulezi frustrări în interior. Dar contează felul în care o faci. Dacă tot timpul îţi vine să porneşti dezbateri, confruntări, să ţipi, să înjuri, să trânteşti sau să loveşti, s-ar putea să fie o cicatrice sufletească mai veche ce te face să reacţionezi aşa în aproape orice situaţie. Nu doar că reduce drastic nivelul de feminitate, dar îi şi îndepărtează pe ceilalţi de tine cu timpul. Adresează cauzele în terapie, meditează, notează într-un jurnal absolut tot ce te deranjează, de la culori, gesturi, sunete, comportamente, oameni şi notează la fiecare în parte de ce te deranjează. Asta te va ajuta să te cunoşti mai bine şi să ştii de unde vin tendinţele agresive. Şi încă ceva: Pune mai mult preţ pe furia ta, pe energia ta. Nu toate situaţiile sau problemele merită destul de mult încât să te consumi. Porneşte cu mentalitatea că orice fel de energie oferi celorlalţi, este preţioasă ca şi timpul tău. Îţi va veni mai greu să arunci cu sentimentele tale în stânga şi-n dreapta.

6) Îţi lipseşte empatia, căldura, senzualitatea, intuiţia

Esenţa puterii vindecătoare a feminităţii stă în felul în care se simt ceilalţi în prezenţa sa. Vei vedea mereu persoane foarte masculine atrase de tot ce înseamnă frumuseţe şi feminitate pentru că îşi trag puterea unul din celălalt şi se inspiră reciproc. În timp ce masculinitatea aduce protecţie, siguranţă, stabilitate, feminitatea aduce căldură, iubire, calm, senzualitate, profunzime. Se completează reciproc pentru a forma un "tot". Energia feminină nu este condusă de "ego" şi nu se manifestă prin aroganţă, răceală sau duritate. Blocajul energiei feminine poate fi alimentat şi de încercarea de a ne suprima emoţiile. Nu trebuie să uităm că absolut toţi oamenii au emoţii, sentimente şi se manifestă diferit şi prezenţa sau absenţa lor nu sunt un indicativ că suntem masculini sau feminini, ci sunt un simptom al nevoilor noastre emoţionale, mintale şi fizice. 

Intuiţia este o adevărată "super-putere" atunci când învăţăm să o ascultăm. Da, avem mereu tendinţa de a pune logica şi raţiunea înfaţă când luăm decizii, dar intuiţia poate fi uneori factorul - cheie care ne poate ajuta acolo unde simţim că mintea raţională nu poate să ajungă.

7) Totul este "gri" în viaţa ta

Dacă nimic din viaţa ta nu îţi mai aduce bucurie, ar putea exista un blocaj în energia ta feminină, cea care poate vedea frumuseţea şi în acele lucruri mici, de la plante, animale, râsetul unui copil, natură, haine deosebite, parfumuri plăcute care te fac să visezi, până la relaţiile bune pe care le ai în viaţa ta. Concentrează-te pe ce se întâmplă bun în viaţa ta şi realizează zilnic o listă cu ce te-a făcut să zâmbeşti, o listă cu persoane dragi, o listă cu ce îţi place să simţi, de la mâncărurile preferate, parfumuri, materiale fine, muzică, etc.

8) Uiţi să te odihneşti

Când totul în jurul nostru ne împinge să le facem pe toate ca şi cum ar fi ceva normal şi uşor de realizat, uităm de faptul că avem nevoie de odihnă. A fi o persoană ambiţioasă şi muncitoare nu este ceva de blamat, deşi este o trăsătură masculină. Din contră, ne ajută să ne realizăm obiectivele în viaţă. Însă din când în când trebuie să ne aducem aminte că un corp obosit îşi va cere obligatoriu o pauză la un moment dat fix când te aştepţi mai puţin, aka "burn out". Şi indiferent dacă eşti bărbat sau femeie, a fi mereu o persoană obosită, morocănoasă şi aparent ocupată cu orice task la serviciu care devine o urgenţă nu te fac mai atractiv/ă în ochii nimănui.

9) Îţi lipseşte graţia

Ştim că în ziua de astăzi nimeni nu mai ţine cont de etichetă, iar vremurile moderne cer o adaptare. Şi chiar dacă eleganţa a devenit ceva de domeniul trecutului, nu înseamnă că este ceva rău să o încorporăm în viaţa noastră. Există câteva sfaturi de care ai putea să te foloseşti pentru a-ţi mări nivelul de eleganţă şi pentru a obţine un beneficiu pentru sănătatea ta. Ne referim la postură. O postură corectă te face să arăţi şi să te simţi mai bine. Dacă vrei să mai adaugi elemente pentru a emana graţie, poţi să acorzi mai multă atenţie gesturilor tale, tonului vocii şi cuvintelor pe care le rosteşti (am vorbit despre asta mai sus). Apelează la un curs de dans, de yoga şi nu doar că vei fi mai în formă, dar te vei simţi instant ca o persoană mai elegantă.

10) Petreci mai mult timp cu bărbaţii sau alegi numai bărbaţi ca modele de viaţă

Nu este niciodată un lucru rău să ai prieteni de ambele sexe şi fiecare prietenie poate avea un rol important în viaţa ta. Până la urmă, suntem suma oamenilor din cercul nostru foarte apropiat, iar influenţa lor contează mai mult decât conştientizăm noi. Poate eşti genul de persoană care spune că femeile nu sunt de încredere, că nu sunt la fel de distractive sau la fel de competente ca bărbaţii, deşi este puţin probabil ca fiecare femeie pe care ai întâlnit-o să fie aşa sau ca absolut toţi bărbaţii pe care i-ai întâlnit să fie infinit mai buni decât o femeie. Poţi lua în calcul posibilitatea de a fi interiorizat un comportament misogin vizavi de femei, poate ai avut o relaţie dificilă cu câteva femei semnificative din viaţa ta şi ai rămas cu o impresie fixă despre ele sau poate ai tins mereu spre atenţia masculină şi ai mers spre ea chiar cu costul de a renunţa la propria energie feminină. Nu există un sex mai un decât celălalt şi nu toată lumea se naşte 100% rău sau bun, iar oameni dificili pot exista indiferent de sex, vârstă, educaţie etc. Uită-te atent la ce scenarii se repetă cu bărbaţii şi femeile din viaţa ta şi vei descoperi cum atragi doar anumite tipuri de persoane spre tine care îţi confirmă credinţele. 

11) Te compari cu ceilalţi mereu

Competitivitatea în doze potrivite ne poate duce departe, dar când fiecare aspect din viaţa ta devine o continuă demonstraţie de a dovedi că eşti peste altcineva, chiar şi în domenii sau lucruri care nu au legătură cu drumul tău în viaţă, atunci devine o problemă pentru relaţiile tale şi pentru propria ta stare de bine. Şi oricât de trist sună, este un efort în zadar să cauţi mereu termeni de comparaţie pentru că o persoană care îşi stăpâneşte bine energia predominantă, fie că e masculină sau feminină, nu va fi interesată să fie în competiţie cu nimeni pentru că nu are nimic de dovedit. Aşa că, dacă vrei să realizezi ceva sau să faci un lucru anume, motivaţia nu trebuie să vină din exterior, ci din interior. Ce vrei tu să faci pentru tine şi de ce? Aici este răspunsul tău.

12) Atragi persoane cu energie feminină

Dacă începi să atragi spre tine femei sau bărbaţi cu energie predominant feminină, este un indicativ că ai o energie masculină puternică. În mod natural, feminitatea caută protecţia masculinităţii. Cele două energii au nevoie una de cealaltă pentru echilibru. Se poate vedea această dinamică în special în relaţiile de cuplu unde rolurile de gen sunt inversate sau împărţite în mod egal. Pentru femeile care au energie predominant masculină în mod natural poate fi o alegere potrivită, însă pentru femeile care au ajuns din diferite circumstanţe să îşi blocheze energia feminină naturală pentru a lăsa cea masculină să crească, intervin schimbări în timp. Apar semne de oboseală sau chiar epuizare, nemulţumiri legate de relaţia de cuplu, nivel de competitivitate în cuplu care poate duce la invidie sau sabotaj, în special în cuplurile unde bărbatul îşi simte masculinitatea ameninţată şi caută să o protejeze din instinct. Două energii de acelaşi fel pot co-exista pentru un timp, dar excepţiile în care acestea pot funcţiona astfel pe termen lung nu sunt multe, din păcate.

13) Simţi disconfort când discuţi cu femei sau despre femei sau cu oameni "emoţionali"

Nu te simţi în largul tău să vorbeşti despre lucruri ce ţin de problemele cu care se confruntă corpul unei femei sau despre obiceiuri considerate "femeieşti" şi nici nu îţi face deosebită plăcere să porţi discuţii cu femei, în special cele care se încadrează mai mult în tiparul feminin şi pe care le consideri prea "pretenţioase". Iar oamenii care sunt în viziunea ta prea "emoţionali" îţi provoacă un stare stânjenitoare. 

14) Nu ai activităţi feminine

Mersul la cumpărături pentru o haină nouă îţi provoacă deja oboseală şi nervi înainte să ajungi la magazin? Dar când a fost ultima dată când ai dansat? Când ai purtat ultima dată ceva care să te facă să te simţi ca o prinţesă? Nu e nimic stupid, încearcă pur şi simplu să îţi aminteşti cum te simţeai când făceai ceva "tipic femeiesc" pentru tine. Bineînţeles că poţi să mergi la pescuit, la sală, să faci alpinism şi să fii şi feminină în acelaşi timp. Aminteşte-ţi ce scriam mai sus: echilibru!

Cum deblochezi energia feminină?

Dacă ai rezonat cu majoritatea semnelor scrise mai sus, energia ta feminină ar putea fi blocată. Dar nicio grijă, totul se poate echilibra la loc şi vei putea să simţi diferenţa în felul în care te comporţi şi în felul în care se raportează şi ceilalţi la tine. Ia-o ca pe un experiment plăcut în care scopul este să te auto-explorezi, să te cunoşti mai bine şi să tragi concluzii, alegând ce ţi se potriveşte din experienţa trăită. Iată câteva sfaturi pentru deblocarea energiei feminine:

- aliniază-te cu emoţiile tale prin jurnalizare, meditaţie, terapie;

- afirmaţii pozitive despre tine şi despre ceea ce doreşti să atragi în viaţa ta;

- acordă-ţi timp pentru o rutină de auto-îngrijire;

- pune puţin efort în fiecare zi pentru a-ţi îmbunătăţi aspectul prin igienă, haine, sport, mâncare sănătoasă, machiaj;

- nu te teme să apelezi la spontaneitate, să te joci, să te distrezi;

- cumpără-ţi flori sau obiecte de decor frumoase care să te inspire;

- petrece timp în natură sau cu animale de casă;

- pictează, cântă, dansează, delectează-te cu ceva delicios gătit de tine;

- alege parfumuri plăcute pentru tine şi casa ta.

Despre autor: Andreea Cosma este licențiată în Jurnalism şi în prezent studiază Psihologia. Este consilier de dezvoltare personală şi redactor la Astrosens.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel