Explozie de sănătate - BENEFICIILE unei plimbări în parc

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Pixabay.com
Pixabay.com

O plimbare în parc aduce mult mai multe beneficii decât ai crede. Câteva minute de mers zilnic pe jos, contribuie enorm la sănătatea ta! Iată câteva motive pentru care să iei o gură de aer proaspăt!

O plimbare în parc nu este doar o ocazie să te relaxezi și să te deconectezi, ci este și o investiție în sănătatea ta. Beneficiile unei astfel de activități nu se limitează doar la mișcare, ci includ și respirarea aerului proaspăt, reducerea stresului și revitalizarea mintală și emoțională. Este un pas mic, dar semnificativ, către un stil de viață echilibrat și sănătos.

Beneficiile mersului pe jos

Mersul regulat, indiferent de viteză, te va ajuta să:

  • Gestionezi greutatea
  • Reduci riscul de diabet de tip 2
  • Scazi riscul unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon, de sân și pulmonar
  • Îmbunătățești flexibilitatea și forța articulațiilor, mușchilor și oaselor și reduci riscul de osteoporoză
  • Crești nivelul de "colesterol bun"
  • Întărești sistemul imunitar
  • Îmbunătățești starea de spirit, reduci anxietatea, facilitezi somnul și îmbunătățești încrederea în sine

Gestionarea și recuperarea din problemele de sănătate

Mersul pe jos poate ajuta la gestionarea și recuperarea anumitor afecțiuni pe termen lung (ca parte a unui plan de îngrijire supervizat de medicul tău). Mulți pacienți care se recuperează după probleme cardiace găsesc că mersul pe jos este o modalitate bună de a-și recăpăta treptat și ușor forța. Mersul pe jos poate ajuta la gestionarea efectelor secundare ale tratamentului pentru cancer și chiar poate preveni recurența anumitor tipuri de cancer.

Sănătatea mentală și bunăstarea

Mersul pe jos îmbunătățește starea de bine mentală și ajută la combaterea stresului și depresiei. Mersul pentru sănătate oferă oportunități participanților de a întâlni oameni noi și de a forma noi prietenii. Acest lucru este principalul motivator pentru mulți participanți. Aspectul social al plimbărilor sănătoase contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății mentale a participanților.

Un obstacol recunoscut pentru activitatea fizică este lipsa cuiva alături pentru a fi activ, iar o modalitate cheie de a depăși aceasta este oportunitatea de a socializa și de a întâlni oameni noi. Există, de asemenea, dovezi că relațiile de sprijin social oferite de schemele de plimbare în grup ajută la menținerea nivelurilor crescute de activitate fizică pe termen lung.

Beneficii suplimentare ale mersului pe jos

  • Mersul pe jos, ca și alte activități fizice, eliberează endorfine care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul și anxietatea
  • Simțindu-te mai în formă și controlând greutatea, te ajută să îți îmbunătățești imaginea corporală și încrederea în sine
  • Persoanele active au un risc redus de depresie clinică
  • Mersul în grup este o activitate socială care poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintale și la depășirea sentimentelor de izolare
  • Petrecerea timpului în aer liber și în contact cu mediul natural - de exemplu, plimbările în parcuri, păduri și spații verzi - poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mintale

Mersul pe jos și viața de zi cu zi

Pentru majoritatea oamenilor, mersul pe jos este cea mai ușoară modalitate de a îndeplini recomandările privind activitatea fizică și se potrivește în viața de zi cu zi. Acest lucru se datorează faptului că mersul pe jos este:

Gratuit și nu necesită echipament special, antrenament, abonamente la sală sau clubDisponibil aproape pentru oricineSigur și cu impact redus, cu un risc scăzut de accidente și leziuniUșor de început încet și de dezvoltat treptat

Miresmele din parcuri și păduri pot reduce stresul

O plimbare într-un parc sau într-o pădure cu mulți arbori poate fi cea mai sănătoasă activitate pe care o poți face. Aromele și mirosurile au un efect puternic asupra sănătății și emoțiilor noastre. Se pare că mirosurile sunt strâns legate de centrul emoțional din creierul nostru. De aceea, anumite mirosuri pot trezi un sentiment de nostalgie sau alte emoții legate de trecutul nostru.

Nu este niciodată prea târziu să fii activ!

Chiar și persoanele care încep activitatea fizică târziu în viață vor beneficia. Un studiu a descoperit că bărbații anterior inactivi care au devenit activi la vârsta de 50 de ani au avut cu 49% mai multe șanse să supraviețuiască până la vârsta de 60 de ani decât bărbații care nu făcuseră exerciții anterior.

Citește și Beneficiile surprinzătoare ale trezitului devreme și cum să faci tranziția mai ușoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel