Feng Shui. CINCI mituri comune, DĂRÂMATE! Nu trebuie să cumperi ASTA în casa ta!

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Fengshui
Feng Shui. CINCI mituri comune, DĂRÂMATE! Nu trebuie să cumperi ASTA în casa ta! (sursa foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels)
EXCLUSIV
Feng Shui. CINCI mituri comune, DĂRÂMATE! Nu trebuie să cumperi ASTA în casa ta! (sursa foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels)

Feng Shui. Poate ai vrut să te apuci să înveţi câteva lucruri despre cum să foloseşti arta Feng Shui în viaţa ta şi ai dat de o cantitate copleşitoare de informaţii care îţi spun cum trebuie să îţi decorezi casa, unde să muţi mobila sau ce obiecte să cumperi pentru casa şi biroul tău pentru a invita prosperitate şi armonie. Dar potrivit lui Octavian Sbârnă - acupunctor, consultant în Feng Shui și astrologie chineză - majoritatea acestor lucruri sunt doar mituri. De altfel, în interviul acordat Danielei Simulescu pentru Astrosens.ro, Octavian sparge cinci dintre cele mai comune mituri despre Feng Shui şi explică ce presupune de fapt acest domeniu fascinant:

Miturile despre Feng Shui reprezintă unul dintre cele mai mari şi importante motive pentru care oamenii nu beneficiază de pe urma acestei ştiinţe extraordinare pentru că consideră - şi pe bună dreptate într-o anumită măsură - că nu are o bază în realitate, dar asta din cauză că, de obicei, omul crede în unul sau mai multe mituri.

Ca să ne raportăm la Feng Shui aşa, generic, ce înseamnă şi de unde vine, cuvintele Feng Shui înseamă vânt şi apă. Se referă la ideea că există o energie în mediul exterior care ne influenţează viaţa pe toate aspectele, de la bani, la relaţii, sănătate, la tot ce este important în viaţa noastră. Inclusiv funcţionarea mentală, emoţională, fizică, spirituală sunt influenţate de această energie.

Tot ce înseamnă metafizica chineză recunoaşte existenţa acestei energii în tot felul de sisteme complexe. De exemplu, în cadrul corpului uman avem meridianele energetice de acupunctură, este o ramură separată. În mediu, energia din mediu interacţionează cu energia noastră şi aia e partea de Feng Shui. Iar partea de astrologie ne vorbeşte despre structura noastră genetică nativă sau congenitală, cu care am venit.

Când vine vorba despre Feng Shui este vorba despre cum să fim omul potrivit la locul potrivit, în momentul potrivit, astfel încât Universul să îşi deschidă braţele către noi şi noi să putem să primim.

Dacă noi avem un Feng Shui bun, dacă noi am reuşit să fim în armonie cu Universul, viaţa noastră pur şi simplu curge, lucrurile se întâmplă natural, primim oportunităţi, oamenii sunt acolo să ne ajute. Există un flux natural, frumos şi lucrurile sunt într-o armonie generală.

Din păcate, a devenit un clişeu să spunem că "Feng Shui-ul nu e bun" şi este primit într-un mod pamfletist, zeflemitor, dar de fapt, în profunzime, există mult mai mult substrat decât am putea crede.

Dacă Feng Shui-ul nu e bun avem impresia că toate merg pe dos. În special pe parte de sănătate se poate vedea asta la modul indiferent ce faci, o dai din una într-alta. E ca o cârpă putrezită pe care o coşi într-o parte şi se deşiră pe cealaltă parte. Pe parte de relaţii nu se leagă nimic, nici pe parte colaborare, la job ai parte numai de obstacole, de tot felul de lucruri. Şi ce am observat este că, evident, în momentul în care schimbi Feng Shui-ul parcă se schimbă toate lucrurile. 

Dar obstacolul major este de la a trece la atitudinea asta de "Hai să îmi schimb Feng Shui-ul" la efectiv ce înseamnă la modul cel mai profund şi cel mai serios acest lucru. Dar pentru asta trebuie să depăşim nişte mituri.

Am fost uimit să văd toată şcoala mea de Feng Shui din Asia trecând peste zecile de cărţi pe care le-am citit şi care mai mult m-au frustrat. 

Cinci mituri comune despre Feng Shui

1) Feng Shui constă în obiecte

E foarte simplu! Dacă ne raportăm la un singur lucru, respectiv la numele Feng Shui, care înseamnă vânt şi apă, este foarte uşor să ne dăm seama că rădăcinile acestei arte şi ştiinţe nu au nicio legătură cu statuete, cu obiecte.

Adevărata putere, dacă este să credem ce spune Feng Shui... şi ce spune Feng Shui este aşa: dacă te aliniezi cu energia de la Mama Natură, Universul te susţine. Şi nu e o metaforă. Este ceva care se întâmplă la propriu. Ce înseamnă asta? Înseamnă că îmi schimbă viaţa în cel mai pozitiv sens. Viaţa devine mai uşoară pentru că primeşti susţinere pe domeniile care sunt importante pentru tine. Dar asta înseamnă ceva foarte mult.

Sunt oameni harnici, muncitori şi abia dacă reuşesc să se descurce şi sunt alţi oameni care sunt de un caracter infect, cu o lipsă de abilităţi şi se bucură de o opulenţă şi o abundenţă extraordinară. De ce? Pentru că trăiesc în medii diferite.

Cel mai important lucru de reţinut: este o ştiinţă. Se poate învăţa, se poate aplica şi oricine se poate să schimbe contextul în care trăieşte. Nu este un drept Divin. Este ceva de genul, dacă plouă afară, îţi iei o umbrelă şi brusc nu mai trebuie să fii ud. La fel şi aici. Dacă apelezi la un consultat care te poate ajuta să faci nişte ajustări în viaţa ta, în casa ta, în modul în care te foloseşti de locuinţa ta în aşa fel încât să curgi cu Universul, lucrurile pot să ia o turnură extraordinar de pozitivă.

A-ţi pune zăngănele undeva sau broscuţe, pisici, sigur nu îţi va schimba viaţa, că nu are cum. Singurul lucru care poate să influenţeze ceva la un mod atât de profund, atât de amplu e Mama Natură, energia care vine de undeva din Univers. Doar chestii enorm de mari şi puternice cum sunt planete, constelaţii, Soare, au puterea de a ne influenţa la un nivel atât de profund.

Este, pe bună dreptate, motivul pentru care oamenii inteligenţi şi cu gândire critică, nu iau în serios Feng Shui pentru că au tendinţa să creadă că Feng Shui este despre broscuţe şi alte obiecte. E o prostie.

Dar problema este că se aruncă "copilul cu apa de spălat" cum spun englezii. Acest gen de Feng Shui nu are niciun efect. Nu este Feng Shui-ul adevărat.

2) Feng Shui este despre design interior

Ok, nu punem neapărat broscuţe, dar sigur trebuie să fie o chestie de genul: în ce culori să îmi decorez casa pentru o relaţie armonioasă. Asta este pentru cineva care are un pic mai multă expunere la ideea de Feng Shui şi înţelege poate nişte lucruri un pic mai profund, dar suntem încă la nivelul la care accentul este pus pe design pe aspect, pe culori.

Primul meu mentor Feng Shui mi-a zis aşa: "Dacă intri într-o casă unde a fost un consultat adevărat de Feng Shui şi s-au implementat schimbări, nu îţi dai seama că acolo a fost făcut Feng Shui".

Pentru că nu o să întâlneşti chestii evidente, cum ar fi statuete sau alte lucruri. Ce o să întâlneşti este o stare de bine. Pur şi simplu se simte bine.

3) Feng Shui este despre mobilier

Vorbim de oameni care au avut mai multă expunere la Feng Shui şi vorbesc despre mobilier în casă sau unde să fie poziţionat mobilierul. Aici există o mică fărâmă de adevăr, în sensul în care mobilierul este în strânsă legătură cu unde ne petrecem noi timpul, dar modul în care funcţionează Fegn Shui-ul este modul în care noi suntem o "antenă". Corpul nostru este o antenă şi Feng Shui-ul are ca element principal nu casa, ci prezenţa noastră. Ăsta este cel mai important factor din Feng Shui: unde ne aflăm noi. Pentru că noi absorbim energia de unde ne aflăm. E foarte simplu: ne aflăm într-o zonă bună, absorbim energie bună. Ne aflăm într-o zonă proastă, absorbim energia proastă.

Dar povestea cu mobilierul, dacă este separată de acest concept, îşi pierde sensul. Eu degeaba pun masa acolo, dacă nu stau la masa aia. Degeaba pun patul într-un loc bun din dormitor, dar eu nu dorm acolo. Nu ,mă va afecta patul care e acolo. Nu am nicio legătură cu aptul, ci unde mă aflu eu. E foarte important să înţelegem că nu este despre mobilier, ci despre om.

4) Feng Shui nu este pentru oameni serioşi

Unii oameni tind să creadă că Feng Shui nu este pentru oameni serioşi, că nu are cine ştie ce putere, e o superstiţie. Aia e atmosfera. Sau mai sunt unii oameni care aruncă un ban într-o fântână, îşi pun o dorinţă, ăla e nivelul. Ideea este că nu e deloc aşa. Feng Shui-ul care chiar dă rezultate este foarte puternic.

Când am văzut amploarea Feng Shui-ului în Malaezia şi Singapore şi sumele de bani pe care oamenii sunt dispuşi să le plătească, mi-a căzut faţa. De exemplu, un consult de Feng Shui în Malaezia pentru un consultant de pregătire medie începe undeva la 1.000 euro. Acolo oamenii au o anumită cultură. De ce costă atât de mult? Ca peste tot, în orice piaţă, este vorba de cerere şi ofertă. Iar oamenii care ajung să ceară şi să primească aceşti bani, trebuie să demonstreze că se întâmplă ceva. Trebuie să vezi nişte rezultate, nişte schimbări.

Ce voiam să spun vizavi de ideea de putere, superstiţii... În Orient, oamenii de afaceri au consultanţi Feng Shui în echipa lor, tocmai pentru că s-a demonstrat că poate să le dea un avantaj competitiv faţă de ceilalţi, pornind de la partea de vânzări, recrutare, partea de business. Oamenii de afaceri au un mod de gândire foarte pragmatic: dacă îmi arăţi că funcţionează, te plătesc cât vrei tu şi într-adevăr, acolo se întâmplă lucruri. Feng Shui-ul făcut de profesionişti e individualizat pe omul care conduce afacerea sau familia, e individualizat pentru priorităţile omului respectiv. Are un cu totul alt impact.

5) Feng Shui-ul nu se poate face în orice casă

Oamenii pot să spună da, înţeleg cum funcţionează Feng Shui, dar nu cred că pot să mă bucur de beneficiile unui consult Feng Shui din cauză că la mine acasă fie e prea spaţiul prea mic, fie nu pot să mut mobila pentru că e făcută pe comandă, lucrurile nu prea pot să fie mutate şi este unul dintre mituri că "Nu pot să mă bucur de Feng Shui pentru că nu pot să mut mobila în casă". Ne întoarcem la povestea cu mobilierul. Ok, unele schimbări pot să implice partea de mobilă, dar altele, nu.

De exemplu, dacă tu poţi să lucrezi de la birou sau pe canapea, mai ales acum în pandemie, cu munca de acasă, Feng Shui-ul de acasă a devenit mai important pentru succes profesional. Pentru că dacă lucrezi acasă, unde anume te afli când lucrezi capătă o importanţă foarte mare. Şi cum marea majoritate a oamenilor lucrează cu laptopul în braţe, poţi să lucrezi oriunde. Ideea este să te pui unde trebuie.

În afară de asta, poate ai două paturi, două camere şi poate unii oameni dorm într-o cameră şi le-ar face bine să doarmă în cealaltă cameră şi poate ar trebui să faci rocada.

Evident, că trebuie să ai disponibilitatea psihologică să faci măcar câteva schimbări. nu poţi să faci acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite, dar nu implică neapărat schimbări majore de mobilă.

În al treilea rând, unele schimbări de Feng Shui pot să presupună ceea ce se numesc "activări". Astea sunt pe principiul că în afară de a mă pune pe mine într-o zonă cu energie bună, pot să fac anumite lucruri care să amplifice zone din casă care au o energie bună oricum, chiar dacă eu nu pot să stau acolo. Aici putem să vorbim de acvarii, cel mai simplu şi banal exemplu, care se pot plasa pe locuri foarte atent calculate. Se face o întreagă serie de calcule, inclusiv vizavi de locaţie, de data când să pui acvariul cu apă acolo. Nu vorbim de fântânele. Vorbim de acvarii, nu neapărat cu peşti. Acvariile au legătură cu acea componentă din Feng Shui - apa. Şi putem să ne folosim de activări de genul acesta chiar dacă nu putem să mutăm mobila în casă.

Apa are legătură cu banii şi cu oportunităţile financiare. În altă ordine de idei, putem să facem alte activări care corespund cu ideea de munte. În Feng Shui e foarte mult despre munte care este Yin şi apa care este Yang.

Ideea este că se pot face lucruri şi să simţi diferenţe mari, chiar dacă nu poţi să îţi muţi mobila.

Urmăreşte aici interviul acordat de Octavian Sbârnă pentru Astrosens.ro:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel