Gem de mere: Rețeta de sezon

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Gemul de mere se numără printre rețetele de sezon. Iată cum se prepară.

Ingrediente

-2 kg de mere

-1 kg de zahăr

-½ pahar de apă

Cum se prepară gemul de mere

Pentru prepararea acestui gem sunt potrivite merele mature sau un pic imature: fructele conțin multă pectină și gemul preparat din aceste mere se va gelatiniza bine, potrivit bucatarul.eu. Spălați și curățați merele: merele într-o cratiță, iar cojile în alta. Presărați merele decojite cu zahăr (adăugați zahăr după gust) și agitați cratița ca să se distribuie zahărul.

Turnați apa în rămășițele de mere, puneți cratița la foc mic și fierbeți timp de 10 minute. Lăsați să se răcească un pic și turnați lichidul obținut în mere. Puneți cratița cu mere la foc și fierbeți până vor deveni moi (30-40 de minute), amestecați bine, reduceți focul și fierbeți gemul. Întregul proces durează aproximativ o oră.

Când masa va fi de 2 ori mai mică decât cea inițială, puteți verifica dacă gemul este gata: puneți o picătură de gem în farfurie, lăsați să se răcească și dacă nu curge, atunci gemul este gata. Puneți gemul fierbinte în borcane uscate și sterilizate și închideți-le cu capace. Veți obținut 3 borcane de 0.5 l și încă puțin gem.

Cum se face gemul de prune

Ingrediente

- 2 kg prune

- 800 g zahăr

- zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)

Cum se prepară

Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie, potrivit retete.unica.ro. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Se amestecă folosind o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.

Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert. Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel