Grădina zoologică din Madrid găzduiește un cuplu de panda gigant din China

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Grădina zoologică din Madrid a salutat sosirea unui cuplu de panda gigant în cadrul unei noi etape dintr-un program chinez de creştere şi reproducere a exemplarelor din această specie derulat în Spania, anunță Reuters. 

Fosta regină Sofia, o susţinătoare a eforturilor pentru conservarea acestei specii încă din anii 1970, a fost gazda ceremoniei oficiale de prezentare a exemplarelor Jin Xi şi Zhu Yu, ambele în vârstă de trei ani, la Madrid.

Animalele s-au plimbat cu avionul de la Chengdu, în sud-vestul Chinei, luna trecută, dar au fost prezentate în mod oficial joi, la finalul unei perioade de carantină.

De-a lungul timpului, China a împrumutat exemplare din această specie emblematică unor grădini zoologice din diverse locuri ale lumii în calitate de ambasadori ai bunăvoinţei, derulând în acelaşi timp pe teritoriul său programe de conservare care au dus la îmbunătăţirea statutului speciei de la periclitat la vulnerabil.  În crescătorii din diverse locuri din lume, se află 728 de panda.

Sunt convins că sub îngrijirea Spaniei, noul cuplu se va adapta în noua lor casă din Madrid, vor creşte sănătoşi şi vor continua să ofere, ca întotdeauna, multă bucurie publicului spaniol, mai ales copiilor, a spus ambasadorul chinez în Spania, Yao Jing, în cadrul ceremoniei.

Spania este membră în programul de conservare al panda de peste 40 de ani. Grădina zoologică din Madrid a ajutat la creşterea a şase pui de panda în ultimii 17 ani. Experţii de la grădina zoologică din Madrid cred că vor mai trece doi sau trei ani înainte ca perechea să se poată reproduce având în vedere vârsta pe care o au.

Jin Xi şi Zhu Yu sunt hrăniţi cu peste 60 de specii de bambus proaspăt şi lăstari, a precizat grădina zoologică.

Am avut noroc că au venit chiar primăvara. Cel mai mult le plac mugurii de bambus, care sunt foarte fragezi şi au un conţinut ridicat de nutrienţi, a spus Rebeca Ortega, care îngrijeşte panda la această grădina zoologică de peste 16 ani.

Populaţia de panda gigant din sălbăticie a crescut de la circa 1.100 în anii 1980 la 1.900 în 2023.

Sursa: AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu)

Știai următoarele lucruri despre urșii panda gigant?

  • Se camuflează excelent în habitatul lor.
  • Ochii lor diferă față de cei ai urșilor panda obișnuiți.
  • Sunt foarte protectori cu puii lor în prima lună de viață.
  • Pot urca în copaci și pot înota.
  • O mare parte a timpului și-o petrec mâncând.
  • Un os al încheieturii mâinii acestora este extins. Îl folosesc ca pe un deget mare pentru a-i ajuta să prindă hrana.
  • Ca să evite înfometarea, au nevoie de cel puțin două specii diferite de bambus.
  • Dieta acestora este în proporție de 99% vegetariană. În mare parte, include rădăcini, tulpini, mlădițe și frunze de bambus. Cu toate acestea, sistemul lor digestiv este tipic pentru un carnivor, așa că restul de 1% din dieta lor poate include ouă, animale mici și carne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel