Grecia încearcă să redobândească sute de antichități furate, care au ajuns la un colecționar britanic 

astrosens Team | Dată: 20 mai 2023, 15:28 | Categorie: Stiri
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Descoperire importantă la Templul lui Zeus din orașul antic Magnesia, în Turcia / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

După o îndelungată bătălie juridică, 351 de antichităţi jefuite, datând din neolitic până în epoca bizantină, vor fi returnate Greciei, a anunţat vineri seară Ministerul Culturii din această ţară, transmite sâmbătă AFP. Totodată, un număr semnificativ de fragmente ceramice vor fi repatriate.

Antichităţile, împărţite în 25 de grupe, s-au aflat în posesia dealerului de artă britanic Robin Symes Limited, în prezent în curs de lichidare, potrivit unui comunicat.

Ministrul elen al Culturii, Lina Mendoni, a declarat că bătălia juridică pentru recuperarea antichităţilor jefuite din Grecia a durat 17 ani, începând în 2006, când autorităţile elene au început să ancheteze activităţile Robin Symes Ltd., în ţară şi în străinătate.

Printre cele mai importante obiecte din colecţia de antichităţi se numără o statuetă din neolitic, sculptată în piatră albă şi datând din anul 4.000 î.e.n., o figurină din Ciclade din perioada 3.200-2.700 î.e.n., o statuie de marmură deteriorată reprezentând o "kore" arhaică, datând din 550-500 î.e.n., sau un bronz fragmentat reprezentându-l pe Alexandru cel Mare tânăr, din a doua jumătate a secolului al II-lea.

Multe jafuri în timpul ocupației otomaneGrecia se luptă să-şi recupereze operele de artă şi antichităţile jefuite, împrăştiate în muzee şi colecţii private din întreaga lume.

Trei fragmente din Partenon păstrate de Vatican timp de mai bine de două secole au fost restituite Greciei în martie, un gest de prietenie conform papei Francisc. Fragmente din acest monument sunt răspândite în mai multe muzee importante din lume.

Grecia speră, de asemenea, să obţină restituirea frizelor Partenonului care se află la British Museum din Londra, în acest sens fiind în curs de desfăşurare negocieri între muzeu şi guvernul elen, potrivit AFP. Londra susţine că sculpturile au fost "dobândite legal" în 1802 de către lordul Elgin, diplomat britanic care le-a vândut British Museum. Grecia argumentează, însă, că acestea au fost "jefuite" în timp ce ţara se afla sub ocupaţie otomană.

Restituirea frizelor Partenonului este un subiect extrem de sensibil în Grecia. La Muzeul Acropole din Atena, un spaţiu lăsat gol aşteaptă restituirea lor, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Cross parteneri
Get it on Google Play


DC Media Group Audience