Gustările din timpul nopții, mai periculoase decât credeai

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Foto: Freepik
Foto: Freepik

O nouă serie de cercetări arată că mâncatul la ore târzii este legat de riscul crescut de obezitate. Poate că știai asta deja, însă nu aveai confirmarea oamenilor de știință. Ei, bine, acum o ai.

S-a descoperit că mâncatul cu patru ore mai târziu decât în ​​mod normal schimbă, de fapt, multe dintre mecanismele fiziologice și moleculare care favorizează creșterea în greutate.

Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii au cerut ca 16 participanți să urmeze două programe diferite de masă, fiecare pentru o perioadă totală de șase zile.

Un experiment confirmă teoria

Primul protocol a prevăzut ca participanții să mânânce mai devreme, în cursul zilei, ultima masă fiind consumată cu aproximativ șase ore și 40 de minute înainte de culcare. Cel de-al doilea protocol le-a cerut participanților să mănânce toate mesele zilnice cu aproximativ patru ore mai târziu, sărind peste orele normale. Dieta celor două grupuri a fost identică.

Pentru a înțelege modul în care mâncatul târziu a afectat organismul, cercetătorii au analizat, în mod special, trei măsuri diferite care sunt asociate cu creșterea în greutate:

Mai apoi, s-a început colectarea de probe de sânge pentru a analiza nivelurile de hormoni care reglează apetitul din sângele participanților. Acești hormoni au fost evaluați la fiecare oră pe o perioadă de 24 de ore, în timpul celei de-a treia și a șasea zi a fiecărui studiu.

Mâncatul târziu a determinat și o scădere a numărului de calorii arse în ziua următoare. La participanții care au făcut biopsia țesutului adipos, s-a dovedit, de asemenea, că mâncatul la ore târzii provoacă modificări moleculare care favorizează depozitarea grăsimilor.

De ce nu este indicat să mănânci noaptea?

Corpul uman are un ritm circadian, un ciclu de 24 de ore care afectează totul, de la nivelul energetic și metabolism, până la modul în care funcționează organele noastre. Avem grijă să fim treji și să mâncăm în timpul zilei și să dormim noaptea.

Având în vedere că noul studiu a fost efectuat pe un număr limitat de participanți și într-un interval de timp foarte scurt, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă aceste schimbări sunt doar temporare sau de durată.

Dar, dacă ne modificăm ritmul natural, cum ar fi turele de noapte, fiind expuși la lumină noaptea sau mâncând noaptea (în special mâncarea de tip ”junk food”), acesta poate interfera cu funcția circadiană normală. Astfel, în organismul nostru pot apărea o serie de schimbări negative mai ales atunci când mâncăm noaptea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel