Halloween - sărbătoare astronomică importantă. Ce se întâmplă pe cer în cea mai 'sinistră' zi din an

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Halloween - sărbătoare astronomică importantă. Ce se întâmplă pe cer în cea mai 'sinistră' zi din an (sursa foto: Pixabay)
Halloween - sărbătoare astronomică importantă. Ce se întâmplă pe cer în cea mai 'sinistră' zi din an (sursa foto: Pixabay)

Halloween – prescurtare pentru All Hallows’ Eve (trad. Ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor) – este o sărbătoare astronomică. Sigur, este descendentul modern al sărbătorii Samhain, un festival sacru al vechilor celți și druizi din Insulele Britanice. Dar este și o zi marcantă din punct de vedere astronomic, când se formează o 'cruce'. Sferturile de zi încrucișate sau zilele transversale se încadrează mai mult sau mai puțin la jumătatea distanței dintre echinocții (când soarele apune spre vest) și solstiții (când soarele apune în punctul cel mai nordic sau sudic de la orizont). Halloween – 31 octombrie – este aproximativ la jumătatea distanței dintre echinocțiul de toamnă (septembrie) și solstițiul de iarnă (decembrie).

Cu alte cuvinte, în astronomia tradițională, există opt subdiviziuni sezoniere majore ale fiecărui an. Acestea includ echinocțiul din martie și septembrie, solstițiile din iunie și decembrie și cele patru zile care reprezintă intersferturi intermediare.

În vremurile moderne, cele patru zile încrucișate sunt adesea numite Ziua Marmotei (2 februarie), Ziua Mai (1 mai), Lammas (1 august) și – cea mai 'sinistră' zi a trimestrului, deoarece vine într-o perioadă întunecată a anului – Halloween (31 octombrie).

sursa foto: NASA via earthsky.org

În emisfera nordică, Halloween-ul este cea mai întunecată dintre zilele încrucișate, venind într-o perioadă a anului în care zilele devin mai scurte. Strămoşii noştri au spus odată că spiritele morților rătăcesc de la apusul soarelui până la miezul nopții în jurul acestui sfert de zi. După miezul nopții – pe 1 noiembrie, acum numită Ziua Tuturor Sfinților – se spune că fantomele se întorc să se odihnească.

Data de 31 octombrie pentru Halloween a fost stabilită prin tradiție. Adevărata zi încrucişată cade pe 7 noiembrie, reprezentând o discrepanță de aproximativ o săptămână. Potrivit vechilor celți, un sfert de zi încrucișat marchează începutul – nu mijlocul – unui sezon.

Legătura Pleiadelor

Se crede că strămoșul timpuriu al Halloweenului - Samhain - s-a întâmplat în noaptea în care clusterul de stele Pleiade a culminat la miezul nopții.

Cu alte cuvinte, Pleiadele s-au urcat la cel mai înalt punct al cerului la miezul nopții în această zi de 'sfert' sau în apropierea acestei date. În zilele noastre, Halloween-ul este fixat pe 31 octombrie, deși punctul culminant al grupului Pleiade la miezul nopții are loc acum pe 21 noiembrie.

În ceea ce priveşte legătura dintre Samhain și punctul culminant al Pleiadelor la miezul nopții, se presupune că cele două evenimente au avut loc aproape de aceeași dată în secolul al XI-lea (1001-1100) și al XII-lea (1101-1200). Aceasta a fost cu câteva secole înainte de introducerea calendarului gregorian.

La acea vreme, când calendarul iulian era folosit, zilele încrucişate și punctul culminant al Pleiadelor de la miezul nopții au avut loc pe 31 octombrie. Dacă calendarul gregorian ar fi fost în uz pe atunci, data sărbătoririi ar fi fost 7 noiembrie.

Dar Halloween-ul este acum fixat pe 31 octombrie. Între timp, adevărata zi transversală cade acum pe 7 noiembrie sau aproape de 7 noiembrie, iar punctul culminant al grupării Pleiade are loc la miezul nopții, aproximativ pe 21 noiembrie.

Concluzia: 31 octombrie, data actuală pentru Halloween, marchează punctul aproximativ intermediar dintre echinocțiul de toamnă și solstițiul de iarnă. Halloween-ul este una dintre cele patru zile transversale ale anului.

sursa: earthsky.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel