Hristos s-a înălțat! Pe 2 iunie românii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului. Ziua Eroilor, recunoștință eternă: la ora 12, în toate bisericile se vor trage clopotele

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage

Românii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului, dar și Ziua Eroilor.

Clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase, joi, 2 iunie 2022 la ora 12,00, în semn de veşnică pomenire, de preţuire şi recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară. 

Minunea Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos

„Timpul şi spaţiul nu puteau limita fiinţa Sa dumnezeiască, pentru că El era acelaşi „ieri şi azi şi în veac”, cum spune Sfântul Apostol Pavel. Poate că Apostolii nu înţelegeau, precum şi nouă ne este greu să exprimăm în cuvinte că înălţarea Mântuitorului la cer nu este o mutare spaţială, precum nu este nici o despărţire, cum obişnuim să zicem, era doar ieşirea din realitatea văzută a simţurilor şi trecerea în realitatea nevăzută a strălucirii Sale dumnezeieşti.

Cu minunea înălţării Domnului nostru Iisus Hristos la cer se încheie lucrarea Sa pământească pentru mântuirea neamului omenesc”, spune Părintele Ion Cârciuleanu aici .

Ziua Eroilor

La fiecare Sfântă Liturghie săvârşită în bisericile ortodoxe sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

'Prin credinţa, curajul şi jertfa lor, eroii români au contribuit la consolidarea conştiinţei şi demnităţii naţionale, afirmate concret prin dobândirea independenţei, realizarea unităţii statului şi apărarea constantă a libertăţii în istoria poporului nostru. Din acest motiv, Catedrala Naţională din Bucureşti este dedicată memoriei tuturor eroilor români, primul ei hram fiind Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor, iar al doilea hram Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României', precizează Patriarhia. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Naţională Bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. (Sursă: AGERPRES- autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Întâlniri oficiale de Ziua Eroilor, ceremonii militare și religioase

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vor participa joi la ceremonia militară şi religioasă organizată, de Ziua Eroilor, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală.

La eveniment vor mai participa ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. Manifestări comemorative similare vor avea loc şi în garnizoanele din ţară, la mausolee, cimitire şi monumente dedicate eroilor români, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale. În cadrul acestor manifestări vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operaţii.

În Bucureşti, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori şi la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare 'Carol I'), la Cimitirul Militar Ghencea, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, precum şi la Cimitirul Filantropia. Joi, de la ora 21,00, va avea loc un concert susţinut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul' pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional, iar începând cu ora 21,30, militarii Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul' vor executa retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - bulevardul Eroilor - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul'. Conform MApN, în mod simbolic, torţele detaşamentului de militari ai Brigăzii 30 Gardă vor fi aprinse de veteranii răniţi în teatrele de operaţii din echipa Invictus România, însoţiţi de studenţi militari. În prealabil, aceştia vor aprinde o torţă de la flacăra veşnică ce arde la Mormântul Ostaşului Necunoscut (ora 18,00) şi se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul: Monumentul Eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului - Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare 'Carol I' - Monumentul Eroilor Genişti din faţa Palatului Cotroceni - Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor - Monumentul Eroilor Ceferişti din faţa Gării de Nord - Arcul de Triumf de pe Şoseaua Kiseleff - Monumentul Eroilor Aerului de pe bulevardul Aviatorilor - Palatul Cercului Militar Naţional (cu sosire la ora aproximativă 21,20).

La ora 22,30, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse candele aprinse şi flori de către studenţi ai Academiei Tehnice Militare 'Ferdinand I'.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12,00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Sursa: (AGERPRES- AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Andreea Rotaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel