Impactul tehnologiei asupra sentimentului de singurătate. Conexiunea online nu este suficientă!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Singurătatea este o problemă mare, care afectează sănătatea mentală a multor oameni în ziua de azi. Dar te-ai întrebat vreodată de ce te simți așa de singur, chiar și când lumea este atât de conectată prin tehnologie?

Bine ai venit în era fără sfârșit a posibilităților în care tehnologia te conectează în moduri în care nu ai crezut niciodată că este posibil. Datorită accelerării internetului, milioane de oameni din întreaga lume sunt la doar un click distanță în orice moment. Cu toate acestea, te simți vreodată singur? Ei bine, nu ești. Ironia este greu de ignorat, nu-i așa? Trăim într-o epocă a conectivității fără precedent, totuși atât de mulți dintre voi vă simțiți încă deconectați în societatea tehnologică de astăzi.

Deci, de ce, în ciuda faptului că sunteți mai conectați decât orice generație precedentă, vă luptați cu sentimente de singurătate și depresie? Iată câțiva factori:

  1. Discuțiile cu roboții, nu cu prieteni. Atunci când trebuie să faci un lucru, probabil că te folosești de un asistent virtual precum Siri sau Alexa, gata să facă exact asta. Roboții de conversație au înlocuit mulți reprezentanți ai serviciului de relații cu clienții, dar creșterea dependenței de instrumente de comunicare asistate de inteligență artificială, deși convenabile, duce la mai puține interacțiuni față în față, ceea ce poate contribui la sentimentul de izolare. Inteligența Artificială ar putea să vă facă viața mai ușoară, dar nu poate înlocui căldura și conexiunea unei conversații umane autentice.
  2. Conexiunile superficiale în agitația și tumultul lumii de astăzi.  Conexiunile semnificative pot să alunece uneori printre crăpături. De multe ori, oamenii sunt concentrați doar asupra numărului de urmăritori sau de aprecieri pe care le au. Interacțiunile au devenit mai superficiale și concentrate pe cantitate în loc de calitate, ceea ce poate duce la lipsă de profunzime și autenticitate în multe dintre relații.
  3. Stresul tehnologic și suprasolicitarea digitală. Deși tehnologia ne-a adus mai aproape în multe feluri, totuși a făcut dificil să te deconectezi. Notificările constante, emailurile și întâlnirile virtuale te pot face să te simți copleșit și epuizat mental. Cu fiecare notificare și actualizare, dispozitivul cere atenția ta aproape 24/7 și poate fi ușor să te simți stresat și copleșit de fluxul constant de informații pe care îl primești de pe social media. Acest stres tehnologic poate duce la sentimente de anxietate, oboseală și dificultate în concentrare.

Cheia este găsirea unui echilibru în utilizarea tehnologiei. Oprește derularea în mod automat și stabilește o limită pentru timpul petrecut pe ecran. Conectează-te cu prietenii în persoană și fă un pas înapoi pentru a te reconecta cu momentele reale și nefiltrate ale vieții. Antidotul împotriva singurătății nu este să te ascunzi în smartphone-ul tău. Este afară, în lumea reală și în conexiuni autentice. Deci, data viitoare când te simți puțin singur, poate ar trebui să pui jos telefonul, să te uiți în jur și să îmbrățișezi frumusețea conexiunii umane. Până la urmă, asta face viața cu adevărat demnă de trăit, nu crezi?

 

Vezi și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel