Importanța iubirii și frumuseții potrivit lui Platon. Cum definim iubirea platonică?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
freepik.com
freepik.com

Platonismul, în filozofia clasică, este asociat în principal cu gândirea lui Platon, unul dintre cei mai influenți filozofi din antichitatea greacă.

Potrivit lui Platon, iubirea platonică este o formă de iubire idealizată și abstractă, care transcende aspectele fizice sau senzuale.

În dialogurile sale, cum ar fi "Banquetul" și "Fedru", Platon descrie iubirea platonică fiind orientată spre frumos și adevăr, mai degrabă decât spre plăcere sau dorință carnală.

În "Banquetul", Platon prezintă discursul lui Socrate despre iubire, în care acesta descrie iubirea ca o căutare a frumosului și a adevărului, o aspirație către idealuri divine.

Iubirea platonica este idealizată ca o legătură spirituală, intelectuală și emoțională profundă între două suflete, care depășește granițele fizice sau temporale.

Descoperă cele mai frumoase citate despre iubire. Lasă-te inspirat!

Această formă de iubire este centrată pe dezvoltarea spirituală și intelectuală a individului, fiind asociată cu o dragoste necondiționată și o căutare a cunoașterii și a adevărului. În esență, iubirea platonica este o formă de iubire pură și ideală, care transcende lumea materială și efemeră, îndrumându-ne către o înțelegere mai profundă a esenței umane și a lumii înconjurătoare.

Zece lecții de viață oferite de Platon, valabile pentru fiecare dintre noi

Iubirea și frumusețea

În dialogurile sale, Platon explorează și importanța iubirii și frumuseții în viața umană. El prezintă ideea că iubirea și frumusețea sunt indici ale formelor ideale și că ele pot servi drept spre transcendență și cunoaștere spirituală.

Licitaţie în Bucureşti: Ceasuri de zeci de mii de euro, la preţ de pornire de 100 de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel