India, decizie în privința roverului lunar care a ajuns în premieră la polul sudic al Lunii 

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com

India a plasat în stare de hibernare roverul său lunar, primul vehicul creat de oameni care a ajuns cu bine la polul sudic al Lunii, la finalul unei misiuni de două săptămâni în care acesta a realizat mai multe experimente ştiinţifice, a anunţat agenţia spaţială din această ţară, citată de Reuters.

Roverul Pragyan din cadrul misiunii spaţiale Chandrayaan-3 a fost "plasat în stare de hibernare", însă cu bateriile încărcate şi cu receptorul pornit, a anunţat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO) într-un mesaj publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică pe reţeaua de socializare X, cunoscută până de curând sub numele de Twitter.

"Sperăm la o 'trezire' de succes pentru un alt set de sarcini! Altfel, va rămâne acolo pentru totdeauna ca ambasadorul de pe Lună al Indiei", au adăugat reprezentanţii ISRO.

După plasarea cu succes a unui vehicul spaţial pe Lună, India s-a alăturat Statelor Unite şi fostei Uniuni Sovietice pe lista ţărilor care au reuşit această performanţă. India chiar le-a depăşit, întrucât a realizat o aselenizare reuşită pe suprafaţa neregulată de la polul sudic al Lunii - o performanţă în premieră mondială -, la scurt timp după ce sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe scoarţa satelitului natural al Pământului în cadrul unei tentative similare.

Asolizarea controlată a misiunii Chandrayaan-3, după o precedentă încercare ratată din 2019, a stârnit un val de entuziasm şi de celebrări în India, ţara cu cea mai mare populaţie din lume. Companiile mass-media au considerat că această aselenizare reprezintă cea mai mare realizare ştiinţifică a Indiei.

Roverul Indiei s-a deplasat 100 de metri pe lună



Roverul Pragyan a străbătut o distanţă de peste 100 de metri pe Lună şi a confirmat prezenţa sulfului, fierului, oxigenului şi a altor elemente chimice pe Lună, a precizat ISRO.

În prezent, India speră să obţină un alt succes notabil în domeniul spaţial prin intermediul unei sonde ce a fost lansată sâmbătă spre Soare, cu misiunea de a observa vânturile solare, un fenomen care poate provoca anumite perturbări pe Terra, unde este văzut adeseori sub forma unor aurore.

"Satelitul este sănătos" şi se află pe o orbită terestră, a anunţat ISRO duminică, în timp ce vehiculul se pregăteşte pentru călătoria sa de 1,5 milioane de kilometri în spaţiu, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel