India prelungeşte interdicţia exporturilor de ceapă pentru o perioadă nelimitată

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Autoritățile din India au luat o decizie care poate stârni proteste! Ce dificultăți întâmpină în legătură cu exporturile?

 Autorităţile din India au hotărât să prelungească, pentru o perioadă nelimitată, embargoul privind exporturile de ceapă, o decizie șocantă care vine înaintea alegerilor generale şi ar urma să agraveze preţurile ridicate de pe unele pieţe externe, transmite Reuters.

Introdus în luna decembrie de India, cel mai mare exportator de ceapă din lume, embargoul urma să expire la 31 martie 2024. Traderii se aşteptau ca embargoul să fie ridicat deoarece preţurile pe piaţa locală s-au redus la mai mult de jumătate de la implementarea restricţiilor la export, iar recolta din acest sezon a adus noi livrări pe piaţă.

Cu toate acestea, vineri seara, Guvernul de la New Delhi a adus o surpriză prin anunțul că interdicția exporturilor de ceapă va fi menținută până la emiterea unor noi ordine.

'Prelungirea este surprinzătoare şi complet inutilă, având în vedere că preţurile sunt în scădere, graţie livrărilor din noua recoltă', a declarat un director de la o firmă de export din Mumbai, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pe unele pieţe angro din statul Maharashtra, cel mai important stat producător de ceapă din India, preţurile au scăzut până la 1.200 de rupii (14 dolari) pentru 100 de kilograme, de la 4.500 de rupii în luna decembrie a anului trecut, a precizat directorul.

Premierul Indiei Narendra Modi vrea să obţină cel de al treilea mandat la următoarele alegeri care se vor derula timp de şapte săptămâni, începând cu 19 aprilie. Ţări precum Bangladesh, Malayezia, Nepal şi Emiratele Arabe Unite se bazează pe importurile din India pentru a-şi acoperi necesarul intern de ceapă şi multe din aceste ţări au avut probleme cu preţurile ridicate, după ce autorităţile indiene au restricţionat exporturile.

'Decizia Indiei permite exportatorilor rivali să ceară preţuri mai mari, de vreme ce cumpărătorii nu au de ales', a declarat un director de la o altă companie de export din Mumbai.

Traderii estimează că India, care are timpi de livrări mai mici decât rivalii, cum ar fi China şi Egipt, pentru multe pieţe, este responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate importurile de ceapă ale ţărilor asiatice.

Conform cifrelor oficiale, în exerciţiul financiar încheiat la 31 martie 2023, India a exportat o cantitate record de 2,5 milioane de tone de ceapă. Roşiile și ceapa sunt atât de vitale în cea mai populată țară din lume încât o creștere a prețurilor poate genera proteste masive.

Unele partide politice aflate la putere în India au pierdut alegerile, pentru că nu au putut controla preţurile la ceapă, care, alături de roşii, sunt esenţiale în alimentaţia de zi cu zi.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Constantin Balaban, editor: Oana Tilică)

Știai că...?

  • Conform Asociației Naționale a Cepei, consumul de ceapă în SUA a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani.
  • Ceapa sălbatică crește pe aproape fiecare continent.
  • Ceapa există încă din Epoca Bronzului! Cea mai veche recoltă de ceapă cunoscută datează de acum aproximativ 5000 î.Hr., acum peste 7.000 de ani!
  • Compușii sulfurici din ceapă ne fac să plângem când o tăiem.
  • Există mai puțin de 1000 de fermieri de ceapă în Statele Unite. Este un număr destul de mic. Împreună, aproximativ 125.000 de acri de ceapă sunt plantați în SUA în fiecare an.
  • Ceapa era venerată de vechii egipteni. Ei credeau că forma sa sferică și inelele concentrice simbolizau eternitatea. Obișnuiau să acopere mormintele conducătorilor lor cu imagini de ceapă, iar ceapa juca un rol vital în ritualurile funerare. Ei credeau că ceapa îi va ajuta pe cei morți să reușească în viața de apoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel