Istoria Astrologiei: De unde au apărut semnele zodiacale? Diferenţa faţă de astronomie

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Recomandari
Istoria Astrologiei: De unde au apărut semnele zodiacale? Diferenţa faţă de astronomie (sursa foto: Pixabay)
Istoria Astrologiei: De unde au apărut semnele zodiacale? Diferenţa faţă de astronomie (sursa foto: Pixabay)

Interesul omului pentru tot ce este ceresc se află în centrul a trei domenii separate - astronomie, astrologie și calendar. Astronomia este studiul științific al soarelui, lunii și stelelor. Astrologia este o pseudo-știință care interpretează efectul corpurilor cerești asupra existenței umane. În istoria timpurie, cele două sunt strâns legate. 

De unde au apărut semnele zodiacale?

Stelele sunt doar unul dintre multele lucruri din lumea naturală la care au apelat ființele umane pentru răspunsuri de-a lungul anilor.

„Nu știm cu adevărat cine a venit prima dată cu ideea de a privi lucrurile din natură și de a ghici influențele asupra oamenilor”, spune astronomul Sten Odenwald, directorul Citizen Science la NASA Space Science Education Consortium, citat de revista Times.com. „Există unele indicații în arta rupestră care arată această idee că animalele și lucrurile pot fi impregnate cu un fel de formă de spirit care are apoi o influență asupra ta și, dacă calmezi acea formă de spirit, atunci vei avea o vânătoare de succes. Acest lucru a fost preluat de ideea de divinație, unde puteți privi efectiv lucrurile din natură și le puteți studia cu atenție, cum ar fi citirea frunzelor de ceai. ”

O anumită formă de astrologie apare în diferite sisteme de credințe din culturile antice.

În China antică, nobilii priveau eclipsele sau petele solare ca prevestiri ale vremurilor bune sau rele pentru împăratul lor, deși se crede că acele semne au o aplicație mai mică în viața altor indivizi. (Odenwald subliniază că în societățile din clasele inferioare aveau mai puțin control asupra vieții oamenilor, iar ghicirea ar putea părea inutilă.)

Sumerienii și babilonienii, până la mijlocul mileniului al II-lea î.Hr., păreau să fi avut multe practici de divinație - ei s-au uitat la pete de pe ficat și măruntaiele animalelor, de exemplu - și ideea lor că vizionarea planetelor și a stelelor era o modalitate de a ține evidența locului în care erau zeii pe cer poate fi văzută şi pe tableta Venus din Ammisaduqa. Această tabletă, datată în primul mileniu î.Hr. și urmărește mișcarea lui Venus, este una dintre cele mai vechi piese din ceea ce s-a numit preziceri planetare babiloniene. Vechii egipteni au contribuit la ideea că modelele stelelor alcătuiau constelații, prin care soarele pare să se „miște” în anumite momente ale anului.

Se crede că toate aceste idei s-au reunit atunci când Alexandru cel Mare a cucerit Egiptul în jurul anului 330 î.Hr.

Mesopotamia și babilonienii: din 3000 î.Hr.

Observația astronomică începe cu civilizațiile timpurii ale Mesopotamiei, unde constelațiile proeminente (tiparele formate de stele din galaxie) sunt recunoscute și numite la scurt timp după anul 3000 î.Hr. În mod similar, 'privitorii din cer' din Mesopotamia identifică cinci stele rătăcitoare, care, cu soarele și luna, formează cele șapte „planete” originale (în greacă „rătăcitori”).

În Mesopotamia, babilonienii, din secolul al XVIII-lea î.Hr., devin primii mari astronomi. Minutele și secundele măsurării astronomice moderne derivă din sistemul lor numeric. Și babilonienii sunt cei care introduc conceptul util al zodiacului.
 
Babilonienii realizează că zodiacul - secvența de constelații de-a lungul cărora soarele și planetele par să se miște în trecerea lor prin ceruri - poate servi drept indicator al timpului ceresc dacă este împărțit în segmente recunoscute și egale. Ele selectează douăsprezece constelații pentru a reprezenta aceste segmente, multe dintre ele identificate prin numele animalelor. Grecii furnizează ulterior termenul pentru zodiac atunci când îl descriu ca fiind „cercul animalelor” (zodiakos kyklos).

Zodiacul leagă constelațiile de perioadele anului; iar constelațiile au legături proprii cu zeii. Deci, observația științifică a pozițiilor stelelor se îmbină cu speculațiile despre influența divină. Zodiacul, ca concept, este util atât astronomilor, cât și astrologilor.


 
Grecii: din secolul al VI-lea î.Hr.

Grecii fac progrese semnificative atât în ​​domeniul astronomiei, cât și al astrologiei. În astronomie, abordarea lor analitică duce la cunoștințe importante.

Între timp, astrologia beneficiază de gama și vitalitatea zeilor greci. Legate de planete și constelații, aceste divinități umane fac astrologia dramatică și interesantă. Și interesul grecilor față de individ extinde gama astrologilor. Evoluată inițial pentru a ajuta în afacerile de stat, acest domeniu își găsește rolul de durată în a gestiona averea oamenilor obişnuiţi.

„Trebuie să fi existat o mulțime de schimburi care i-au adus pe greci la bord cu ideea de divinație folosind planete”, spune Odenwald pentru Times și, deoarece erau pasionaţi de matematică și logică, au elaborat o mulțime de reguli pentru modul în care acest lucru ar putea funcţiona."

India și alte părți: din mileniul I î.Hr.

India a avut propriul său sistem de astrologie probabil încă din 1000 î.Hr. Cu influență greacă, în perioada elenistică, se introduce versiunea occidentală a zodiacului.

Același tipar se repetă în altă parte, în alte perioade ale istoriei. Textele grecești uitate în Europa medievală au reprezentat o atracţie pentru astrologi - până în epoca științei și epoca rațiunii, care a redus oarecum atracția pentru această artă antică.

NASA a descris modul în care logica grecilor antici a dus la crearea semnelor zodiacale cunoscute astăzi:

Imaginați-vă o linie dreaptă trasată de pe Pământ prin Soare și în spațiu mult dincolo de sistemul nostru solar unde sunt stelele. Apoi, imaginați-vă Pământul urmând orbita sa în jurul Soarelui. Această linie imaginară s-ar roti, arătând spre stele diferite de-a lungul unei călătorii complete în jurul Soarelui - sau, într-un an. Se spune că toate stelele care se află aproape de discul plat imaginar măturat de această linie imaginară se află în zodiac. Constelațiile din zodiac sunt pur și simplu constelațiile către care arată această linie dreaptă imaginară în călătoria sa de un an.

Care sunt cele 12 semne ale zodiacului?

În timpul perioadei grecești antice au fost stabilite cele 12 semne ale zodiacului cu care mulți oameni sunt probabil familiarizați astăzi - Berbec (aproximativ 21 martie-19 aprilie), Taur (20 aprilie-20 mai), Gemeni (21 mai-20 iunie) ), Rac (21 iunie-22 iulie), Leu (23 iulie-22 august), Fecioară (23 august-22 septembrie), Balanță (23 septembrie-22 octombrie), Scorpion (23 octombrie-noiembrie 21), Săgetător (22 noiembrie-21 decembrie), Capricorn (22 decembrie-19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie) și Pești (19 februarie - 20 martie.

Aceste semne zodiacale occidentale sau tropicale au fost numite după constelații și asociate cu date bazate pe relația aparentă dintre plasarea lor pe cer și soare.

Babilonienii împărțiseră deja zodiacul în 12 semne egale până în 1500 î.Hr. - cu nume de constelații similare celor cunoscute astăzi, precum Gemenii, Leul, Cântarul - și acestea au fost ulterior încorporate în divinația greacă. Astronomul Ptolemeu, autor al Tetrabiblos, care a devenit o carte de bază în istoria astrologiei occidentale, a ajutat la popularizarea acestor 12 semne.

„Toată această idee că există 12 semne în zodiac -  care aveau o lățime de 30 ° - și că Soarele se deplasa prin aceste semne în mod regulat în timpul anului, au fost date codificate de Ptolemeu”, spune Odenwald pentru Times. Chiar și cuvântul „zodiac” provine din greacă, dintr-un termen pentru „figură de animal sculptat”, conform Oxford English Dictionary, iar ordinea în care sunt de obicei enumerate semnele provine și din acea perioadă.

„Înapoi la vremea grecilor”, explică Odenwald, „prima zi de primăvară a început atunci când Soarele a apărut în constelația Berbec și apoi totul a fost marcat din acel moment pe parcursul anului”.

Cu toate acestea, Pământul s-a deplasat pe axa sa de atunci, un proces cunoscut sub numele de precesiune, așa că acum datele care sunt folosite pentru a marca semnele nu corespund cu adevărat constelațiilor de fundal care le dau numele semnelor lor. De fapt, cronologia a mutat într-adevăr un semn către Occident. Asta înseamnă că datele semnelor zodiacale, bazate pe diviziunea matematică a anului, corespund practic astăzi prezenței Soarelui în constelațiile semnelor care vin înaintea lor. (Natura stabilită a semnelor este, de asemenea, motivul pentru care argumentul din 2011 al Societății Planetariului Minnesota, potrivit căruia ar trebui să existe un al 13-lea semn zodiacal, Ophiuchus, nu a dus de fapt la o mare schimbare astrologică.)

„Înainte, astrologii se uitau la locul în care Soarele era relativ raportat la constelaţii, iar acestea se potriveau în general aproape exact cu semnele zodiacale definite de Ptolemeu”, spune Odenwald. „Acum astrologii își fac calculele și prognozele în funcție de locul în care planetele și Soarele sunt relative la cele 12 semne - care sunt fixe - și nu în funcție de locul în care sunt relative în constelații. Astrologii spun că dacă Soarele este în semnul Săgetătorului în ziua în care te-ai născut, atunci ești un Săgetător ”.

Care este diferența dintre astrologie și astronomie?

Timp de secole, astrologia (căutând semne bazate pe mișcarea corpurilor cerești) a fost considerată practic același lucru cu astronomia (studiul științific al acelor obiecte). De exemplu, astronomul revoluționar din secolul al XVII-lea, Johannes Kepler, care a studiat mișcarea planetelor, a fost considerat la acea vreme un astrolog. Acest lucru s-a schimbat odată cu începutul Iluminismului de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Odată ce Sir Isaac Newton a transformat practic cerul într-un calculator, calculând matematic mișcarea planetelor și realizând că gravitația controlează totul, spune Odenwald, „a început o abordare științifică cu totul nouă pentru a privi cerul și mișcarea planetelor și a pământului.”

Acesta este momentul în care astronomia a devenit cunoscută ca știință, iar astrologia a fost recunoscută ca o pseudo-știință. Dar popularitatea sa se bazează pe factori pe care cifrele nu le pot calcula, iar apelul de a căuta răspunsuri pentru influenţa stelelor nu a scăzut - de fapt, în ultimii ani, se pare că s-a extins. La urma urmei, un sondaj al Fundației Naționale a Științei din 2014, citat de Times, a constatat că mai mult de jumătate dintre mileniali cred că astrologia este o știință.

Și Odenwald susține că, chiar dacă răspunsurile astrologiei nu se bazează pe studii științifice, motivul pentru care oamenii continuă să se întoarcă spre cer se reduce la ceva foarte real - un fenomen psihologic pe care el îl numește tendința umană de „auto-selecție”, căutarea pentru interpretări care se potrivesc cu ceea ce sperăm deja să fie adevărat.

În majoritatea părților lumii astrologia a înflorit din nou în secolul al XX-lea. În țări precum India, nu și-a pierdut niciodată atracția. Nici un pas important în viață nu poate fi întreprins în siguranță, cu excepția cazului în care semnele sunt favorabile. Nici o căsătorie nu este oficiată fără să fie consultat horoscopul. În țările occidentale, arta antică este poate privită mai degrabă mai mult ca o distracţie ușoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel