Luna Albastră, a doua Lună Plină în Vărsător pe 22 august. Tot ce trebuie să ştii despre 'Superluna' care apare rar pe cer

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Noutati
(sursa foto: Flickr)
(sursa foto: Flickr)

A doua Lună Plină sau SuperLuna în Vărsător se apropie pe 22 august. Este cunoscută şi sub numele de Blue Moon (Luna Albastră) şi este un eveniment astronomic rar. Iată, mai jos, tot ce trebuie să ştii despre Luna Albastră.

Ce este o Lună Albastră?

Mulți spun că este a doua Lună plină în aceeași lună calendaristică. Asta se întâmplă pentru că Luna orbitează Pământul la fiecare 29 de zile, deci ocazional este necesar să fie două într-o lună.

Cu toate acestea, acest lucru nu este corect din punct de vedere tehnic.

O Lună Albastră „reală” apare atunci când patru Luni pline apar în același sezon de trei luni. Asta se întâmplă săptămâna aceasta, precum și „opoziția” strălucitoare anuală a lui Jupiter și câteva vederi superbe ale Lunii și ale ambelor planete gigantice.

Citeşte şi: Luna Albastră. Cum ne pregătim pentru a doua Lună Plină în Vărsător, de pe 22 august. Daniela Simulescu: "Este foarte importantă. Rol DECISIV" - VIDEO

Dacă vreți vreodată să vedeți Jupiter și Saturn de aproape, aceasta este luna, așa că găsiți-vă un telescop (pentru Saturn și Jupiter) sau chiar o pereche de binocluri (pentru lunile lui Jupiter) pentru câteva vederi planetare minunate! 

Există două definiții diferite pentru o Lună Albastră. O lună albastră sezonieră este a treia lună plină a unui sezon astronomic care are patru luni pline. O lună albastră lunară este a doua lună plină într-o lună calendaristică cu două luni pline, notează timeanddate.com.

Luna plină din 22 august 2021 este o lună albastră sezonieră. Este și luna Sturion din acest an.

Următoarea lună albastră sezonieră după aceasta este și o lună albastră Sturion. Are loc pe 19/20 august 2024.

De ce se numește o lună albastră?

Originile istorice ale termenului și cele două definiții ale sale sunt învăluite în mister și, după multe relatări, chiar şi cu o eroare de interpretare.

Unii cred că termenul „lună albastră”, care înseamnă ceva rar, ar fi putut proveni din momentul în care fumul și cenușa după o erupție vulcanică au transformat culoarea Lunii în albastru. Alții urmăresc originea termenului în urmă cu peste 400 de ani - folcloristul Philip Hiscock a sugerat că invocarea Lunii Albastre însemna odată că ceva era absurd și nu avea să se întâmple niciodată (echivalentul zicalei 'La Paştele cailor' - n. red.).

Originea lunii pline sezoniere

Definiția lunii albastre sezoniere, a treia lună plină într-un sezon astronomic cu patru luni pline, poate fi urmărită înapoi la almanahul fermierului Maine Farmer. Potrivit Almanahului, apariția unei a 13-a luni pline într-un an „a deranjat rânduiala sărbătorilor bisericești”. Statutul ghinionist al numărului 13 și dificultățile de calcul la apariția unei Luni Pline în plus, fiind numită astfel Blue Moon.

Putem mulțumi calendarului bisericesc creștin pentru motivul pentru care a treia lună plină a sezonului se numește Luna albastră. Calendarul folosește fazele Lunii pentru a determina datele exacte pentru Postul Mare și Paște.

Luna postului conține ultima lună plină a iernii. Prima Lună plină a primăverii - cunoscută și sub numele de Lună de Paște sau Luna pascală - cade chiar înainte de Paște. Numirea celei de-a treia Luni a sezonului ca Lună Albastră a asigurat că Postul Mare și Paștele coincid cu fazele corecte ale Lunii, iar alte sărbători și obiceiuri vor cădea încă în vremurile lor „adecvate”.

Originea lunii albastre lunare

Definiția mai populară a Lunii Albastre, cea a celei de-a doua luni pline într-o lună, își datorează existența unei interpretări greșite făcute inițial de astronomul amator James Hugh Pruett (1886–1955) într-o ediție din 1946 a revistei Sky & Telescope. Eroarea s-a răspândit ca fapt. Ba chiar și-a găsit drumul în răspunsurile versiunii din 1986 a jocului de masă Trivial Pursuit! Astăzi, această definiție este considerată mai degrabă a doua definiție a Lunii Albastre decât o greșeală.

Cât de rară este o lună albastră?

Pentru ca luna albastră lunară să aibă loc, o lună plină trebuie să aibă loc la începutul lunii. Acest lucru se datorează faptului că timpul dintre două Luni Pline succesive este de aproximativ 29,5 zile, doar în lipsa majorității lunilor din Calendarul gregorian.

Lunile albastre sezoniere au loc puțin mai rar decât lunile albastre lunare - în 1100 de ani între 1550 și 2650, există 408 luni albastre sezoniere și 456 luni albastre lunare. Aceasta înseamnă că oricare tip de Lună Albastră apare aproximativ la fiecare doi sau trei ani.

Lunile albastre care au culoarea albastră cu adevărat sunt incredibil de rare și nu au nimic de-a face cu calendarul sau fazele Lunii, ci sunt în schimb rezultatul condițiilor atmosferice. Cenușa și fumul vulcanic, picăturile de apă în aer sau anumite tipuri de nori pot contribui la o Lună plină care ia o nuanță albastră în ocazii rare.

Dublă Lună Albastră

Din această cauză, februarie, care are 28 de zile într-un an comun și 29 de zile într-un an bisect, nu poate avea niciodată lună albastră lunară. În câțiva ani, februarie nu are deloc lună plină, ceea ce se numește Lună Neagră. Un februarie fără lună plină se întâmplă atunci când ianuarie și martie au câte o lună albastră.

Cunoscut ca o Dublă Lună Albastră, acest fenomen este destul de neobișnuit și are loc doar de aproximativ trei până la cinci ori într-un secol. Am avut o Dublă Lună Albastră în 2018 în majoritatea fusurilor orare și o vom revedea 19 ani mai târziu, în 2037, în multe fusuri orare.

Lunile albastre sezoniere și lunare împreună

Lunile albastre sezoniere și lunare pot apărea uneori și în același an. Între 1550 și 2650, 20 de ani au o lună albastră sezonieră și una lunară albastră în multe fusuri orare. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 1934 și data viitoare va fi în 2048.

În aceeași perioadă, 21 de ani au lunile triple albastre - una lunară albastră sezonieră și două lunare lunare în același an calendaristic. Următorul este în 2143, în timp ce ultima dată a fost în 1961.

Două luni albastre sezoniere într-un an este o imposibilitate, deoarece ar necesita 14 luni în același an.

Nu este la fel la nivel mondial

Luna atinge diferitele sale faze în momente specifice. Dar, din cauza fusurilor orare, ora locală a unei luni pline poate diferi de la o locație la alta. De exemplu, Luna Albastră din august 2021 are loc la 12:01 UTC pe 22 august. Locațiile din fusurile orare care sunt cu 12 ore înaintea UTC vor avea luna plină pe 23 august 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel