Luna Martie - efemeride astronomice, legendă, semnificaţie

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Luna Martie - efemeride astronomice, legendă, semnificaţie (sursa foto: Pascal Debrunner / Unsplash)
Luna Martie - efemeride astronomice, legendă, semnificaţie (sursa foto: Pascal Debrunner / Unsplash)

Luna martie, denumită mărţişor, germinar sau făurel în tradiţia românească populară, reprezintă a treia lună a anului în calendarul gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 12 ore, iar noaptea are 12 ore, potrivit Agerpres.

Denumirea lunii martie vine din latinescul "martius", numele zeului Marte (Mars în latină), fiul lui Jupiter şi al Junonei, fiind una dintre cele trei divinităţi protectoare ale Romei (alături de Jupiter şi Quirinus), potrivit site-ului traditii.ro. Romanii îl considerau drept protectorul lor şi tatăl lui Romulus. Era, la origine, zeul renaşterii naturii, devenind, mai târziu, zeul războiului şi al agriculturii. A fost identificat de timpuriu cu Ares, din mitologia greacă. Grecii numeau luna martie "Elaphebolion".

Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună, abia în anul 45 î.Hr., Iulius Cezar a introdus Calendarul iulian, anul începând la 1 ianuarie.

Martie începe cu aceeaşi zi a săptămânii ca şi luna februarie, cu excepţia anilor bisecţi şi ca luna noiembrie în fiecare an.

Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie, oferindu-şi unul altuia un mărţişor, simbol al renaşterii naturii şi al revenirii la viaţă după iarna îndelungată.

Soarele - Luna

Hotarele scurgerii diurne a timpului sunt marcate de răsărit, când Soarele se ridică deasupra liniei orizontului, indicând începutul zilei de muncă, şi de apus, când Soarele coboară sub linia orizontului, moment numit, zonal, asfinţit, scăpătatul Soarelui.

Soarele: la începutul lunii răsare la ora 6 h 53 m şi apune la ora 18 h 03 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 6 h 59 m şi apune la ora 19 h 42 m.

Martie începe (astrologic) cu soarele în semnul Peştilor şi sfârşeşte în semnul Berbecului.

Primăvara astronomică începe odată cu echinocţiul de primăvară care are loc la 20 martie: 17 h 33 m.

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: la 2 martie - Lună Nouă (Luna începe să crească) - 19 h 35 m; la 10 martie - Luna la Primul Pătrar 12 h 45 m; la 18 martie - Lună Plină (Luna începe să descrească) 09 h 18 m; la 25 martie - Luna la Ultimul Pătrar 07 h 37 m, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, 27 martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (30).

În tradiţia noastră populară, luna martie se numeşte: mărţişor, germinar, făurel.

La 1 martie, în calendarul ortodox, este ziua Evdochiei, o femeie martir, numită şi Dochia. Legendele spun că Baba Dochia era, printre altele, o femeie care aducea zilele urâte de la începutul lunii martie, numite şi Zilele Babei.

Luna martie marchează începutul lucrărilor agricole - aratul, semănatul. Tot acum se curăţă livezile şi grădinile, se scot stupii de la iernat şi se "retează" fagurii de miere utilizaţi ca leac în medicina populară. Sărbătorile cu dată fixă şi mobilă, în special Mucenicii sau Sfinţii, alcătuiesc un străvechi început de an agrar, cu obiceiuri vechi şi de o mare frumuseţe.

În tradiţia populară se crede că în câte zile din luna martie va fi cer întunecat, în tot atâtea zile din cursul anului va ploua. Pe de altă parte, în câte zile va fi rouă, în tot atâtea va fi brumă după Paşte şi zile cu cer întunecat în luna august. Dacă în luna martie nu plouă, va fi o recoltă bogată de grâu, precizează volumul "Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român" de Ion Ghinoiu, apărut în 1999 la Editura Fundaţiei Pro.

Luna martie: semnificaţii la nivel social

Luna de conştientizare asupra endometriozei

Endometrioza este o afecţiune ce are cauze încă necunoscute şi se caracterizează prin dezvoltarea ţesutului prezent în mod normal în interiorul uterului în afara acestuia. Aceasta este a doua cel mai frecvent întâlnită afecţiune ginecologică, după fibroame.

Endometrioza poate fi extrem de dureroasă, este asociată cu infertilitatea dar, prin extensie, şi cu depresia sau anxietatea, şi în numeroase cazuri pot trece mulţi ani până la stabilirea diagnosticului după apariţia primelor simptome.

Deşi afectează milioane de femei din întreaga lume - aproximativ 176 de milioane, potrivit Endometriosis.com - această problemă de sănătate este mult mai puţin cunoscută, spre exemplu în comparaţie cu SIDA, autistmul sau cancerul. Acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înfiinţată, la nivel internaţional, Luna de conştientizare asupra endometriozei (#EndometriosisAwarenessMonth). De asemenea, prin campaniile desfăşurate în această perioadă se încearcă îmbunătăţirea instrumentelor de diagnostic şi susţinerea demersurilor pentru găsirea unui tratament.

Luna ideilor

Luna internaţională a ideilor (#IdeasMonth) celebrează acea "sclipire" aflată la originea marilor invenţii, istoria majorităţii lucrurilor din jurul nostru, de la telefon mobil, televizor şi calculator până la mijloace de transport, dispozitive medicale, rachete sau sateliţi începând cu... o idee.

Această sărbătoare a fost creată pentru a încuraja toate persoanele să-şi noteze ideile revoluţionare, să aibă curaj să încerce să le pună în practică sau să le împărtăşească altor persoane care pot contribui la concretizarea lor.

Luna vedetelor în ascensiune

Însoţită de hashtag-ul #RisingStarMonth, Luna vedetelor în ascensiune este o sărbătoare înfiinţată în Statele Unite pentru a susţine talentele încă nedescoperite.

Potrivit daysoftheyear.com, pentru ca o persoană să poată fi vedetă în ascensiune este nevoie să îndeplinească şase criterii. Acestea sunt: capacitatea de dezvoltare şi de adaptare, contribuţia consistentă, dovedită printr-un şir de succese şi/sau competenţe, atitudinea încrezătoare şi curajul de a ieşi din zona de confort, conexiunile personale şi cercul larg de prieteni, angajamentul şi tăria de caracter şi integritatea.

Aşadar, Luna vedetelor în ascensiune îşi doreşte să încurajeze orice persoană care prezintă astfel de calităţi să facă un pas în faţă, dar şi să sprijine promovarea talentelor încă nedescoperite. 

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel