Luna Plină: Mit sau adevăr? Ne influențează somnul, sănătatea sau dispoziția?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Noutati
https://pixabay.com/
EXCLUSIV
https://pixabay.com/

Azi, pe 8 decembrie, avem Lună Plină în semnul Gemenilor. Vorbim despre testare, experimentare sau schimbare. Luna va fi și în conjuncție cu Marte retrograd, așa că vei vrea să reiei unele idei și să le pui în practică. Acest eveniment îi va afecta mai ales pe cei cu marcaj mobil în astrograma natală: Gemenii, Săgetătorii, Fecioara și Peștii. 

 

Deşi știm deja că Luna poate să aibă "puterile" ei, precum și un rol bine stabilit, acest corp ceresc nu este aici ca să ne facă rău. Există cercetători care au studiat efectele sale asupra organismului, dar și al comportamentului. Iată care este influența Lunii asupra noastră!

Care sunt efectele Lunii Pline?

Ei bine, încă din anul 400 I.Hr, se spune că filosofii și medicii vremi au învinuit Luna pentru modificările de comportament. Aceste legături au fost dezbătute și în tratatele juridice istorice, în care un jurist britanic, pe nume William Blackstone, a admis că oamenii au recăpătat și au pierdut capacitatea de a raționa în funcție de fazele lunii.

Trebuie să amintim și faptul că mareele oceanului scad și cresc odată cu fazele lunii. Cu toate acestea, nu sunt multe studii care să lege Luna de comportamentul uman sau de sănătate. Cercetătorii ne spun, însă, câteva direcții clare.

Poate să afecteze Luna Plină modul în care dormim?

Se pare că atunci când Luna este plină și foarte strălucitoare, ne poate afecta calitatea somnului, conform healthline.com. A fost făcută o analiză în 2014, în urma căruia mai mult de 300 de oameni au fost îndrumați către un centru de somn. Aici, s-a descoperit că Luna Plină este asociată cu un somn mai puțin adânc, dar și o latență mai crescută a REM - mișcarea rapidă a ochilor.

Un alt studiu, realizat un an mai târziu, a stabilit că Luna Plină poate să afecteze în mod diferit somnul bărbaților și cel al femeilor. Astfel, bărbații au mai mult somn REM în apropierea Lunii Pline, iar femeile, mai puțin. În anul 2016, s-au studiat și ciclurile de somn ale copiilor din mai multe țări. Aceștia au dormit cu 1% mai puțin, în timpul fazei lunii Pline, chiar dacă nu s-au observat modificări de comportament.

Desigur, sunt și studii care afirmă că nu a fost găsită nicio legătură între modificarea somnului și Luna Plină.

Are Luna Plină vreun efect asupra sănătății?

Este clar că, pe măsură ce Luna se apropie de Pământ, se schimbă și atracția gravitațională. Din acest motiv, oamenii de știință s-au întrebat dacă această schimbare afectează și corpul nostru. Se pare că Luna Plină poate să afecteze tensiunea arterială. Într-un studiu realizat în 2013 pe studenți bărbați, s-au observat modificări asupra tensiunii arteriale și a sistemului cardiovascular. Și elevii au susținut același test și atât ritmul cardiac, cât și tensiunea, au fost mai mici în timpul Lunii Pline și Lunii Noi.

În final, cercetătorii au afirmat că oamenii sunt mai eficienți din punct de vedere fizic în timpul Lunii Pline, așa că este o perioadă bună pentru călătorii sau simple plimbări.

Cum ne modifică Luna Plină dispoziția?

Cercetătorii spun că nu există legături clare între Luna Plină și creșterea simptomelor de tulburare, dar că este posibil să fii mai anxios și mai agitat în aceste zile. Totodată, există și o excepție. S-a descoperit că tulburarea bipolară poate să fie afectată de modificările ciclului lunar.

Dacă vorbim despre astrologie, merită să menționăm câteva aspecte. Fiind vorba despre Marte Retrograd, care este lângă Luna Plină în Gemeni și despre Mercur care apropie de retrogradare, vor fi declarații, decizii și cuvinte aruncate, alături de multă anxietate. Pe scurt, ești ca o oală sub presiune pe data de 8 decembrie.

Vezi și: Influența Lunii Pline în Gemeni de pe 8 decembrie pentru fiecare zodie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel