Maşinile vor avea cutie neagră. Ce rol va avea aceasta

astrosens Team | Dată: 09 aug 2021, 17:42 | Categorie: Actualitate
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Maşinile viitorului vor avea cutii negre incorporate, pe modelul avioanelor. 

Sistemele avansate de frânare de urgență prevăd depistarea obstacolelor și a vehiculelor în mișcare din fața autovehiculului, dar și obligativitatea extinderii capacității de detectare la pietonii și bicicliștii din fața autovehiculului.  Nu în ultimul rând, pe automobile vor apărea cutii negre, așa cum există la avioane.

Acestea vor avea drept scop înregistrarea datelor privind evenimentele rutiere. Acestea trebuie să poată înregistra și stoca date în ceea ce privește perioada cu puțin timp înainte, în timpul și imediat după coliziune, cuprind viteza vehiculului, frânarea, poziția și înclinarea vehiculului pe șosea, starea și rata de activare a tuturor sistemelor de siguranță, a sistemului de eCall 112 de la bordul vehiculului, activarea frânelor și orice parametri de intrare relevanți ai sistemelor active de siguranță și de evitare a accidentelor instalate la bord, cu un grad ridicat de precizie și cu asigurarea păstrării datelor.

Cutiile negre nu vor putea fi dezactivate, dar datele pe care le colectează vor fi anonimizate. Un dispozitiv de înregistrare a datelor privind evenimentele nu poate înregistra și stoca ultimele patru cifre din numărul de identificare a vehiculului sau orice altă informație care ar putea permite identificarea individuală a vehiculului ori a proprietarului sau a deținătorului acestuia.

Acum se ridică întrebarea, care ar fi soluția având în vedere că deținerea unui automobil va fi din ce în ce mai costisitoare. Răspunsul deja există în ride-sharing, car-sharing sau alt transport alternativ care poate fi folosit cu succes mai ales în interiorul metropolelor, scrie Digi24.ro.

O altă modificare, din 2022

 

Din 2022, automobilele trebuie să permită „facilitarea instalării sistemului antidemaraj cu etilotest”, o interfață standardizată care facilitează montarea acestor sisteme. Mașinile vor trebui echipate în mod obligatoriu cu un sistem fiabil de monitorizare a presiunii în pneuri, capabil, pentru o gamă largă de condiții rutiere și de mediu, să îi atragă atenția conducătorului auto, printr-o avertizare la bordul vehiculului, atunci când are loc o scădere a presiunii în oricare dintre pneuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play