Ministerul Sănătăţii, atenţionare pentru români: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic; poate provoca afecţiuni ale tiroidei

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Ministerul Sănătăţii, atenţionare pentru români: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic; poate provoca afecţiuni ale tiroidei (sursa foto: Ministerul Sănătăţii / Facebook)
Ministerul Sănătăţii, atenţionare pentru români: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic; poate provoca afecţiuni ale tiroidei (sursa foto: Ministerul Sănătăţii / Facebook)

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

"În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică", se precizează într-un comunicat al ministerului.

Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

"În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", a evidenţiat Ministerul Sănătăţii.

România şi Israel - acord în domeniul medical, al crizelor sanitare şi de sănătate publică, inclusiv criza din Ucraina

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a efectuat, joi, o vizită oficială în Israel, la invitaţia omologului său, Nitzan Horowitz, prilej cu care s-au stabilit paşii pentru încheierea, în perioada imediat următoare, a unui acord bilateral de colaborare în domeniul medical şi care să permită sprijinul reciproc în crizele umanitare şi de sănătate publică, inclusiv în criza declanşată de războiul din Ucraina.

"În cursul dimineţii, au avut loc întâlnirile oficiale, la sediul Ministerului israelian al Sănătăţii, cu ministrul Horowitz şi cu principalii săi colaboratori în domeniul organizării asistenţei medicale şi de sănătate publică, digitalizării şi medicinei de urgenţă. Cu această ocazie s-au stabilit paşii concreţi pentru încheierea, în perioada imediat următoare, a unui acord bilateral în domeniul sănătăţii care să faciliteze colaborarea în domeniile menţionate şi să permită sprijinul reciproc în crizele umanitare şi de sănătate publică, inclusiv în criza declanşată de războiul din Ucraina", informează Ministerul Sănătăţii pe pagina de Facebook.

Potrivit sursei citate, dezvoltarea serviciilor medicale ambulatorii şi aspecte legate de sistemul public de asigurări de sănătate au fost, de asemenea, subiecte abordate de partea română.

Totodată, a fost discutată şi tema privind creşterea accesului studenţilor din Israel la universităţile de medicină din România.

"La sfârşitul întâlnirii, ministrul român al Sănătăţii, Alexandru Rafila, l-a invitat pe omologul său într-o vizită oficială în România, iar acesta a acceptat invitaţia", arată sursa citată.

În a doua parte a zilei, ministrul Alexandru Rafila a vizitat centrul medical Sourasky, unde s-a întâlnit cu preşedintele acestei organizaţii, prof. dr. Ronni Gamzu, şi au vizitat secţiile de oncologie, radioterapie, cardiologie intervenţională şi de terapie a durerii din Spitalul Ichilov, care aparţine acestui centru medical.

"Schimbul de experienţă, trainingul specialiştilor români şi accesul la resurse terapeutice pentru pacienţii din România au fost abordate şi s-a stabilit un calendar concret de implementare", menţionează ministerul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel