Misterele civilizației Maya. Astronomie avansată, dar și ritualuri macabre și sacrificii umane. „Hrană pentru zei”

Autorul articolului: Elena Airini |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Mistere
sursă: Pixabay.com
sursă: Pixabay.com

Citește mai jos despre secretele mayașilor, care erau cunoștințele acestora cu privire la planete și astronomie și care considerau ei că ar fi „hrana” zeilor?

Mayașii au construit piramide pentru a putea reflecta evenimentele de natură astronomică. Se știe despre mayași că dețineau vaste cunoștințe astronomice. În Kukulcan, în piramida de la Chichén Itzá o umbră în forma unui șarpe coboară pe scările templului într-un efect năucitor cauzat de unghiul soarelui și de felul în care lumina cade pe terasele clădirii. Scara din față, de fapt, marchează punctul nordic al planetei Venus, iar colțurile clădirii se aliniază, de asemenea, cu poziția Soarelui în timpul solstițiilor de vară și de iarnă ne spun cei de la National Geographic aici

Soarele era extrem de important pentru mayași, care considerau că acesta strălucește toată ziua pentru ca noaptea să se transforme într-un jaguar. Mayașii erau experți în prezicerea fenomenelor solare precum eclipsele, dar și solstițiile și echinocțiile, precizează Thoughtco.com. Luna era la fel de importantă pentru aceștia, ea patrona nașterile și fertilitatea și era reprezentată de zeița Ix Chel. Ea era cea care se lupta cu Soarele, obligându-l să coboare pe pământ sub formă de jaguar în fiecare noapte. 

Mayașii erau conștienți și de existența celorlalte planete din sistemul solar, urmărindu-le mișcările. Pentru ei, extrem de importantă planeta era și Venus, pe care o asociau cu războiul! Bătăliile și războaiele erau planificate în așa fel încât să corespundă cu mișcările planetei Venus. De altfel, mayașii calculaseră câte zile are anul lui Venus și aflaseră că în raport cu Pământul, aceasta are 584 de zile, știința modernă a găsit 583,92 de zile. Ne dăm seama, astfel de cât de avansați erau mayașii în studiile lor de astronomie. 
Rămân cunoscuți pentru sistemul lor hieroglific, pentru arhitectura magnifică, arta, calendarele lor, olăritul, dar și agricultura pe care o practicau. 

Ritualuri și sacrificii umane

Ei considerau că oamenii poartă în ei o anumită forță a vieții care reprezintă o doză de hrană pentru zei. Așadar, mayașii organizau ceremonii în care se conectau cu zeii. Cu ajutorul unor capete de săgeți care erau confecționate din sticlă vulcanică, ei tăiau organele genitale ale oamenilor, lobii urechilor sau chiar limba, lăsând sângele să curgă pentru a servi drept hrană zeilor. Deși ceremoniile erau marcate de ceva ce noi am vedea ca fiind grotesc, macabru și inuman, în vederea acestor ritualuri existau voluntari, iar în majoritatea cazurilor, aceștia supraviețuiau întregului proces. 

Având în vedere că sângele era sursă de hrană pentru zei, actul de sacrificiu al unei ființe umane era cea mai puternică formă de a le oferi supunerea și de a le arăta prețuirea. Oamenii oferiți drept sacrificiu erau decapitați, iar inima le era scoasă din piept. 

A rămas un mare mister ce anume a dus la apusul acestei civilizații și din ce motive orașele de piatră ale mayașilor au fost abandonate. 

surse: nationalgeographic.com, historycollection.com & Thoughtco.com

Ai citit și despre horoscopul chinezesc în anul Tigrului de Apă? Ce zodii au noroc la bani?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel