Mituri și tradiții asociate cu Echinocțiul de primăvară. Ce trebuie să știm?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
freepik.com
freepik.com

Pe 20 martie, vom avea Echinocțiul de primăvară, când Soarele va intra în semnul Berbecului. Iată câteva mituri și tradiții asociate cu acest fenomen.

În 2024, echinocțiul se va petrece la data de 20 martie. Așadar, va începe primăvara din punct de vedere astrologic/astronomic. O să trecem de la hibernarea specifică sezonului Peștilor la nevoia de acțiune și prospețime, care aparține primului semn din zodiac.

Cum ne ajută acest lucru? Ne face să spargem gheața și să ne folosim curajul, ca să ne atingem scopurile.

Echinocțiul de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, a fost asociat cu numeroase mituri și tradiții de-a lungul timpului, în diferite culturi din întreaga lume.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute mituri/tradiții despre echinocțiul de primăvară!

Natura renaște

Multe culturi consideră echinocțiul de primăvară un moment al renașterii naturii, când plantele înfloresc și natura începe să-și revină după iarna grea. Acest aspect este asociat și cu zeități ale fertilității și ale naturii, precum Demeter în mitologia greacă sau Eostre, în mitologia germanică, care simbolizează fertilitatea și renașterea.

Ne "eliberăm" din întuneric

Echinocțiul de primăvară este momentul în care Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând cu 20 martie, durata zilei va fi în creştere, iar cea a nopţii în scădere, până când va avea loc solstițiul de vară. Deci, celebrăm intrarea într-un nou ciclu de lumină și creștere. Acest aspect vorbește despre învingerea întunericului și victoria binelui asupra răului.

Ne gândim la curățenie și la tradiții specifice primăverii

Când ne gândim la echinocțiu, vorbim și despre curățenia de primăvară. Vrem să ne reîmprospătăm locuințele, să facem loc unui nou început și să scăpăm de energia uneori greoaie a iernii.

Au loc multiple festivaluri și ceremonii

În multe culturi, echinocțiul de primăvară este marcat printr-o varietate de festivaluri și ceremonii care celebrează renașterea naturii și începutul unui nou an agricol sau chiar calendaristic.

Aceste festivaluri includ Nowruz în Persia sau Holi, în India.

Legătura cu astronomia și astrologia

Echinocțiul de primăvară joacă un rol semnificativ în astronomie și astrologie. Din punct de vedere astronomic, acesta marchează momentul când axa Pământului nu este înclinată nici spre nord, nici spre sud față de Soare, iar noaptea și ziua au aceeași durată. Din punct de vedere astrologic, echinocțiul de primăvară marchează intrarea Soarelui în zodia Berbecului.

Legătura cu agricultura

Echinocțiul de primăvară are o importanță majoră în agricultură, deoarece marchează începutul sezonului de plantare și de creștere a culturilor. Des, această perioadă este marcată prin ritualuri și ceremonii care aduc recunoștință și cer protecție pentru recoltele viitoare.

Unele culturi antice sărbătoreau echinocțiul de primăvară printr-o serie de ritualuri și ceremonii destinate obținerii bunăvoinței zeilor, pentru a asigura fertilitatea pământului și a recoltei. Aceste ritualuri implicau dansuri, cântece, ofrande și alte activități care celebrau lumina și viața.

Acestea sunt doar câteva exemple de mituri și tradiții asociate cu echinocțiul de primăvară.

Îți recomandăm și acest articol de pe Astrosens: Celebrități născute sub semnul Berbecului care au dat lovitura. Iată care este topul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel