Mor pădurile din Finlanda. Copacii se usucă masiv în nordul Europei

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
(sursa foto: Pixabay)
(sursa foto: Pixabay)

Natura se răzbună în Finlanda: pădurile se usucă masiv. 

În sudul Finlandei, un număr semnificativ de pini au murit, un fenomen pe care cercetătorii locali îl atribuie încălzirii globale, potrivit unei știri transmise de AFP vineri.

De la începutul lunii aprilie, au fost raportate peste 1.350 de parcele cu pini morți în sud-vestul Finlandei, în urma unei campanii de colectare a observațiilor de la localnici inițiată de cercetători.

"Primim zilnic noi raportări prin serviciul nostru de cartografiere", a declarat Risto Kalliola, profesor de geografie la Universitatea din Turku, pentru AFP. El a descris fenomenul drept o "moarte masivă a parcelelor de pini la nivel local".

Cele mai afectate sunt zonele stâncoase și de coastă, unde solul sărac este vulnerabil la secetă.

"Ceva se întâmplă cu natura noastră și trebuie să luăm acest lucru în serios", a avertizat Kalliola.

Fenomenul a fost observat și în alte țări nordice, inclusiv în Suedia. Cu toate acestea, noutatea în Finlanda constă, conform profesorului, în faptul că "acest fenomen a devenit comun destul de recent".

Kalliola a subliniat că mai mulți factori, precum insectele dăunătoare și bolile fungice, exacerbați de încălzirea globală, ar putea fi cauza acestor decese locale.

"În timpul verilor fierbinți, cu valuri de căldură și săptămâni fără ploaie, copacii din zonele vulnerabile încep să sufere, iar capacitatea lor de a se apăra împotriva agenților patogeni scade", a explicat cercetătorul.

El a adăugat că vara excepțional de caldă din acest an a pus o presiune suplimentară asupra copacilor din Finlanda. "Cu cât solul are mai puțină apă disponibilă pe care copacii o pot absorbi prin rădăcini, cu atât sunt mai puțin rezistenți la valurile de căldură și la secetă", a concluzionat Kalliola.

Activitatea umană a crescut temperatura globală cu 0.26 grade în aproape 10 ani

Încălzirea globală cauzată de activitățile umane a atins un "ritm fără precedent", iar fereastra pentru limitarea creșterii temperaturilor la 1,5 grade Celsius este pe cale să se închidă, avertizează un grup de cercetători renumiți într-un studiu publicat recent, conform AFP.

"Încălzirea provocată de om a crescut într-un ritm fără precedent în istoria măsurătorilor instrumentale, ajungând la 0,26 grade Celsius în perioada 2014-2023", afirmă oamenii de știință.

Acest studiu, publicat în revista Earth System Science Data, este rezultatul muncii a aproximativ 60 de cercetători de renume, care au utilizat metodele IPCC, organismul ONU responsabil cu evaluarea schimbărilor climatice.

Scopul cercetării a fost să ofere indicatori actualizați pe baza ultimului raport IPCC, fără a aștepta următorul ciclu de evaluare, care va avea loc peste câțiva ani.

Comparativ cu era preindustrială, încălzirea cauzată de activitățile umane a atins 1,19 grade Celsius în acest deceniu, marcând o creștere semnificativă față de datele din ultimul raport publicat anul trecut (+1,14 grade Celsius pentru perioada 2013-2022).

În anul 2023, încălzirea atribuită activităților umane a ajuns la 1,31 grade Celsius. Încălzirea totală observată a fost de 1,43 grade Celsius, deoarece variabilitatea naturală a climei, inclusiv fenomenul El Niño, a contribuit, de asemenea, la acest rezultat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel