NASA lansează o nouă misiune climatică pentru studierea oceanului şi a atmosferei

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

NASA investighează starea oceanelor, a calităţii aerului şi a efectelor schimbărilor climatice. Iată mai multe detalii despre această misiune!

Agenţia spaţială americană NASA a lansat joi dimineaţă pe orbită un nou satelit pentru studierea condițiilor oceanelor, a calităţii aerului şi a efectelor schimbărilor climatice, informează agenţia Xinhua.

Cunoscut sub numele de PACE (Plancton, Aerosol, Climă, Ecosistem oceanic), satelitul a fost lansat cu ajutorul unei rachete Falcon 9 deținută de compania SpaceX, joi, la ora locală 01:33 (06:33 GMT), de la baza Forţelor Spaţiale Americane de la Cape Canaveral, în statul Florida.

NASA a confirmat că a intrat în legătură cu semnalul transmis de satelit la aproximativ cinci minute după lansare, adăugând că acesta funcţiona potrivit aşteptărilor.

Potrivit agenţiei spaţiale americane, misiunea PACE va studia impactul unor particule microscopice, adesea invizibile, din apă şi din atmosferă, de la sute de kilometri distanţă de Pământ.

Un instrument hiperspectral cu care este dotat satelitul va permite cercetătorilor observarea oceanelor şi a altor elemente din apă într-un spectru de lumină ultravioletă, vizibilă şi în infraroşu apropiat.

Oamenii de ştiinţă şi managerii de resurse costiere pot utiliza aceste date pentru prognoze referitoare la activităţi de pescuit, monitorizarea algelor dăunătoare şi identificarea schimbărilor survenite în mediul acvatic.

La bordul satelitului se află, de asemenea, două instrumente polarimetrice, care vor detecta modul în care lumina solară interacţionează cu particulele din aer, oferind cercetătorilor noi informaţii despre aerosolii atmosferici şi proprietăţile norilor, precum şi despre calitatea aerului la nivel local, regional şi global.

Prin acţiunea combinată a instrumentului hiperspectral şi al polarimetrelor, PACE va oferi informaţii asupra interacţiunii dintre oceane şi atmosferă şi a modului în care clima în schimbare afectează aceste interacţiuni, conform NASA.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)

Știai că...?

  • Oceanele acoperă aproximativ 71% din suprafața Pământului.
  • Fosa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adânc punct cunoscut de pe Pământ.
  • Oceanele reglează clima globală și absorb cantități mari de dioxid de carbon.
  • Viața marină este extrem de diversă, incluzând de la organisme microscopice la balene gigantice.
  • Deși oceanul acoperă o mare parte din planeta noastră, încă mai sunt multe zone neexplorate și misterioase. Multe aspecte ale vieții marine rămân necunoscute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play



Asociatia Astrologilor


pixel