O necropolă romană a fost descoperită sub un supermarket din nordul Franței

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Sub un supermarket din orașul Arras, Franța, a fost descoperită o necropolă romană.

O mare necropolă romană a fost descoperită sub peretele unui supermarket din Arras, nordul Franței. Arheologii au cercetat situl înainte de construirea unei extinderi a supermarketului, iar în iulie 2020 au dezgropat un sarcofag de plumb care poate fi datat stilistic ca provenind din secolul al IV-lea.

Arheologii au excavat mai mult în această toamnă și au descoperit că necropola se extinde dincolo de zona lor de interes. S-a găsit doar perimetrul sudic al mormântului, scrie The History Blog.

Spre vest, mormintele continuă sub supermarket. Cimitirul continuă și spre est, prin proprietatea vecină și spre nord, deși cu o densitate mai mică a mormintelor, ceea ce sugerează că marginea nordică este aproape.

Această necropolă romană se întinde sub un supermarket, dar și sub terenurile învecinate

Majoritatea mormintelor sunt așezate de-a lungul unei orientări sud-vest/nord-est și, deși sunt relativ dens așezate, aproape că nu există nicio suprapunere între morminte. Mormintele dezgropate până acum din această necropolă romană sunt de oameni și sunt în mod deosebit lipsite de bunuri funerare.

Doar două morminte conțineau obiecte, cel mai izbitor fiind o femeie adultă îngropată cu o gamă bogată de bijuterii, inclusiv un colier de perle, cercei, brățări din cupru și din os și inele de cupru.

Cu excepția unui mormânt dublu care conținea rămășițele unui adult și a unui copil, fiecare mormânt conținea un singur individ.

Aproape toți au fost depuși în sicrie de lemn, atestate de cuiele de fier supraviețuitoare și consolele metalice bătute în cuie la colțurile cofrajului de lemn al mormântului. Chiar și cei doi oameni îngropați împreună într-un singur mormânt au fost așezați fiecare în propriul sicriu de lemn.

Un alt sicriu, de data aceasta de plumb, a fost descoperit nu departe de locul în care a fost găsit primul anul trecut, cu aceleași trăsături stilistice care îi marchează data fabricației. În locul de înmormântare de lângă el se afla un sarcofag de calcar, cu capacul încă pe loc, intact și cu un sigiliu atât de eficient încât niciun pic de apă nu pătrunsese în interior.

Când arheologii au ridicat capacul, nu au găsit niciun sediment sau apă, doar rămășițele osoase ale unei femei adulte.

Mormintele corespund, la prima vedere, unui cimitir obișnuit. Întâlnim copii, inclusiv copii foarte mici, și adulți; bărbați și femei. Nu s-a observat o distribuție specială în funcție de vârsta decedatului, mormintele copiilor fiind amestecate cu mormintele adulților.

Noua descoperire arată evoluția ritualurilor funerare la romani

Fondat de tribul Belgic Atrebates în epoca târzie a fierului, Arras a fost numit Atrebatum de către romani când a fost cucerit de Iulius Caesar în 56 î.Hr. și a fost făcut capitala Atrebatelor.

A fost, de asemenea, un castrum, un fort de garnizoane al legiunilor romane, așa cum a fost vizat de triburile germanice când și-au început incursiunile în teritoriu la sfârșitul secolului al III-lea.

Orașul a fost retras pe meterezele sale defensive ca răspuns, dar în secolul al IV-lea a rămas un important centru militar și comercial, reședința prefectului mercenarilor batavi însărcinat cu apărarea nordului Galiei și renumit pentru textilele sale de înaltă calitate care erau exportate în întreaga lume romană.

În această perioadă prosperă din anii 350 d.Hr., Atrebatum a fost evanghelizat pentru prima dată de Sfântul Martin din Tours, care a slujit el însuși în cavaleria romană încă din adolescență.

Orice succes pe care l-ar fi avut s-a destrămat odată cu prosperitatea lui Arras atunci când a început secolul al V-lea.

Orașul a fost aproape distrus de invadatorii germani în timpul Traversării Rinului (406-407 d.Hr.) și din nou de către Atilla în timpul invaziei hune a Galiei în 451.

Între cele două evenimente, francii, foederați ai Imperiului Roman, au luat controlul zonei. Evanghelizarea a reluat țintirea noilor maeștri franci când a fost înființată Eparhia de Arras în 499.

Săpăturile din anii 1980 au scos la iveală un mare cimitir imperial timpuriu, care conținea peste o sută de morminte de incinerare din secolele I și II. Aceste morminte conțin o varietate de bunuri, inclusiv rămășițe de ofrande alimentare, monede, bijuterii, unelte de îngrijire, ceramică și sticlărie.

Cimitirul recent descoperit subliniază schimbarea profundă a practicilor funerare de la Înaltul Imperiu la cel Târziu, chiar și în rândul celor care nu erau creștini.

Studiul biologic al populației va confirma sau invalida o selectare naturală a populației îngropate și va completa observațiile făcute în domeniu privind organizarea spațiului sepulcral în funcție de vârsta și sexul defunctului, scrie Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel