Orionidele 2022. Nu rata ploaia de stele

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Orionidele 2022. Nu rata ploaia de stele / Foto: Pixabay, de Norbert Pietsch
Orionidele 2022. Nu rata ploaia de stele / Foto: Pixabay, de Norbert Pietsch

Află în articol ce sunt Orionidele și când va fi vizibilă ploaia de stele.

În 2022, Orionidele au străbătut cerul în perioada 2 octombrie- 7 noiembrie, dar maximul ploii de meteori va fi atins între 20 și 22 octombrie 2022, atunci când se vor vedea aproximativ 10 stele căzătoare pe oră, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Orionidele se vor vedea cel mai bine după miezul nopții. 

Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley. Orionidele își trag numele de la faptul că punctul din care provin, numit punct radiant, se află în constelația Orion.

Cum poți vedea stelele căzătoare

"Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa.

Vă trebuie totuşi puţină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieşiţi afara la ora indicată, aşezaţi-vă confortabil pe un şezlong sau pătură şi aşteptaţi, privind pe cer. Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul şi...nu vor trece nici 5-10 minute şi veţi vedea stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului!

Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare. Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe ce, puteţi observa în condiţii ideale meteorii", recomandă cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Cât cântărește Calea Lactee. Comparație cu Soarele

Te-ai gândit vreodată cât cântărește Calea Lactee? Ei bine, un grup de cercetători alcătuit din oameni de ştiinţă chinezi şi străini a măsurat cu precizie masa Căii Lactee, dezvăluind că aceasta cântăreşte de aproximativ 550 de miliarde de ori masa Soarelui, informează miercuri agenţia Xinhua, conform Agerpres.

Rezultatele au fost publicate recent în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Masa recent măsurată a Căii Lactee este aproape jumătate din valoarea medie măsurată de alte echipe de cercetători, adică aproximativ 1 trilion de ori masa Soarelui.

”Potrivit celor mai recente rezultate ale noastre, Calea Lactee ar putea fi "mai subţire" decât credeam anterior”, a declarat Xue Xiangxiang de la Observatorul Naţional Astronomic al Academiei Chineze de Ştiinţe (NAOC), care a colaborat la acest studiu.

”Aceasta înseamnă că există mult mai puţină materie întunecată neluminoasă, dar gravitaţională în galaxie decât se estimase iniţial”, a precizat cercetătoarea.

Potrivit lui Xue, masa este crucială pentru înţelegerea dinamicii galaxiei. Cu toate acestea, a existat o mare incertitudine în estimarea acesteia din cauza limitărilor observaţionale.

În cadrul acestei cercetări, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultatele pe baza datelor obţinute de la LAMOST, un telescop optic de referinţă din China şi de la satelitul Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Eşantionul mare de date spectroscopice furnizat de LAMOST reprezintă unul dintre principalele avantaje ale acestui studiu comparativ cu cercetările întreprinse de alte echipe de oameni de ştiinţă, a spus Xue. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel