Peste 7% dintre adulţii americani se identifică ca fiind LGBT

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
(sursa foto: Daniel James / Unsplash)
(sursa foto: Daniel James / Unsplash)

Proporţia adulţilor americani care se identifică ca fiind LGBT a ajuns la 7,1% în Statele Unite, o cifră care s-a dublat din 2012 şi care demonstrează o schimbare generaţională, potrivit institutului de sondaj Gallup care a publicat datele joi, relatează AFP, citat de Agerpres.

Dintre cei 12.000 de americani chestionaţi prin telefon în 2021, 86,3% au declarat că sunt heterosexuali, 7,1% LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) şi 6,6% nu au oferit niciun răspuns.

Acest sondaj a fost realizat pentru prima dată în 2012, iar procentul de persoane care s-au identificat drept LGBT a fost de 3,5%. De atunci a crescut constant.

Persoanele LGBT sunt proporţional mai numeroase în rândul generaţiilor mai tinere, în special în rândul generaţiei Z, care include persoanele născute din 1997 până la începutul anilor 2010.

Astfel, 20,8% - sau 1 din 5 - dintre adulţii din generaţia Z se identifică ca fiind LGBT (numai cei născuţi până în 2003 erau adulţi la momentul sondajului).

Această cifră este dublă faţă de cea a milenialilor (cei născuţi între 1981 şi 1996) care se identifică în proporţie de 10,5% ca fiind LGBT.

Proporţia scade la 4,2% pentru generaţia X (1965-1980), 2,6% pentru baby boomers (1946-1964) şi 0,8% pentru cei născuţi înainte de 1946.

Din 2012, proporţia persoanelor LGBT în rândul baby boomers sau generaţiei X a rămas similară, cu doar o uşoară creştere în rândul milenialilor.

În schimb, proporţia adulţilor LGBT din generaţia Z s-a dublat din 2017 (când doar cei născuţi între 1997 şi 1999 erau deja adulţi), arătând o tendinţă în creştere chiar în cadrul acestei generaţii.

Pentru prima dată, institutul Gallup a dezvăluit, de asemenea, proporţia persoanelor LGBT care se identifică cu fiecare categorie.

Mai mult de jumătate dintre americanii LGBT (57%) s-au identificat ca fiind bisexuali, adică 4% din întreaga populaţie adultă.

21% dintre persoanele LGBT s-au identificat ca fiind gay, 14% lesbiene, 10% transgender şi 4% "altceva decât heterosexuale", precum queer.

Această schimbare generaţională are loc într-un context de toleranţă tot mai mare: "Americanii acceptă din ce în ce mai mult persoanele gay, lesbiene sau transgender", iar persoanele LGBT sunt acum "mai protejate", a subliniat Gallup. 

sursa: Agerpres

Citeşte şi: Gabriel Diaconu: Pride nu este despre mândrie și ostentație. E despre durere, discriminare și ură

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel