Crește populaţia de urşi panda care trăiesc în sălbăticie în China

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Populația de urși panda uriași este în creștere! Iată ce a transmis un oficial chinez.

Populaţia sălbatică de urşi panda din China este în prezent de aproximativ 1.900 de exemplare, în creştere faţă de cele 1.100 de exemplare recenzate în anii 1980, a anunţat joi Administraţia Naţională pentru Păduri şi Păşuni din această ţară, relatează Xinhua.

Această creştere semnificativă se datorează în mare parte intensificării eforturilor de protecţie făcute de către China, a declarat Zhang Yue, un oficial din cadrul administraţiei menţionate.

Parcul Naţional al Ursului Panda Uriaş a fost înfiinţat în octombrie 2021, acoperind o suprafaţă totală de peste 22.000 de kilometri pătraţi şi oferind o protecţie sporită pentru aproximativ 72% din exemplarele de panda uriaş care trăiesc în sălbăticie, a precizat Zhang Yue.

Zonele protejate din habitatul ursului panda uriaş au crescut de la 1,39 milioane de hectare la 2,58 milioane de hectare începând din anul 2012, menţinând în mod eficient siguranţa şi dezvoltarea sustenabilă a populaţiei sălbatice de panda uriaş, arată datele publicate de administraţia chineză. Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) a modificat statutul ce priveşte ameninţarea urşilor panda uriaş de la 'specie în pericol' la cel de 'specie vulnerabilă'.

'Acest fapt arată că eforturile Chinei de a conserva ursul panda uriaş au fost recunoscute de comunitatea internaţională din domeniul conservării vieţuitoarelor sălbatice', a precizat Zhang Yue.

Pe lângă exemplarele din sălbăticie, populaţia globală de panda uriaşi care trăiesc în captivitate a ajuns în prezent la 728 de exemplare, iar 46 de panda s-au reprodus cu succes în captivitate în 2023, potrivit datelor anunţate de administraţia chineză.

Diversitatea genetică a urşilor panda uriaşi din captivitate s-a îmbunătăţit, de asemenea. Actuala populaţie captivă de urşi panda uriaşi poate menţine o diversitate genetică de 90% timp de până la 200 de ani, ceea ce înseamnă că este o populaţie sănătoasă, dinamică şi sustenabilă, a declarat Zhang Yue, citând o evaluare ştiinţifică.

În ceea ce priveşte urşii panda uriaşi care trăiesc în străinătate, Zhang Yue a declarat că aceeaşi administraţie a organizat inspecţii pe teren şi evaluări la 23 de instituţii de cooperare din 19 ţări începând cu 2023, în încercarea de a consolida protecţia oferită exemplarelor din străinătate.

Oficialul chinez a menționat că animalele inspectate în străinătate au în general 'o stare bună de sănătate'.

China va îmbunătăţi în continuare mecanismul de gestionare a cooperării internaţionale pentru urşii panda uriaşi, va efectua o monitorizare zilnică regulată a stării lor de sănătate, inspecţii şi evaluări pe teren şi va continua să consolideze cooperarea cu partenerii internaţionali pentru protejarea speciilor pe cale de dispariţie şi a biodiversităţii, a mai spus Zhang Yue.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)

Știai următoarele lucruri despre urșii panda uriași?

  1. Urșii panda uriași au o camuflare excelentă pentru habitatul lor.
  2. Ochii lor sunt diferiți față de cei ai ursilor obișnuiți.
  3. Își protejează foarte bine puii în prima lună.
  4. Pot înota și chiar să se urce în copaci. 
  5. Cel mai mult timp și-l petrec mâncând.
  6. Ei au un os al încheieturii mâinii extins pe care îl folosesc ca un deget mare pentru a-i ajuta să prindă hrana.
  7. Au nevoie de cel puțin 2 specii diferite de bambus în aria lor pentru a evita înfometarea.
  8. Dieta unui panda este în proporție de 99% vegetariană, incluzând în mare parte rădăcini, tulpini, mlădițe și frunze de bambus. Cu toate acestea, sistemul lor digestiv este tipic pentru un carnivor, așa că restul de 1% din dieta lor poate include ouă, animale mici și carne.

Citește și 7 soluții la îndemână pentru a scădea tensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel