Povestea succesului unor elevi olimpici la Robotică. "Momente pe care nu o să le uităm"

Florin Răvdan |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Fotografie de la Alena Darmel, Pexels
Fotografie de la Alena Darmel, Pexels

Doi elevi de clasa a VI-a din Vaslui au obţinut locul al treilea pe ţară la Olimpiada Naţională de Creativitate Ştiinţifică. 

Daria-Antonia Gherghel şi Matei-Alexandru Şopu sunt elevi în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială "Elena Cuza" din municipiul Vaslui şi membri ai grupei de Robotică din cadrul Centrului Judeţean de Excelenţă Vaslui, coordonată de profesorul Carmen Chiriţescu.

Anul acesta, au participat ca echipă la cea de-a treia ediţie a Olimpiadei Naţionale de Creativitate Ştiinţifică, organizată la Suceava, unde au reuşit să obţină locul al treilea pe ţară la secţiunea Tehnologia Informaţiei - juniori.

Amândoi sunt pasionaţi de Robotică, visează să construiască roboţi, iar prin munca lor speră să fie de ajutor în cât mai multe domenii. Când vorbesc despre roboţi, chipurile li se luminează.

"În clasa a III-a îmi aduc aminte că am avut în cadrul 'Şcolii Altfel' un tur la un laborator de ştiinţe. Acolo erau foarte mulţi roboţi şi din acel moment au început să-mi placă roboţii. Mă uitam la videoclipuri, simţeam că îmi doresc să fac şi eu roboţi. Atunci mama a căutat un loc unde puteam să aflu tainele Roboticii şi aşa m-am înscris la Centrul Judeţean de Excelenţă. Am început să mă pregătesc, să particip la concursuri. Vreau să descopăr cât mai multe şi să ajung să-mi îndeplinesc visul de a construi roboţi şi să mă ocup de programare", spune Matei, citat de Agerpres.

Daria, convinsă că nu va renunţa la pasiunea pentru robotică



Deşi pasiunea pentru roboţi este considerată mai atipică pentru fete, care se orientează de obicei spre alte domenii, Daria crede că nu va renunţa niciodată la ea.

"Eu şi Matei suntem în aceeaşi clasă. În clasa a II-a am început să ieşim împreună pe afară, fiindcă avem un prieten comun, şi ne-am împrietenit. Într-o zi, Matei ne-a dus la el acasă şi ne-a arătat un semafor făcut de el, foarte frumos şi de atunci mi-am spus că îmi doresc şi eu să construiesc roboţi. M-am înscris apoi şi eu la Centrul de Excelenţă. Am avut din prima o conexiune cu doamna profesoară. Mi-a plăcut foarte mult de ea, îmi place cum lucrează, cum ne învaţă, cum ne ajută să învăţăm din greşeli. Până acum am avut mai multe pasiuni trecătoare. Am făcut handbal, chitară, balet. Robotica este însă marea mea pasiune, niciodată n-am simţit că iubesc ceva aşa de mult", ne dezvăluie Daria.

Prietenia frumoasă dintre cei doi copii îi face să lucreze foarte bine în echipă. Tăcut şi mai aşezat, Matei e responsabil cu pragmatismul şi cu rigoarea. Explozivă şi pasională, Daria pune suflet şi e bine organizată. Comunică foarte bine, se completează unul pe celălalt la nevoie şi pare că au găsit împreună cheia succesului.

"Momente pe care nu o să le uităm"



Chiar şi proiectul cu care au câştigat cel mai important premiu al lor de până acum se numeşte "Intersecţia prieteniei".

"Este un proiect muncit. Poate la prima vedere nu pare foarte complex, dar am lucrat împreună cu Daria timp de trei luni de zile. Proiectul nostru, construit din piese lego, este o intersecţie a unui oraş aglomerat pe care noi am construit-o în aşa fel încât să ajute participanţii la trafic. La concurs am încercat să dăm ce avem mai bun în noi. Au fost momente pe care nu o să le uităm. La premiere au fost nişte emoţii de nedescris. Când s-au terminat de anunţat menţiunile, iar noi nu ne-am auzit numele, nu ştiam cum să reacţionăm şi apoi a venit premiul, un premiu atât de important pentru noi", mărturiseşte Matei.

Daria povesteşte că munca la proiect a fost destul de obositoare şi nu lipsită de provocări. Au lucrat zi de zi, ore bune, de multe ori după cursurile de la şcoală. Firele prea multe care se dezlipeau, senzorii foarte sensibili care le-au dat bătăi de cap au devenit amintire, iar ceea ce rămâne este performanţa reuşită de ei, locul al treilea la o competiţie de nivel înalt, care a adunat cei mai buni copii din ţară. În final, munca le-a fost recompensată şi micii robocampioni au uitat de toate problemele întâmpinate.

"Acest proiect m-a adus pe mine la un nivel mai înalt, pentru că înainte nu ştiam foarte multe lucruri. Practic, am învăţat lucrând la proiect. Ne-am bucurat enorm pentru premiul obţinut", spune Daria.

Cei doi copii le sunt recunoscători profesorilor care îi îndrumă la şcoală şi la centrul de excelenţă şi au ţinut să le aducă mulţumiri părinţilor, care îi sprijină şi îi înconjoară cu iubire.

Sunt gata să descopere şi mai multe taine ale Roboticii, să participe la alte şi alte competiţii şi să aducă la Vaslui noi premii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel