Prajitură Sf. Ion. Rețeta de senzație

Autorul articolului: Ioana Popa | Dată: 07 ian, 15:51 | Categorie: Practic
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

De Sfântul Ion, această prăjitură va face senzație printre cei dragi. Iată rețeta.

Ingrediente

Pentru blat:

-  6 ouă
- 1 praf de copt
- 6 linguri de apă
- 14 linguri de zahăr
- 19 linguri de făină
- 1 lingură de cacao

Pentru cremă:

- 300 ml frişcă lichidă
- 150 gr ciocolată amăruie

Pentru decor:

- nucă măcinată

Cum se prepară

Pregătirea ciocolatei cu frişcă

Într-un castron la foc mic punem frişca lichidă şi în ea punem ciocolata ruptă bucăţele mici. Amestecăm până se topeşte ciocolata, apoi o dăm la rece, potrivit retetadeacasa.blogspot.com.

Prepararea blatului

Luăm ouăle şi separăm albușurile de gălbenușuri. În castronul cu gălbenuşuri adăugăm zahărul şi praful de copt şi amestecăm până se topeşte zahărul. Apoi punem apa şi 10 linguri de făină. Omogenizăm, după care împărţim acest aluat în două cantităţi egale. În prima parte adăugăm 5 linguri de făină şi amestecăm, iar în cea de-a doua parte punem 4 linguri de făină şi 1 lingură de cacao şi omogenizăm şi aici.

Apoi, batem albuşurile spumă şi împărţim spuma în două: jumătate o punem în castronul cu compoziţie galbenă şi cealaltă în castronul cu compoziţie maro. Omogenizăm ambele compoziţii şi, apoi, într-o tavă în care am pus hârtie de copt punem în felul următor: 5 linguri de aluat galben în locuri diferite, fiecare lingură în alt loc, fără ca aluatul să se lipească unul de altul.

Apoi pe fiecare lingură galbenă punem una maro, apoi iar galbenă şi tot aşa. După câteva linguri, aluaturile se vor uni între ele, creând acel aspect de zebră, de aici venind şi denumirea de prăjitură zebră. Dăm tava la cuptor la foc potrivit pentru 15-20 minute. Când este gata, scoatem tava din cuptor şi lăsam blatul să se răcească.

Prepararea cremei

Pentru prepararea cremei luăm frişca cu ciocolată şi o batem bine cu mixerul. Nu este nevoie să adăugăm zahăr.

Asamblare

Când avem şi blatul răcit şi crema gata, procedăm în felul următor. Însiropăm puţin prăjitura cu un sirop din apă, zahăr şi puţină esenţă de rom. Apoi întindem crema pe prăjitură cu un cuţit sau facem mai multe floricele pe toată suprafaţa prăjiturii. Deasupra, am presărat nucă prăjită şi măcinată. Apoi, dăm prăjitura Sf. Ion la rece pentru o oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play