Primul colind care a ajuns în spaţiul cosmic

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Bizar
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată care este singurul colind care s-a auzit în spaţiu.

Pe 16 decembrie 1965, astronauţii Walter Schirra Jr. şi Thomas Stafford orbitau în jurul Pământului în naveta spaţială Gemeni 6, apropiindu-se de cea numită Gemini 7 pentru o întâlnire spaţială istorică. Erau cele mai apropiate nave spaţiale create de om care au fost vreodată pe orbită, la doar câţiva metri distanţă. Înainte ca prima să se întoarcă pe Terra, astronauţii au raportat că au văzut un OZN: „Avem un obiect, care arată ca un satelit care merge de la nord la sud, probabil pe orbită polară. S-ar putea să intre din nou în curând. Văd un modul de comandă şi opt module mai mici în faţă. Pilotul modulului de comandă poartă un costum roşu”. Schirra şi Stafford au produs o armonică şi au cântat „Jingle Bells”. A fost prima melodie care a fost interpretată în spaţiu, potrivit Guiness World Records.

„Jingle Bells” a fost creat pentru o altă sărbătoare

Intens fredonatul cântec de Crăciun „Jingle Bells” este acum asociat cu sărbătorile de iarnă, dar iniţial a fost scris pentru Ziua Recunoştinţei. James Lord Pierpont, director muzical în Massachusetts, SUA, a scris cântecul pentru această sărbătoare americană. Copiii unei congregaţii din Massachusetts s-au bucurat atât de mult de cântec, încât i-au cerut lui Pierpont să-l includă în concertul lor de Crăciun. După ce a fost asociat cu Crăciunul, cântecul a devenit foarte popular.

Cântece de Crăciun compuse de un evreu

Probabil ai ascultat de multe ori piesele de Crăciun „Rudolph The Red-Nosed Reindeer”, „Rockin’ Around The Christmas Tree” şi „Holly Jolly Christmas”, dar poate că nu ştiai că toate au fost scrise de Johnny Marks, care era evreu. Cumnatul său a scris povestea originală cu Rudolph, care i-a adus primul său concert de Crăciun. De fapt, nu era încântat de faptul că moştenirea lui erau melodiile de sărbători. „Nu este tocmai ceva pentru care speram să fiu amintit”, a afirmat el în anul 1980. A scris şi alte cântece care nu sunt de Crăciun, dar nu s-a auzit niciodată de ele. Marks nu a fost singurul evreu care a scris cântece de Crăciun. Irving Berlin a scris „White Christmas” şi „Let It Snow”.

Piesă de Crăciun inspirată de război

Scris în 1962, cântecul „Do You Hear What I Hear” a fost înregistrat de peste 100 de ori de diverşi artişti şi este asociat cu sezonul Crăciunului. Când a fost scris pentru prima dată, Noel Regney şi Gloria Shayne, soţ şi soţie la acea vreme, s-au gândit la el ca la un cântec despre război. Criza rachetelor din Cuba era în plină desfăşurare când perechea a scris cântecul ca o „rugă pentru pace”. Versul despre stea „cu o coadă mare ca un zmeu” nu este tocmai Steaua din Betleem, ci o rachetă. Piesa a fost lansată în noiembrie 1962 şi a vândut peste 250.000 de single-uri înainte de Crăciunul acelui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel