Primul SMS din istorie, vândut la licitaţie

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA - Pexels
Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA - Pexels

Primul SMS din istorie a fost vândut la licitaţie sub formă de NFT.

Primul SMS din istorie, expediat de operatorul de telefonie mobilă Vodafone pe 3 decembrie 1992, a fost vândut sub formă de NFT cu suma de 107.000 de euro la o licitaţie organizată marţi de casa Aguttes în Franţa, informează AFP.

Cumpărătorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este un cetăţean canadian şi lucrează în sectorul noilor tehnologii. El a devenit astfel proprietarul exclusiv al unei replici digitale şi unice a protocolului original de comunicare care a transmis acel SMS (Short Message Service).

Primit în epocă de Richard Jarvis, colaborator al companiei Vodafone, de la programatorul Neil Papworth, primul SMS din lume era compus din 15 caractere şi conţinea urarea "Merry Christmas" ("Crăciun Fericit").

Operatorul Vodafone a anunţat înaintea licitaţiei că va dona suma pe care o va încasa pentru acest NFT, mai puţin comisioanele ce revin casei de licitaţii Aguttes, în beneficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Printre participanţii la licitaţia de marţi s-a aflat şi Luigi Caradonna, un tânăr antreprenor de 18 ani care a înfiinţat o companie ce foloseşte tehnologia blockchain în domeniul jocurilor video. El a renunţat atunci când licitaţia a depăşit pragul de 75.000 de euro.

NFT-urile (non-fungible-tokens) au devenit un nou tip de active digitale, după modelul criptomonedelor precum Bitcoin, care folosesc tehnologia blockchain, un repertoriu de autentificare partajat între o multitudine de indivizi. Un NFT este unic şi nu poate fi schimbat contra unui echivalent.

Aproape necunoscute până în urmă cu un an, NFT-urile reprezintă pentru mulţi colecţionari noua "găină cu ouă de aur" de pe piaţa de artă contemporană şi au devenit în doar câteva luni o prezenţă inevitabilă în oferta caselor de licitaţii, atingând preţuri de vânzare de mai multe milioane de dolari. Recordul pentru un NFT este deţinut de o creaţie exclusiv digitală a artistului american Beeple, vândută cu 69,3 milioane de dolari la o licitaţie organizată în luna martie de casa Christie's, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel