Prosciutto cotto vs prosciutto crudo. Care e diferența dintre cele două tipuri de șuncă

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Fotografie creată de furkanfdemir, de la Pexels
Fotografie creată de furkanfdemir, de la Pexels

Prosciutto este la bază o șuncă specifică bucătăriei italiene, dar care se găsește în prezent peste tot în lume. 

Prosciutto cotto ("șuncă fiartă") are culoarea roz și, spre deosebire de prosciutto crudo, o aromă mai ușoară. Această suncă este gătită încet, la temperaturi controlate și tăiată în felii fragede și umede. Poate fi condimentată sau sărată cu ierburi, mirodenii ori trufe. Servirea se realizează într-un panini, în pizza sau alături de tot felul de brânzeturi, lângă un vin alb. 

Prosciutto crudo nu este niciodată gătit - motiv pentru care are și numele "crud". Acest tip de șuncă se deosebește de altele prin culoarea roșu intens și dungile de grăsime aromată. De asemenea, o felie de prosciutto crudo este foarte subțire și are o aromă intensă. Putem servi prosciutto crudo ca aperitiv cu brânzeturi cremoase, fructe și vin alb floral. Se obișnuiește ca această suncă să fie consumată înfășurată în jurul grisinelor sau cu pepene proaspăt, potrivit shtiu.ro.

VEZI ȘI: 10 curiozități despre mâncare

Știi care este cea mai scumpă pizza din lume sau câți hamburgeri vinde anul McDonald’s anual? Iată 10 curiozități despre mâncare. 

1. Trei bucătari italieni prepară, în 72 de ore, cea mai scumpă pizza din lume, care costă 12.000 de dolari. Este vorba despre o pizza cu trei tipuri de caviar, mozzarella, homar din Norvegia și din Cilento și sare de mare roz australiană. 

2. Cel mai furat aliment din lume este cașcavalul.

3. McDonald’s vinde anual 2,5 miliarde de hamburgeri.

4. Un burger de la fast-food poate conține carne de la 100 de vaci diferite. 

5. Cartofii prăjiți franțuzești sunt, de fapt, originari din Belgia, scrie shtiu.ro.

6. Ketchupul a fost vândut ca medicament, până pe la sfârșitul secolului XIX-lea. Medicul John Cook din Ohio, SUA, recomanda în anii 1830 ketchupul pentru problemele de indigestie.

7. Găurile din biscuiți permit eliberarea aburului în timpul coacerii.

8. Una din patru alune din lume ajunge în Nutella, arată statisticile.

9. "Ciocolată albă" nu este ciocolată, ci un amestec de zahăr, lapte, vanilie, lecitină și unt de cacao. 

10. Urme de alune pot fi găsite și în dinamită, dat fiind faptul că alunele au un ulei folosit ca ingredient în timpul producerii glicerinei, o componentă principală a nitroglicerinei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel