Război în Ucraina. Frica şi anxietatea în rândul populaţiei. Sfatul psihologilor în astfel de situaţii

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Război în Ucraina. Frica şi anxietatea în rândul populaţiei. Sfatul psihologilor în astfel de situaţii (sursa foto: Melanie Wasser / Unsplash)
Război în Ucraina. Frica şi anxietatea în rândul populaţiei. Sfatul psihologilor în astfel de situaţii (sursa foto: Melanie Wasser / Unsplash)

Declanșarea războiului a cauzat multe efecte negative în întreaga lume, anxietatea fiind unul dintre ele. Este un efect psihologic care, netratat, pe termen lung, poate dăuna.

Multe persoane suferă, în această perioadă, de anxietate. Sentimentul de frică nu este unul nou, ci este unul constant, care s-a înrădăcinat în mintea noastră, încă de la începutul pandemiei. Acum, acesta s-a transformat în frica de moarte, din cauza războiului. Este important să descoperim anxietatea la timp și să o tratăm, pentru a nu duce la depresie.

“Anxietatea este o tulburare caracterizată prin gândire excesivă, ce se manifestă pe durata a mai multor zile, caracterizată prin: neliniște, senzația de a fi la limită, dificultăți de concentrare, fatigabilitate, tensiune musculară, tulburări de somn. Dificultățile perturbă alte arii ale vieții în mod semnificativ ( familie, loc de munca )”, a explicat pentru Spectacola, psihologul Manuela Vărzaru.

Este important să nu urmărim excesiv știrile, în această perioadă

De cele mai multe ori, noi suntem cei care ne inducem frica. Asta se întâmplă prin urmărirea excesivă a evenimentelor negative din jurul nostru, care nu este tocmai recomandată, explică psihologul.

“Pentru această perioadă recomand următoarele strategii comportamentale: tehnica orarelor și programelor, în sensul de a lua contact cu conținutul stresant doar în anumite intervale orare (vizionarea știrilor, citirea presei),  distincția între gânduri și fapte ( doar că ne imaginam lucruri, nu înseamnă că ele se vor și întâmpla), tehnici de control a situației: implicarea în fapte de voluntariat pentru ajutarea persoanelor aflate deja în situația stresantă, pentru a ne oferi senzația că putem să facem ceva.“, a mai adăugat aceasta.

Partea bună este că anxietatea poate fi prevenită, dar și tratată. 

Citeşte articolul complet pe SPECTACOLA.RO!

 

Psiholog român dezvăluie: Când suntem supărați, durerea fizică se amplifică

 

L

egătura dintre minte și corp este foarte strânsă, motiv pentru care nu trebuie să subestimăm impactul pe care emoțiile le pot avea asupra stării noastre de sănătate. Boala nu este aproape niciodată doar o perturbare de ordin biologic sau fizic, ea fiind cauzată sau întreţinută de starea mentală și cea emoțională, care pot declanșa sau agrava o boală fizică în orice moment.

În opinia cunoscutului psiholog Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, funcția psihică este în strânsă legătură cu funcția organică, ceea ce înseamnă că ne exprimăm emoțiile prin procese și modificări fiziologice. Furia accelerează bătăile inimii și crește tensiunea arterială, frica provoacă palpitații ale inimii, veselia ne provoacă râsul care pune în mișcare o sumă de mușchi etc. S-a demonstrat științific faptul că factorii psihologici au influență asupra funcțiilor organismului și asupra tulburării acestor funcții. 

“O boală care implică atât mintea cât și corpul este o tulburare psihosomatică. Boala psihosomatică este o reprezentare corporală a unor conflicte sau tulburări psihologice, care nu sunt exprimate la nivel mental/ psihologic. De exemplu, atunci când există o tristețe sau o furie neexprimată verbal sau comportamental, ele se vor manifesta la nivelul corpului, respectiv se vor concretiza în durere sau boală. Exemple clasice de boli psihosomatice sunt migrenele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, astmul sau dermatita”, explică psihologul Angela Nuțu.

Când suntem supărați, durerea fizică se amplifică (Citeşte AICI articolul complet)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel