Război Ucraina. Cum poţi ajuta? Unde poţi dona? ATENŢIE la campaniile FALSE

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Război Ucraina. Cum poţi ajuta? Unde poţi dona? ATENŢIE la campaniile FALSE (sursa foto: Guvernul României / gov.ro)
Război Ucraina. Cum poţi ajuta? Unde poţi dona? ATENŢIE la campaniile FALSE (sursa foto: Guvernul României / gov.ro)

Într-un context atât de dificil pentru cetăţenii din Ucraina, foarte mulţi oameni au intervenit să ajute prin diverse mijloace sau caută modalităţi să ofere ajutor celor aflaţi atât în zone de conflict, cât şi refugiaţilor. Totodată, autorităţile avertizează faptul că sunt şi campanii false de strângere a donaţiilor şi îndeamnă cetăţenii să reclame orice demers ilegal sau care ridică suspiciuni. Cu ajutorul informaţiilor adunate de agenţia de presă Agerpres, am pus la un loc câteva opţiuni prin care doritorii pot ajuta cu bani, alimente, haine, donaţii de sânge sau expertiză legală.

Guvernul României lansează platforma "Ucraina – Împreună ajutăm mai mult"

Pentru asigurarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina, instituțiile guvernamentale își coordonează acțiunile cu societatea civilă și organizațiile naționale și internaționale. 

Împreună vor colabora pentru alocarea eficientă și rapidă a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul României.

Persoanele fizice, juridice și organizațiile care doresc să sprijine această acțiune umanitară pot găsi toate informaţiile AICI.

Şeful Poştei Române: Cel puţin un punct de colectare a ajutoarelor destinate Ucrainei va fi în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ

Directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Valentin Ştefan, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din ţară va exista cel puţin un punct de colectare a ajutoarelor umanitare destinate Ucrainei.

"Ne-am hotărât să punem la dispoziţia celor care vor să doneze o reţea cât mai extinsă şi vom avea cel puţin un punct de colectare în fiecare judeţ. Am lăsat la latitudinea liderilor judeţeni să-şi aleagă locaţia şi punctele de colectare. Aici este important să ne asigurăm că infrastructura Poştei poate să preia aceste colete. În mod concret, deci, vom avea cel puţin un punct de colectare în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ. Mai mult, în Bucureşti, colegii care coordonează reţeaua susţin că donaţiile pot fi duse la fiecare oficiu poştal. La fel şi în Cluj-Napoca. Lista locaţiilor unde se poate merge şi se poate dona se află pe site-ul Poştei, cu adresă, program de funcţionare", a spus Ştefan.

Acesta a adăugat că greutatea pachetelor trebuie să fie rezonabilă, astfel încât acestea să poată fi manipulate de cei care încarcă sau descarcă în camioane.

"Ne aşteptăm ca greutatea cutiilor să fie rezonabilă, astfel încât cine o încarcă în camion să poată să ridice coletul. Ne dorim ca produsele cât mai bine ambalate în cutii sau în saci cu textură durabilă, rezistentă, să nu trebuiască să prelucrăm noi din nou. De asemenea, ne dorim să existe o pre-sortare prealabilă, ca să ştim ce se află în cutia sau sacul respectiv înainte ca noi să le deschidem. Le vom deschide să ne asigurăm că nu sunt produse perisabile sau produse de care nu este nevoie", a subliniat şeful Poştei Române.

Poşta Română a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că îşi pune la dispoziţie întreaga infrastructură pentru a colecta şi distribui ajutoarele umanitare donate pentru oamenii afectaţi de criza din Ucraina.

Donaţiile se pot face sub forma produselor din următoarele categorii: Alimentare neperisabile (apă, conserve, alimente ambalate etc); Produse de igienă (scutece, şerveţele umede dezinfectante, hârtie igienică, absorbante, etc); Îmbrăcăminte şi încălţăminte (femei/bărbaţi/copii, îmbrăcăminte termică, mănuşi, rucsacuri, încălţăminte în condiţie bună/noi etc); Suport (perne, corturi, saltele, tacâmuri, binocluri, paturi pliabile, baterii portabile cu capacitate mare, staţii walkie-talkie, staţii radio emisie recepţie, camere cu termoviziune etc); Produse din categoria celor de încălzire şi de iluminat (corturi, pături termice, saci de dormit, radiatoare electrice sau alte mijloace de încălzire, lanterne, lumânări, lămpi etc); Echipamente medicale de susţinere a răniţilor (trusă de prim ajutor, scaune cu rotile pliabile şi cadre destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii, bastoane etc).

Acţiunea are loc în colaborare cu Poşta din Ucraina - Ukrposhta, entitate care va prelua coletele şi le va distribui acolo unde este nevoie.

Platforma OLX inaugurează o secţiune de anunţuri gratuite pentru ajutorarea refugiaţilor din Ucraina

Platforma OLX lansează o nouă secţiune de anunţuri, destinată celor care vor să acorde ajutor refugiaţilor din Ucraina, ca răspuns urgent la criza înregistrată la nivel internaţional.

Potrivit unui comunicat al companiei, transmis miercuri Agerpres, noua categorie de anunţuri este "Ajutor Ucraina", în cadrul acesteia fiind colectate anunţurile celor care pot acorda o mână de ajutor, de la persoane fizice la companii şi ONG-uri din România, în încercarea de a se conecta cu persoanele care au nevoie imediată de asistenţă (materială, medicală, juridică etc.).

În secţiunea recent inaugurată, anunţurile listate vor fi separate în două părţi: propunerile de ajutor şi solicitările pentru diverse tipuri de sprijin.

Reprezentanţii platformei online precizează că fiecare dintre aceste anunţuri va putea fi asociat cu o anumită arie de interes, printre care: Voluntariat (pentru cei care doresc să participe la variate activităţi de voluntariat sau cei care sunt în căutare de voluntari); Transport (din partea persoanelor fizice şi juridice); Cazare (din partea persoanelor fizice şi juridice); Mâncare şi provizii (restaurante, ONG-uri, reţele de bănci locale de alimente etc.); Donaţii electronice; Îngrijire copii (haine, încălţăminte, produse de igienă etc.); Asistenţă medicală (sub-categorie dedicată autorităţilor competente şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu); Asistenţă legală (sub-categorie dedicată autorităţilor competente şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu); Traduceri (din partea persoanelor fizice şi juridice); Îngrijire animale (adăpostire, mâncare, asistenţă veterinară).

Listarea anunţurilor pentru toate aceste domenii se va face în mod gratuit pe platforma OLX.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu mai mult de patru milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, conform datelor SATI.

Pe platformă se găseşte o gamă largă de categorii printre care: electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Anunţurile pot fi accesate atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android. 

Crucea Roşie şi Fundaţia FARA, donaţii prin Carrefour

Carrefour România şi Fundaţia Carrefour susţin eforturile Crucii Roşii Române (vezi AICI lista filialelor din România) şi ale Fundaţiei FARA de a oferi sprijin refugiaţilor ucraineni în patru puncte de frontieră din judeţele Satu Mare, Maramureş, Suceava şi Tulcea şi donează peste 270 tone de alimente şi produse de igienă, conform unui comunicat remis, marţi, Agerpres.

Totodată, cu sprijinul Carrefour România, Fundaţia FARA va amenaja două centre de primire a refugiaţilor, cu o capacitate totală de 24 de locuri, în oraşul Suceava, respectiv în Cacica, judeţul Suceava, unde se află, în prezent, cel mai aglomerat dintre punctele de intrare în ţară.

Conform datelor furnizate de Crucea Roşie Română, peste 50.000 cetăţeni ucraineni au trecut graniţa către România de la izbucnirea conflictului în Ucraina. În spirit de solidaritate cu aceştia, Carrefour România şi Fundaţia Carrefour îşi coordonează acţiunile de sprijin atât cu parteneri locali din mediul non-guvernamental, cât şi cu colegii de la Carrefour Polonia, pentru un impact pozitiv cât mai cuprinzător la două dintre cele mai importante graniţe ale Ucrainei.

Cele peste 270 de tone de produse alimentare şi de igienă donate de Carrefour România vizează aproximativ 3.000 de beneficiari, în funcţie de nevoile înregistrate în centrele de cazare pentru refugiaţi la nivel naţional. Acestora li se adaugă sute de refugiaţi care vor putea primi adăpost, produse de imediată necesitate şi vor avea acces la consiliere psihologică în cele două centre amenajate de Fundaţia FARA.

Centre de donaţie în Bucureşti

Centrele de donaţii puse la dispoziţie de Primăria Generală a Capitalei:

- Centrul Bebe de București (bulevardul Regina Elisabeta nr. 75, Sector 5, rond Piaţa Kogălniceanu);

- Centrul pentru Economie Circulară (Calea Plevnei nr. 98, Sector 1);

- Centrul de la Academia de Tenis (în incinta Arenei Naţionale).

Centre de donaţii în Suceava

Toţi cei care doresc să susţină efortul de ajutorare a refugiaţilor o pot face prin donaţii în bani către Societatea de Cruce Roşie - Filiala Suceava în contul CUI 4244520, IBAN: RO21RNCB0244020411980024 - campanie ajutor refugiaţi Ucraina, telefon 0722.342.867; donaţii de produse alimentare, de bunuri de larg consum sau de igienă personală către ISU Suceava - Direcţia Logistică, telefon de contact 0758.232.029. 

Maramureş: Mai multe ONG-uri trimit ajutoare pentru soldaţii ucraineni răniţi şi pentru populaţie

Produse sanitare şi de igienă, alimente şi haine strânse din donaţii sau cumpărate au fost trimise în Ucraina de echipa YMCA România - filiala Maramureş, a informat, duminică, directorul executiv al organizaţiei, Alina Pop.

"Trei maşini cu produse sanitare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Dr. Constantin Opriş' Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus şi de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Maramureş au fost trimise duminică în Ucraina pentru soldaţii şi civilii răniţi pe frontul de luptă din Kiev şi Doneţk. Trei maşini cu alimente şi două maşini pline cu produse de igienă, haine şi produse nealimentare, necesare pentru traiul zilnic, au fost transportate, de asemenea, în Ucraina, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor ucraineni", a precizat Alina Pop.

Potrivit acesteia, totodată, au fost identificate peste 5.800 de locuri de cazare pentru refugiaţii ucraineni, iar la întreaga operaţiune participă şi alte 28 de ONG-uri.

Directorul YMCA Maramureş a menţionat că toate acţiunile de sprijin au loc în baza parteneriatului dintre autorităţile publice şi ONG-uri, societatea civilă şi mediul de afaceri.

Centre de donaţii în Constanţa

Centrul de colectare a donaţiilor, amenajat la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, este deschis zilnic între orele 8.00 - 20.00.

"Puteţi dona orice tip de produse sau articole care le pot fi necesare refugiaţilor: alimente neperisabile, produse pentru îngrijirea copiilor şi bebeluşilor, pături, perne, saci de dormit, haine, produse de igienă, hrană pentru animale, medicamente (anticoagulante, antiinflamatoare, hemostatice, apă oxigenată, pansamente, plasturi). Pentru a facilita munca voluntarilor, pachetele cu haine pe care le donaţi trebuie să fie sortate şi etichetate corespunzător, pe categoriile de vârstă şi sex. Cine doreşte să contribuie cu donaţii poate suna sau trimite un mesaj la numărul de telefon 0799.400.358, folosit inclusiv în aplicaţia WhatsApp. Persoanele care au nevoie de spaţii de cazare sau cei care vor să găzduiască refugiaţi pot suna la numărul de telefon 0737.552.271", a mai transmis administraţia locală. 

Dâmboviţa: Cort pentru strângere de ajutoare destinate refugiaţilor ucraineni, în centrul Târgoviştei

Primăria Târgovişte şi Crucea Roşie Dâmboviţa au demarat, sâmbătă, o campanie umanitară "Oamenii ajută oameni", iar în centrul municipiului Târgovişte a fost amenajat un cort unde se strâng ajutoare pentru refugiaţii ucraineni.

"De două nopţi mi se derulează prin faţa ochilor imaginea neverosimilă a cozilor kilometrice de la graniţele României. Mame disperate cu copii în braţe, care-şi abandonează maşinile, epuizate după zeci de ore de aşteptare în vamă, şi pleacă pe jos. Vin în România fără să privească în spate. Căci 'în spate' e oribil. E război, cel mai urât cuvânt din lume. Am privit de multe ori dramele prin distanţarea oferită de ecranul televizorului. Acum, tragedia acestor oameni este aici, lângă noi. Şi nu mai putem doar să privim", anunţă sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Edilul mai spune că zilnic, între 10,00 şi 14,00 pot fi aduse donaţii la cortul din Piaţa Tricolorului.

"Împreună cu reprezentanţii Crucii Roşii, filiala Dâmboviţa, am decis să organizăm şi la Târgovişte campania umanitară 'Oamenii ajută oameni', pentru a veni în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. Este amplasat un cort în Piaţa Tricolorului, lângă Consiliul Judeţean, orar de funcţionare 10.00-14.00, unde sunt acceptate donaţii: alimente neperisabile, ambalate; produse de igienă personală; pături, lenjerii; Pot fi donaţi şi bani, accesând site-ul https://crucearosie.ro/", precizează primarul Cristian Stan.

Donaţiile pot fi făcute şi la sediul Crucii Roşii - filiala Dâmboviţa din Târgovişte, strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 1. 

Centre de donaţii în Ploieşti

Primăria municipiului Ploieşti anunţă comunitatea locală că ajutoarele pentru refugiaţii din Ucraina se vor putea aduce la centrul local de colectare (sediul Poliţiei Locale - B-dul Independenţei nr. 21) până vineri, 04 martie 2022, ora 12.00.

Municipalitatea ploieşteană a fost informată de reprezentanţii "Crucea Roşie" din România că, în prezent, stocurile de ajutoare sunt suficiente, la nivel de ţară.

Conturile "Crucea Roşie" din România rămân deschise pentru persoanele care doresc să facă în continuare donaţii on line, prin crucearosie.ro, respectiv în conturile Crucii Roşii - Agenţia BRD Piaţa Romană:

Lei - RO76BRDE410SV07590484100
EURO - RO12BRDE410SV31714694100
USD - RO88BRDE410SV26413794100.
Autoritatea publică ploieşteană mulţumeşte pentru solidaritate, urmând ca, pe viitor, în funcţie de contextul acestui conflict militar, să se apeleze din nou la sprijinul ploieştenilor.

Centre de donaţii în Slatina şi Caracal

În municipiile Slatina şi Caracal au fost montate în zone centrale posturi în care se pot colecta alimente neperisabile pentru refugiaţi, printre persoanele care au donat până acum numărându-se şi reprezentanţii administraţiilor locale, respectiv primarul şi cei doi viceprimari ai municipiului Slatina.

Punctul de colectare a donaţiilor a fost amenajat de Primăria Slatina în zona Fântâna Speranţei şi este deschis în intervalul orar 8,00 - 17,00, iar la Caracal punctul de colectare este pe platoul din faţa primăriei municipiului, produsele urmând a fi preluate de către Crucea Roşie.

Totodată, pentru diferite donaţii pentru refugiaţi, a fost înfiinţată o linie telefonică la nivelul Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, ce funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. Numărul de la această linie telefonică este 07560.875.74.

Prefectul judeţului Olt, Florin Homorean, a anunţat luni că în cazul în care numărul de solicitări pentru adăpostirea refugiaţilor va fi foarte mare se poate operaţionaliza şi o tabără mobilă, prin intermediul ISU Olt.

"Suntem pregătiţi să oferim în orice moment sprijin pentru refugiaţii din Ucraina. Am primit solicitări din partea oamenilor de bine, oameni de rând, dar şi societăţi comerciale care doresc să ofere spaţii de cazare sau adăpost, lucru care ne obligă să lucrăm organizat. Acţiunea noastră se conjugă acţiunii guvernamentale 'Ucraina - Împreună ajutăm mai mult', cât şi acţiunilor organizate de autorităţile administraţiei publice din judeţ şi ne va permite să gestionăm în mod organizat, unitar şi eficient resursele puse la dispoziţie de societatea civilă în cadrul acestei acţiuni umanitare. În acest scop, a fost înfiinţată linia telefonică cu numărul 0756087574, care funcţionează 24 din 24 de ore", a anunţat prefectul Florin Homorean. 

Centru de donaţii în Giurgiu

Crucea Roşie Giurgiu şi Primăria municipiului au deschis marţi un centru de colectare de produse pentru susţinerea refugiaţilor şi a populaţiei ucrainene în cadrul unui parteneriat umanitar - un mărţişor al solidarităţii pentru Ucraina.

La acest centru de colectare a ajutoarelor, deschis la Galeriile de artă din centrul municipiului Giurgiu, vor fi primite zilnic de la giurgiuvenii conserve, apă îmbuteliată, pături, lenjerie de pat, saci de dormit (noi), dezinfectante şi produse de igienă.

Acţiunea se înscrie în campania umanitară lansată de Crucea Roşie Română - "Umanitatea nu are graniţe".

Covasna. Centru de donaţii în Întorsura Buzăului

Primăria oraşului Întorsura Buzăului a amenajat un centru de donaţii pentru persoanele refugiate din Ucraina.

Conducerea Primăriei a anunţat luni, într-o postare pe Facebook, că punctul de colectare a ajutoarelor se află în fostul sediu BCR din Întorsura Buzăului şi va funcţiona de luni până vineri între orele 09,00-16,00.

" Se pot dona produse alimentare ambalate, neperisabile, produse de igienă personală, lenjerie de pat, pături, pilote, paturi de campanie (pliabile). Pentru campania de colectare persoana responsabilă este dl. Oltean Costică, 0744 171 437. Dacă sunt persoane care pot ajuta cu cazare, transport vă rugăm să sunaţi la numărul 0787 781 713 - Brie Tohănean Ioan, astfel încât să identificăm cât mai multe spaţii de găzduire", au precizat autorităţile locale.

Campania se derulează sub genericul "Întorsura solidară".

Pentru cei care doresc să doneze sânge

Ministerul Sănătăţii a anunţat pe 1 martie că centrele de Transfuzie Sanguină din întreaga țară își stabilesc programul în timpul săptămânii până la ora 17.30. Doritorii pot dona sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei.

Dacă alegeți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate cu dumneavoastră.

Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei.

Pentru informații suplimentare despre donarea de sânge vă rugăm să consultați site-ul Institutului Național de Hematologie Transfuzională: https://www.inht.ro/conditii-de-admisibilitate-la-donarea-de-sange/ 

Lista completă a centrelor unde puteți dona dar și adresele și numerele de telefon sunt afișate mai jos:

Adresele-și-programul-de-lucru-pentru-donatori-ai-Centrelor-de-Transfuzie-Sanguină-din-România

UNBR: Telefon dedicat exclusiv cetăţenilor ucraineni şi o listă a avocaţilor ce pot oferi asistenţă juridică gratuită

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi barourile din ţară au lansat campania "Avocaţi pentru Refugiaţi" prin care pun la dispoziţie un ghid bilingv român-ucrainean privind regimul juridic al refugiaţilor ucraineni, un telefon verde dedicat exclusiv cetăţenilor ucraineni şi o listă a avocaţilor care pot oferi asistenţă juridică gratuită.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de UNBR, lista avocaţilor care pot oferi asistenţă juridică gratuită este în continuă actualizare, iar aceştia sunt vorbitori de engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă şi ucraineană.

"Ghidul bilingv include informaţii despre condiţiile de trecere a frontierei către România; statutul de refugiat/protecţie subsidiară şi cererea de azil; drepturile şi obligaţiile persoanelor care solicită azil; regimul solicitanţilor de azil minori; alte persoane care beneficiază de protecţie", se mai arată în comunicat. 

Consultaţi AICI ghidul şi lista completă.

DNSC: Raportaţi orice campanie de donare pentru Ucraina care ridică suspiciuni şi ar putea viza păcălirea utilizatorilor

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) face apel la comunitatea de urmăritori pentru a raporta orice ofertă, propunere sau campanie de donare pentru Ucraina care ridică suspiciuni şi ar putea viza păcălirea utilizatorilor.

"Aşa cum anunţam zilele trecute, infractorii cibernetici se folosesc de multe ori de context, de subiectele zilei care atrag audienţă pentru a obţine o rată mai mare de succes al atacurilor. Odată cu începutul oficial al conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, am preconizat că atacatorii vor exploata această nouă temă de interes internaţional şi am atras atenţia utilizatorilor ca în perioada următoare să fie atenţi la tentative de fraudă în mediul online care folosesc ca element psihologic de situaţia din Ucraina, pentru a convinge utilizatorii să facă anumite acţiuni pripite. Facem un apel la voi, comunitatea noastră de urmăritori, să ne raportaţi orice ofertă, propunere, campanie de donare pentru Ucraina care ridică suspiciuni şi ar putea viza păcălirea utilizatorilor", semnalează specialiştii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Aceştia recomandă utilizatorilor să fie vigilenţi cu privire la postările de pe social media sau din mesaje primite din surse necunoscute, prin care se face apel la donaţii pentru cauza Ucrainei şi să evite furnizarea de date sau trimiterea unor sume de bani, fără o documentare referitor la legitimitatea iniţiativei.

"Eventuale plăţi efectuate pe site-uri de #phishing pot duce la situaţia în care atacatorii să extragă de la dvs. nu doar bani, ci şi datele de card sau date personale. Evitaţi accesarea de link-uri din astfel de postări, ori din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute. Nu furnizaţi date financiare, date personale sau date de autentificare, în urma unor astfel de cereri venite pe social media. Evitaţi sponsorizarea involuntară a criminalităţii cibernetice şi raportaţi astfel de iniţiative suspecte către Directorat la 1911 sau pe e-mail la [email protected]", recomandă specialiştii DNSC. 

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel