Riscurile asociate fumatului, reduse de o bacterie intestinală

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
Riscurile asociate fumatului, reduse de o bacterie intestinală / Foto: Pexels
Riscurile asociate fumatului, reduse de o bacterie intestinală / Foto: Pexels

O bacterie intestinală poate reduce riscurile asociate fumatului, potrivit unui studiu.

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă chinezi şi americani a identificat o bacterie intestinală care poate acţiona în mod eficient asupra nicotinei, un ingredient dăunător din tutun care provoacă dependenţă şi o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv boala ficatului gras, transmite Agerpres, citând Xinhua.

O colonie de bacterii intestinale a redus concentraţiile de nicotină din intestinele şoarecilor expuşi la nicotină, conform unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature.

Cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing, Universitatea din Zhejiang, Universitatea Fudan, Primul Spital Afiliat al Universităţii de Medicină din Wenzhou, alături de colegii lor de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA au descoperit că Bacteroides xylanisolvens poate degrada nicotinoidele acumulate în intestinul unui fumător.

Despre nicotină se cunoaşte că activează un tip de moleculă intestinală numită AMPK. Aceste molecule contribuie la progresia bolii ficatului gras non-alcoolic, potrivit studiului.

Constatările cercetării sugerează o posibilă strategie de reducere a progresiei acestei afecţiuni asociată consumului de tutun prin utilizarea bacteriilor care sunt prezente în mod natural în intestinul uman.

Fumatul în timpul sarcinii, PERICOL pentru copil. BOALA pe care o poate dezvolta

Potrivit unui studiu extins realizat de Centrul Medical Soroka şi Universitatea Ben Gurion, fumatul în timpul sarcinii creşte cu 40% riscul de afecţiuni oculare pediatrice, comparativ cu acei copii ai căror mame nu au fumat în timpul sarcinii.

Constatarea se bazează pe observarea a 250.000 de nou-născuţi, potrivit studiului.

Potrivit cercetătorilor, fumatul în timpul sarcinii afectează cantitatea de oxigen care ajunge la făt, care reprezintă un factor de risc pentru complicaţii obstetricale şi riscuri postpartum. 

Nu doar fumatul în timpul sarcini prezintă un risc pentru făt. Greutatea mamei înainte de sarcină ar juca un rol în șansele bebelușului de a dezvolta astm sau alergii, susține un studiu.

Cercetătorul și epidemiologul Sebastian Srugo susține că a descoperit ”o legătură între greutatea mamei înainte de sarcină, intrarea în sarcină, cu dezvoltarea anumitor boli alergice în rândul copiilor”.

”Nu am găsit aceeași asociere cu creșterea în greutate gestațională, creșterea în greutate în timpul sarcinii și aceste boli”, adaugă cercetătorul, absolvent al Universității din Ottawa la momentul studiului.

La baza studiul stau înregistrări de sănătate a aproape 250.000 de nașteri în Ontario care au avut loc între 2012 și 2014. Cu ajutorul acestor înregistrări, cercetătorii au analizat greutatea și creșterea în greutate a fiecărei mame înainte și în timpul sarcinii. Și au monitorizat datele despre copiii acelor mame de la naștere până la vârsta de 7 ani.

Concluzia cercetătorilor a fost clară: copiii născuți din mame care erau obeze aveau mai multe șanse de a dezvolta astm decât ceilalți. Riscul lor a fost cu 8% mai mare. Erau puțin mai puțin probabil să dezvolte dermatită și anafilaxie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel