'Rizz' a fost desemnat 'cuvântul anului 2023' de Dicţionarul Oxford

astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Pixabay.com
Pixabay.com

Editorii celebrului dicţionar englez Oxford au desemnat 'cuvântul anului 2023' termenul argotic 'rizz', sinonim al carismei sau al reuşitei în arta seducţiei, apărut pe reţelele de socializare şi popularizat în special de actorul Tom Holland, informează AFP. 

Probabil derivat, într-o versiune prescurtată, din cuvântul carismă, 'rizz' semnifică 'stil, farmec, seducţie, capacitatea de a atrage un partener amoros sau sexual', potrivit Oxford University Press, instituţia care a desemnat luni cuvântul anului 2023.

Acest termen, utilizat şi în limba franceză, a apărut pe reţelele de socializare în 2023, popularizat în special de internautul american Kai Cenat în faţa milioanelor sale de urmăritori pe platformele online YouTube şi Twitch. Folosirea sa a crescut exploziv începând din iunie 2023, după ce actorul de 27 de ani Tom Holland, protagonistul francizei cinematografice 'Spider-Man', l-a utilizat într-un interviu acordat pentru site-ul Buzzfeed. 'Nu am niciun fel de rizz', a afirmat el.

Site-uri şi aplicaţii de întâlniri online l-au preluat de atunci, într-o încercare de a-i atrage pe utilizatorii din 'Generaţia Z', acea parte a populaţiei născută între 1997 şi 2010, a detaliat Oxford University Press într-un comunicat.

Cuvântul 'rizz' a fost ales 'ca un exemplu interesant al felului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în rândul unor comunităţi, înainte de a fi difuzată într-un cadru mai larg', a explicat instituţia britanică.

'El evocă felul în care tinerele generaţii creează spaţii', atât 'în online', cât şi în schimburile de păreri faţă-în-faţă, 'unde posedă şi definesc limbajul pe care îl utilizează', precizează acelaşi comunicat.

Pentru desemnarea cuvântului anului, instituţia a alcătuit mai întâi o listă cu opt cuvinte finaliste, printre care s-au aflat 'swiftie' (fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi 'prompt' (termen ce desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială).

Publicul a fost îndemnat apoi să voteze, înainte ca experţii să aleagă câştigătorul din rândul celor patru cuvinte clasate în fruntea acelui sondaj de mare amploare. Anul trecut, doar votul publicului a contat, iar cuvânt ales a fost 'goblin mode', un termen dificil de tradus, care descrie o atitudine sau un comportament de respingere a aşteptărilor sociale.

Oxford English Dictionary a numit goblin mode (modul goblin) drept cuvântul anului 2022. Acesta este o expresie specifică slangului contemporan și înseamnă un tip de comportament caracterizat prin lene, slăbiciune și lăcomie, precum și o respingere a normelor sociale. Este o expresie argou contemporană folosită pentru a se referi la un tip de comportament caracterizat prin lene, slăbiciune și lăcomie, precum și pentru a respinge normele sociale.
Termenul a continuat să fie folosit din ce în ce mai mult în prima jumătate a anului 2022, când restricțiile anti-Covid au fost relaxate în multe țări.

În 2021, Oxford University Press a ales cuvântul 'vax' (de la 'vaccinare'), după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia de COVID-19, a decis să opteze pentru mai multe cuvinte, inclusiv 'coronavirus', 'lockdown' şi 'black lives matter'.

În 2019, cuvântul anului a fost 'urgenţă climatică'.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Mariana Ionescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel