Românii sunt vizați de o înșelătorie cu mesaje care par a fi trimise de prieteni

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC transmite o avertizare privind o serie de tentative de înşelătorie care circulă, zilele acestea.  Colegii de la DC Business au scris un articol în care explică pericolele la care suntem expuși.

"Atenție la mesajele primite în această perioadă, chiar dacă vin din partea unor cunoștințe sau prieteni!

Atunci când formularea textului pare suspectă și sunteți îndemnați prin mesaj să accesați link-uri sau atașamente, mai ales atunci când nu primiți detalii concrete despre motivul pentru care este necesar să faceți acea acțiune, contactați expeditorul pentru lămuriri pe un alt canal de comunicare!

Este posibil ca prietenul sau cunoștința dvs. să aibă contul compromis de atacatori. De obicei, infractorii cibernetici compromit conturi online, mai ales conturi de social media, pentru a se folosi de încrederea generată de cont și de conexiunile acestuia în lansarea de mesaje cu potențial malițios sau fraudulos.

Printr-o simplă verificare a link-ului cu o soluție de securitate disponibilă gratis online (virustotal.com) am putut observa ce se află de fapt în spatele mesajului primit! Analizează, înainte de click!", transmit specialiştii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Numărul fraudelor online, creștere alarmantă

"Numărul fraudelor online crește alarmant iar tehnicile și instrumentele folosite de atacatori devin din ce în ce mai sofisticate și avansate.

Conform raportului GASA pentru anul 2023, numărul cel mai mare de fraude înregistrat este în sectorul online marketing (27% din numărul total de fraude înregistrate), fiind clasat pe primul loc în topul fraudelor pe net. În acest caz, de cele mai multe ori, atacatorii crează copii ale unor site-uri de cumpărături online foarte cunoscute, prin care încearcă să păcălească utilizatorii să își divulge datele bancare pentru a le extrage sume semnificative de bani.

Un raport realizat de Poliția Română indică că bărbații cu vârste între 35 și 54 de ani sunt frecvent ținte ale escrocării prin e-mail. Conform ultimei statistici privind phishing-ul, 60% din e-mailurile care par a fi de la bănci sunt, de fapt, frauduloase. O modalitate simplă de protecție este verificarea adresei de expediere a mesajului, iar utilizarea unei soluții de securitate eficiente poate detecta astfel de înșelăciuni. Phishing-ul este o formă de înșelăciune online care vizează obținerea informațiilor personale sau financiare ale utilizatorilor.

Citește articolul în continuare pe dcbusiness.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel