Romanul românesc potrivit pentru fiecare Zodie. Legătura dintre operele clasice și Zodia ta

Autorul articolului: Elena Airini |
Data publicării:
| Categorie: Editorial
sursă foto: Pixabay.com
EXCLUSIV
sursă foto: Pixabay.com

Dacă zodiile ar avea un roman românesc care să li se potrivească perfect, care ar fi acela? Și mai ales de ce? Găsiți detalii mai jos. 

Disclaimer: Acesta este un articol scris cu drag pentru relaxare, pentru a ne aminti de romanele românești pe care le-am citit, de personajele pe care le-am iubit, sau din contră le-am detestat. De ce am putea face analogii între zodii și romane? Pentru a ne putea bucura de anumite trăsături ale zodiilor. Desigur că acestea nu se potrivesc tuturor, iar asta pentru că nu suntem doar zodia, ci suntem o sumă de aspecte pe care le-am descoperi cu ajutorul unei astrograme. Cele mai importante vor fi, desigur, Soarele, Luna și Ascendentul.

Am făcut o selecție a unor opere literare românești și acum să vedem care este cel potrivit fiecărei zodii:

Berbec/ Ascendent în Berbec: „Moromeții” de Marin Preda

Berbecii sunt impulsivi, căpoși, vor să facă lucrurile cum doresc. De multe ori, trebuie să se rupă de ceea ce vrea familia lor și să facă lucrurile așa cum ar avea ei nevoie. Când ne gândim la „Moromeții” vedem ceea ce criticii numeau ultima apariție a satului tradițional românesc, dar vedem și cât de hotărât este Niculae Moromete să facă școală și rămânem și cu imaginea „ultimului țăran”, Ilie Moromete, la fel de îndreptat către a fi capul familiei, a-și impune părerea și a răzbi dincolo de orice greutăți, până la urmă. 

Taur/ Ascendent în Taur: „Mara” de Ioan Slavici

Taurilor nu le place schimbarea și sunt recunoscuți pentru faptul că vor să strângă cât mai mult. Deși supusă greutăților financiare, personajul feminin al romanului cu același nume, Mara, este cea care reușește să strângă bani pentru copiii ei. Are o mică „afacere” și își dorește un viitor strălucit pentru familia sa. Îi e greu să accepte schimbările din societate, dar este pusă față în față cu acestea când fiica ei, Persida, alege să îi încalce voința și să se căsătorească cu un tânăr de altă condiție și religie. 

Gemeni/ Ascendent în Gemeni: „Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda

Un roman în trei volume ale cărui teme sunt greu de epuizat și au o multitudine de posibilități de abordare. La fel ca Gemenii, imprevizibil și într-o continuă schimbare, eroul romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, Victor Petrini, își caută mereu fericirea, construind și reconstruind. Romanul merită citit, este un amestec inconfundabil de stări și de interese, precum Gemenii. Se încheie cu celebrul rând „dacă dragoste nu e, nimic nu e”. 

Rac/ Ascendent în Rac: „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Racii sunt adepții căutării confortului în cadrul familiei, fiind mereu legați de aceasta. Un roman despre familie și despre paternitate, care inițial fusese numit „Părinții Otiliei”, ne leagă gândurile de Raci. Căutarea confortului, uneori victimizarea, nevoia de atașament a lui Felix Sima, hățișurile unei moșteniri și alte detalii interesante ale Bucureștiului privit din strada Antim, dar și ale unei tinere pe nume Otilia, al cărei mister se va pierde în trecerea timpului ne așteaptă să le (re)descoperim. 

Leu/ Ascendent în Leu: „La Medeleni” de Ionel Teodoreanu

Leii, veșnicii copii ai zodiacului, cei care vor să le râdă inima și să simtă bucuria prin toți porii ar trebui să (re)citească măcar primul volum al romanului „La Medeleni”. Copilărie, bucurie, un pic de dramă, vacanță, orgoliu, zâmbete, dar și prima dragoste. Toate acestea te fac să te gândești la vârsta de aur peste care vrem să trecem când suntem copii, dar după care ajungem să tânjim la maturitate. 

Fecioară/ Ascendent în Fecioară: „Ion” de Liviu Rebreanu

Niciodată mulțumit cu condiția sa, în căutarea unei vieți mereu mai bune, Ion din romanul cu același nume ajunge să se irosească. Fecioarele au tendința aceasta de a căuta mereu o viață mai bună, de a nu își aprecia calitățile suficient, de a se pierde în muncă și de a căuta tot timpul confortul material din teama de a nu da greș. 

Citește și „Glasul care te îmbie”. Reevaluarea dorințelor cu Jupiter retrograd în Berbec până pe 28 octombrie. Previziuni tari pentru toate zodiile.

Balanță/ Ascendent în Balanță: „Pânza de păianjen” de Cella Serghi

Balanțele au nevoie de armonie, de frumusețe, artă și eleganță în viața lor. La fel și eroina romanului „Pânza de păianjen”, Diana Slavu. Aceasta este într-o continuă căutare a iubirii, încercând să scape din peisajul monoton și sărăcios al vieții sale. Îndrăgostită de pictorul enigmatic Petre Barbu, mai apoi de Michi, dar și de Alex, Diana are nevoie mereu de cineva care să îi ofere validare. Vedem viața și frumusețea ei, dar și atmosfera din București și din Constanța și Mangalia în acest frumos roman. 

Scorpion/ Ascendent în Scorpion: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

La Scorpioni nici măcar nu am stat pe gânduri. „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” este romanul care îi definește perfect prin prisma zbuciumului vieții lor. Precum Ștefan Gheorghidiu, Scorpionii visează la cineva care să nu îi trădeze, dar pe care îi tratează mereu cu multă suspiciune, măcinați de gelozie și de teama trădării pentru ca apoi să se arunce în criza războiului, să se întâlnească cu moartea, să scape și să renască pentru a lăsa în urmă „tot trecutul”. 

Săgetător/ Ascendent în Săgetător: „Maitreyi” de Mircea Eliade

Fascinația călătoriilor de peste mări și țări îi poate lega pe Săgetători de fascinantul roman „Maitreyi” de Mircea Eliade. Inspirat chiar de experiența autorului pe care a trăit-o în India, în casa profesorului Dasgupta, de a cărui fiică s-a îndrăgostit, ar putea aprinde nevoia de aventură a Săgetătorilor, dar și nevoia de cunoaștere, căci filosofia și cultura indiană este una extrem de atractivă. 

Capricorn/ Ascendent în Capricorn: „Baltagul” de Mihail Sadoveanu

Capricornii sunt considerați a fi mai rigizi, dar și practici și foarte muncitori. Vitoria Lipan, eroina romanului Baltagul, ar putea arăta felul în care aceștia nu lasă un mister neelucidat sau un lucru neterminat. Considerată a fi prima femeie detectiv din literatura română, Vitoria este cea care reușește să descopere ce anume s-a întâmplat cu soțul său. Nu lasă crima nerezolvată, dar se ocupă și de tradițiile românești, de creșterea copiilor săi și de conduita sa socială, cu alte cuvinte, avem de-a face cu un model. 

Vărsător/ Ascendent în Vărsător: „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale

S-ar putea ca inițial să nu înțelegi exact acțiunea acestui roman, tocmai pentru că ea nu este una bine conturată, însă cu siguranță „Craii de Curtea-Veche” aduce o atmosferă a Bucureștiului cu totul și cu totul ieșită din comun, rebelă, nepermisă și boemă. Poate că de aceea este o carte care merge mână în mână cu energia Vărsătorilor. Independenți, rebeli, aventuroși, s-ar putea regăsi în povestirile crailor. 

Pești/ Ascendent în Pești: „Maria și Marea” de Radu Tudoran

Dragoste, visare, mare, aventură, povești romantice și intuiție ieșită din comun în romanul lui Radu Tudoran. Maria, eroina romanului, trăiește povești de dragoste care te fac să rămâi visând cu ochii deschiși la fel cum ar faci nativii Pești. E vorba și despre trădare, salvare, atașamente și alte ingrediente ale poveștilor de la malul mării. Un element minunat care face romanul și mai frumos este atmosfera cu iz oriental. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel