Sagittarius A, imensa gaură neagră din centrul Căii Lactee. Prima imagine cu „gaura-monstru”

Autorul articolului: Elena Airini |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Stiri

Astronomii ne transmit prima fotografie cu imensa gaură din centrul Căii Lactee. 

Pe numele său, Sagittarius A, gaura neagră din centrul Căii Lactee are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui nostru, de aici și felul în care este numită în presa străină: „Milky Way Monster” (Monstrul din Calea Lactee). 

O gaură neagră este o regiune a spațiului unde materia colapsează în ea însăși, iar forța gravitațională este atât de puternică încât nici măcar lumina nu poate scăpa de acolo, precizează cei de la BBC aici.

Găurile negre se formează din explozia unor stele mari și aduc o anumită formă de energie în galaxia în care se formează, influențându-i evoluția. Oamenii de știință au început deja să testeze măsurătorile de ordin fizic pe care le avem pentru a putea descrie găurile negre, folosindu-se până acum de ecuațiile emise de Einstein în teoriile gravitației și ale relativității. 

Cei de la Space.com au prezentat aici imaginea lui Sagittarius A, cu o regiune centrală întunecată în care se află gaura, înconjurată de lumina care vine de la gazul supraîncălzit accelerat de forțe gravitaționale imense. 

Ca să ne putem face o idee, orbita acestei găuri negre are aproximativ aceeași mărime ca cea a lui Mercur în jurul Soarelui nostru, spun cei de la BBC, adică aproximativ 60 de milioane de kilometri. 

Din fericire, această gaură neagră imensă este foarte departe de Pământ, la 26-27 de mii de ani-lumină distanță, așa că nu ne poate pune deloc în pericol. 

Ai citit și despre Superluna de pe 16 mai 2022? I se mai spune și Luna sângerie! Găsești chiar aici mai multe detalii!

surse: bbc.com & canalul de YouTube Space.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel