Sânziene 2024. Tradiții și obiceiuri care aduc noroc și belșug tot anul

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
freepik.com
freepik.com

Sărbătoarea Sânzienelor de azi, cunoscută și sub numele de Drăgaica, este o sărbătoare tradițională românească asociată cu cultul soarelui și al vegetației, ce are rădăcini adânci în folclorul românesc. 

 

Pentru a avea noroc tot anul, de Sânziene, se recomandă următoarele obiceiuri și superstiții!

1. În ziua de Sânziene nu se face nicio muncă, în special cea fizică, pe câmp sau în grădini. Se spune că cei care nu respectă această tradiție vor întâmpina mari necazuri.

2. De asemenea, în dimineața zilei de 24 iunie, se spune că trebuie să culegi flori de sânziene pe care să le pui la fereastră sau la ușă. Acestea aduc noroc și protejează casa de spiritele rele.

3. Fetele împletesc coronițe din flori de sânziene și le aruncă pe casă. Dacă una din ele rămâne pe acoperiș, înseamnă că fata se va căsători curând.

4. Se spune că scăldatul în roua dimineții de Sânziene aduce sănătate și frumusețe.

5. În această zi, este bine să porți ia românească, care simbolizează puritatea și legătura cu tradițiile strămoșești.

6. În unele regiuni, se aprind focuri pe dealuri, peste care tinerii sar pentru a se purifica și pentru a alunga spiritele rele.

7. Mai mult, se spune că orice preparat gătit în această zi capătă proprietăți speciale, care aduc noroc și belșug în casă.

8. Decorarea casei cu flori de sânziene și plante aromatice este considerată un mod de a atrage energiile pozitive.

9. Se crede că punerea unor frunze de sânziene sub pernă poate aduce vise premonitorii și protecție împotriva spiritelor rele.

10. În unele zone, grupuri de fete colindă și cântă cântece tradiționale de Sânziene, acestea fiind menite să aducă belșug și noroc.

Participarea la aceste ritualuri și obiceiuri de Sânziene poate aduce nu doar noroc, ci și o reconectare cu tradițiile și valorile culturale românești.

24 iunie: Ziua Universală a Iei, un simbol important al culturii și identității naționale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel