Săptămâna Albă, practici magice, credințe populare românești. Rugăciune de mulțumire

Autorul articolului: Elena Airini |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: pexels.com
sursă foto: pexels.com

Săptămâna Albă sau Săptămâna Luminată este o săptămână în care se practică ritualuri pentru sănătate, dar și pentru bunul mers al gospodărie. În continuare, trăim zile cu un puternic simbolism religios și ar fi fantastic dacă am putea practica recunoștința față de toate miracolele care ne înconjoară. 

Practici magice în Săptămâna Albă:

  • În Joia Albă, adică prima zi de Joi după Sfintele Paști, femeile din comunitatea rurală românească spală cămășile pentru a le albi, însă, de regulă, există în continuare interdicția de a spăla.
  • Cei văduvi nu fac nimic în această zi, o respectă pentru a putea să se recăsătorească cât mai rapid.
  • Alți oameni nu lucrează nimic astăzi, în Joia Albă, pentru a putea să se păzească de rele și de necazuri. Ele țin această zi pentru a fi bărbații lor protejați atunci când pleacă la pădure după lemne.
  • Totodată, în ultimele zile ale Săptămânii Albe nu se lucrează pentru a se feri de gândaci și alte insecte, dar și pentru sănătatea ochilor.

Având în vedere miracolul Învierii la care toți creștinii au fost martori și care a adus bucurie imensă în sufletele noastre, este o săptămână minunată pentru a fi recunoscători pentru tot ceea ce avem, pentru toate miracolele care ne înconjoară, pentru speranța vieții veșnice care ni s-a dat. 

Săptămâna luminată, astfel, debordează de o energie sacră ce ne-ar putea ajuta să medităm mai mult, să ne rugăm, să ne dezvoltăm intuiția și să ne gândim care este direcția noastră mai departe. Însă înainte de toate, să fim recunoscători și să rostim o rugăciune de mulțumire.

Rugăciune de mulțumire

Doamne, Iisuse Hristoase, Dum­ne­zeul nostru, Dumnezeule a toată milosti­vi­rea și îndurarea, Care ai ne­­măsurată milă, nespusă și neajunsă iubire de oa­meni, căzând acum către a Ta slavă cu frică și cu cutremur aduc Ție mul­țu­mire pentru binefa­cerile de care m-ai învrednicit pe mine, nevrednicul robul Tău.

Te slă­vesc, Te laud și Te cânt ca pe un Domn, Stăpân și Făcător de bine. Și iarăși căzând înaintea Ta, Îți mulțu­mesc și cu smerenie mă rog nemăsu­ratei și negrăitei Tale milostiviri ca și de acum înainte să-mi dăruiești faceri de bine, ca să sporesc în dragostea de Tine și de aproapele meu. Izbăvește-mă de tot răul și necazul. Dăruiește-mi liniște. Și mă învrednicește ca în toate zilele vieții mele totdeauna mulțu­mire să-Ți aduc și să grăiesc și să cânt cele preabune Ta­tălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

surse: Antoaneta Olteanu, Calendarele Poporului Român & doxologia.ro 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel