Săptămâna Floriilor. Credințe, obiceiuri, superstiții. Ce să NU faci!

Autorul articolului: Elena Airini |
Data publicării:
| Categorie: Diverse
sursă foto: pexels.com
sursă foto: pexels.com

Ne aflăm în a șasea săptămână a Postului Mare care precede sărbătorile Pascale. Este o perioadă care ne apropie mai tare de Dumnezeu și de credință, fiind conectați la evenimentele care marcau viața lui Iisus Hristos în săptămâna dinainte de moartea și învierea sa. Ortodocșii retrăiesc zilele acestea și miracolul morții și învierii lui Lazăr. În lumea datinilor de la sat, plantele și florile capătă puteri magice. 

A șasea săptămână a Postului Mare se mai numește și săptămâna Floriilor deoarece se încheie duminică odată cu intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, denumită și sărbătoarea Floriilor datorită felului în care a fost Mântuitorul așteptat. În duminica Floriilor Hristos vine în Ierusalim, fiind primit precum un rege. Vine să moară pentru oameni și pentru mântuirea lor. 

Ar trebui să ne deschidem în această perioadă mai mult către post, rugăciune, divinitate și mai ales iubire -„începem cu dragoste a șasea săptămână a cinstitului post” precizează și cei de la Ziarul Lumina aici.

Duminica Floriilor face apoi trecerea către ultima săptămâna de post aspru de data aceasta, Săptămâna Patimilor, cea în care creștinii refac drumul lui Hristos către moartea și învierea Sa. 

Săptămâna Floriilor este săptămâna în care Iisus Hristos aduce înaintea ochilor noștri miracolul învierii lui Lazăr. Se reia această temă a învierii lui Lazăr pe parcursul întregii săptămâni a Floriilor deoarece această minune simbolizează felul în care propria înviere a lui Hristos îi va scoate pe toți morții din iad.

În planul credințelor populare românești, pentru a le merge bine în gospodărie, fetele plantează flori.

Conform, datinilor românești, în sâmbăta Floriilor NU este bine să plantezi pomi fructiferi sau zarzavaturi deoarece există credința că vor face numai flori, dar nu vor rodi, nu vor aduce fructe și legume. 

Tot în sâmbăta Floriilor femeile coc plăcinte și le dau de pomană săracilor pentru viață lungă. Apare și la sat ipostaza lui Lazăr  despre care se spune că ar fi murit de „dor de plăcinte”. 

În această perioadă, plantele și florile încep să își dezvăluie calitățile magice și puterile terapeutice și nu numai. 

surse: ziarul Lumina.ro

Antoaneta Olteanu, Calendarele Poporului Român, Paideia, 2010

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel