Sărbătorim astăzi în România ziua psihologului. Care este diferența dintre psiholog și psihiatru, ce anume vindecă psihologul

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Homepage

În România pe 27 mai se sărbătorește ziua internațională a psihologului. Psihologii sunt cei care ne ajută să ne vindecăm rănile emoționale. 

Să nu uităm că pe 12 aprilie am avut conjuncția Jupiter-Neptun în semnul Peștilor, iar astrologul Daniela Simulescu ne recomanda atunci să avem mare grijă de sănătatea noastră mintală și ne spunea că meseria deceniului va fi cea de psiholog. 

Aflăm mai multe astăzi despre diferențele dintre psiholog și psihiatru cu ajutorul celor de la DCMedical. 

Psihologii și psihiatrii sunt văzuți de mulți ca fiind la fel. De altfel, a merge la psiholog este un subiect tabu, iar cei care o fac sunt etichetați drept nebuni. Ei bine, diferențetele dintre psiholog și psihiatru sunt extrem de mari și este bine să clarificăm asta.

Cea mai mare și importantă diferență între psiholog și psihiatru se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mintale și emoționale ale pacienților prin ședințe de consiliere, dar fără să aibă voie să prescrie medicamente. Psihiatrul este cel care prescrie medicamente și care are în spate o pregătire medicală adecvată, studiind întâi Medicina și apoi făcând cursuri legate de sănătatea mintală.

Înainte de a mai judeca un om care merge la psiholog sau care are nevoie de psiholog, trebuie să știi că mulți pacienți care cer ajutorul unui psiholog nu au nevoie de tratament medicamentos și nu li se pune un diagnostic. Totuși, atunci când simptomele devin severe, este necesară intervenția unui psihiatru. 

Deci, psihologul nu se ocupă cu tratamentul bolilor, ci cu vindecarea unor mici tulburări de sănătate mintală care nu afectează comportamentul de zi cu zi. Mai ușor spus, psihologul vindecă rănile emoţionale ale pacientului.

Psihiatrul este medicul care tratează tulburările mintale. Medicul psihiatru poate consulta, prescrie medicamente, examina pacienţii pentru a determina gradul de sănătate şi a capacităţii mentale. Psihiatrul are cunoştinţe în psihologie, neurologie, dar nu este un psiholog, neurolog sau psihoterapeut.

În timp ce psihiatrul foloseşte medicamente, uneori destul de puternice, psihologul ajută la rezolvarea problemelor fără utilizarea medicamentelor și previne cazurile pentru a nu ajunge la medicație.

Marea majoritate a românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.

Psihologul vindecă tulburări psihice uşoare, care nu sunt legate de modificările patologice ale creierului precum:

- depresia

- anxietatea 

- tulburările de personalitate 

- atacurile de panică

- fobie ușoară

- nevroză ușoară

- lipsa poftei de mâncare

- letargie

- criza vârstei: adolescenți, persoane trecute de 40 de ani, menopauză

- probleme intime

- stres

Cine vindecă insomnia, alcoolismul, halucinațiile?

Găsiți răspunsul la întrebare, dar și articolul integral pe DCMedical.

Ai citit și despre tulburarea de stres post-traumatic PTSD? Nu e de mirare după pandemie și în plin război. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel