Semnificaţia Lunii în harta natală: Semnul tău lunar dezvăluie totul despre relaţiile din viaţa ta

astrosens Team | Dată: 22 sep, 18:08 | Categorie: Interviu
Semnificaţia Lunii în harta natală: Semnul tău lunar dezvăluie totul despre relaţiile din viaţa ta (sursa foto: Pixabay)
Semnificaţia Lunii în harta natală: Semnul tău lunar dezvăluie totul despre relaţiile din viaţa ta (sursa foto: Pixabay)

Zodia noastră sau semnul solar poate spune multe despre noi, iar pasionaţii de astrologie cunosc şi importanţa sau influenţa ascendentului, dar poziţia Lunii în momentul naşterii noastre aduce informaţii dintr-o zonă mai adâncă decât toate celelalte, fiind strâns legată de primele noastre emoţii şi forme de ataşament cu părinţii sau familia apropiată. Semnul nostru lunar aduce, aşadar, o descriere a modului în care ne raportăm în relaţiile noastre şi modul în care ne procesăm sentimentele, trăirile şi poate fi considerat de unii experţi în astrologie poate chiar mai important decât semnul solar, dată fiind influenţa sa puternică. Invitatul Danielei Simulescu, astrologul Alexandru Păunescu, a explicat la interviurile Astrosens.ro care este legătura dintre formele de ataşament, emoţii şi poziţia lunii în astrograma noastră.

Luna şi tipurile de ataşament

Alexandru Păunescu, astrolog licenţiat în psihologie, a început prin a explica tipurile de ataşament pe care le putem dobândi încă din perioada de Lună (vârsta 0 - 3 ani).

"Luna este cea care guvernează perioada inconştientă a vieţii noastre. Şi tot ceea ce se stabilizează aici sau se formează, este păstrat pe tot parcursul vieţii. Unul dintre aceste puncte care se formează acum este tipul de ataşament sau relaţia de ataşament care are la bază interacţiunea dintre mamă, tată şi copil sau cei care îngrijesc copilul.

Dacă această relaţie este caracterizată de o prezenţă şi o receptivitate foarte mare a părinţilor la nevoile copilului, atunci se dezvoltă un ataşament sigur. Îl face pe copil să se simtă în siguranţă. părinţii trebuie să fie disponibili pentru a îndeplini nevoile copilului, adică un atașament securizant.

Atașamentul ambivalent/anxios - Se formează în situaţia în care copilul, prin relaţia cu părinţii, simte nevoia de validare. 

Atașamentul evitant - Apare în momentul în care copilul nu mai simte nevoia de părinte. Au învăţat să fie pe cont propriu, să se izoleze.

Atașamentul dezorganizat - Acest tip de ataşament este un mix de ataşament evitant şi ambivalent / anxios şi are la bază şi o traumă".

Luna şi emoţiile. Semnificaţia Lunii în harta natală

Alexandru Păunescu a continuat apoi prin a prezenta cum se manifestă semnul lunar, respectiv zodia în care se afla Luna în momentul în care ne-am născut:

Luna în Berbec

"Nevoia copilului cu Luna în Berbec este o nevoie de identitate, o nevoie de a individualiza, o nevoie de a fi remarcat, o nevoie de a face acţiuni. Şi aici e foarte important cum Luna mamei interacţionează cu Luna copilului. Dar, din păcate, Luna în acest plasament astrologic tinde către un ataşament de tip anxios pentru că copilul întotdeauna încearcă să demonstreze că este bun, că poate să reuşească, că este capabil sau demn să primească atenţie".

Luna în Taur

"Luna în Taur este într-un plasament foarte bun şi se simte bine cu mediul în care trăieşte, se exprimă frumos, lejer, emoţional, foarte liber, foarte fluid. Aici tindem să avem un ataşament de tip sigur pentru că Luna filtrează toate aceste lucruri şi aduce către mine doar ceea ce este bun".

Luna în Gemeni

"Verbalizează orice emoţie imediat", punctează astrologul Daniela Simulescu. "Când ai Luna în Gemeni, ai şi o mamă care este puţin instabilă, care trece de la o stare la alta, iar tu, cu Luna în Gemeni, asimilezi foarte uşor modul ei de a se schimba foarte des. Astăzi eşti într-un fel, mâine într-un fel. Iar copilul cu Luna în Gemeni învaţă că şi el poate trăi astfel, că aşa e normal", a mai completat Daniela Simulescu.

"Este o formă de ataşament ambivalent, anxios. Bineînţeles, că asta pentru mine devine un mod de viaţă şi mereu stau şi discut şi vorbesc să caut cele mai bune resurse ca să îţi îndeplinesc ţie dorinţele", a mai precizat şi Alexandru Păunescu.

Luna în Rac

"Aici lucrurile sunt un pic mai complicate", atrage atenţia Alexandru Păunescu. "Luna este la ea acasă şi poate să dezvolte oricare dintre aceste tipuri de ataşament. Bineînţeles, va tinde cumva să îl dezvolte pe cel sigur pentru că aici, copilul are nevoie de o prezenţă permanentă, de o mamă care să fuzioneze cu el, de o mamă care să facă parte din el din punct de vedere psihologic". 

"Feriţi-vă de bărbaţii cu Luna în Rac, doamnelor şi domnişoarelor! Asta aşa, ca o glumă, ca o ironie. Pentru că sunt băieţeii lui mămica. Cu bărbaţii care au Luna în Rac, indiferent de zodia lor, va trebui tot timpul să depinzi şi de ce zice mama lui. Nu poţi să îl învinovăţeşti, dar e clar o conexiune puternică acolo pe care nu o poţi rupe uşor, ca să ştiţi în ce vă băgaţi", a intervenit Daniela Simulescu.

"În momentul în care vor reuşi să înlocuiască imaginea mamei cu imaginea soţiei, din punct de vedere afectiv, adică ce primesc de la mama să primesc şi de la soţia mea - atunci devine fidel noii mame, ca să spun aşa, din punct de vedere psihologic. Problema aici este că se poate dezvolta foarte uşor şi tipul de ataşament dezorganizat pentru că lucrurile sunt atât de sensibile şi copilul cu Luna în Rac este atât de sensibil, încât poate fi afectat de cele mai mici conflicte", a completat Alexandru Păunescu.

Luna în Leu

"Aici vorbim despre un ataşament evitant pentru că Leul are nevoie de spaţiul lui în care să se desfăşoare. El nu are nevoie de nimeni altcineva care să îl valideze. Este foarte bine cu el însuşi. Şi, bineînţeles, evitant fiind, se expune în lume astfel. Copilul cu Luna în Leu este destul de dificil în relaţiile cu ceilalţi copii pentru că el se consideră mai presus. Mai ales dacă are fraţi, nivelul de competiţie este foarte mare şi tinde cumva să îi saboteze pe ceilalţi pentru a primi el".

Luna în Fecioară

"Aici avem o nevoie fizică de îngrijire. Poate copilul respectiv nu are un echipament emoţional foarte abundent şi este suficient să primească îngrijire de bună calitate de la părinţi. Luna în Fecioară predispune puţin la tulburări obsesiv-compulsive, la o formă de îngrădire, la o formă de limitare, la o formă de rigurozitate pe care tu ţi-o impui. Oamenii cu Luna în Fecioară nu vor să simtă pentru că modul lor de a simţi este folosit pentru a somatiza. Dacă eu folosesc simţurile pentru a somatiza şi pentru a ascunde anumite emoţii şi mi le transpun în corp sub forma de afecţiuni, e o formă de negare. Tocmai asta caut, să neg ceea ce simt pentru că totul este prea intens pentru mine".

Luna în Balanţă

"Copilul cu Luna în Balanţă are nevoie de un oarecare tip de expunere, are nevoie de interacţiune. Aici vorbim despre relaţii, comunicare, vorbim despre relaţii afective. Copilul se bucură foarte mult să fie inclus în cadrul familiei şi cuplului. Tinde cumva să devină dependent".

"Persoanele cu Luna în Balanţă nu vor să stea singure. Au nevoie de oglindire, de validare, de oameni lângă şi au partea aceea diplomată de a se comporta pentru că diplomaţia ascunde o frică de a pierde, o frică de abandon şi oamenii cu marcaj puternic de Balanţă în astrogramă nu vor să audă un 'nu' şi fac tot posibilul să fie un 'da'", a completat Daniela Simulescu.

"E mai mult o formă de ambivalenţă la aceste persoane pentru că se mută şi se pliază foarte rapid şi uneori chiar modifică răspunsurile şi le reinterpretează", a conchis Alexandru Păunescu.

Luna în Scorpion

"O formă de evitare clară este la persoana cu Luna în Scorpion. Aici discutăm despre conflicte, conflicte între natura mea şi mediu şi lucrurile astea creează nişte frustrări foarte mari. Când avem Luna în Scorpion, vom încerca să evităm. De ce? Pentru că asta înseamnă un angajament. Ca să pot să îmi asum un angajament, se presupune faptul că mă dedic într-o formă sau alta celuilalt. Dacă mă dedic celuilalt, înseamnă că pierd o anumită parte din mine sau că o împrumut celuilalt, ori că îi permit celuilalt să aibă acces la mine. Frica Scorpionului este de a nu se lăsa manipulat sau de a nu îi lăsa căi celuilalt de a interveni emoţional şi de aceea evită. Acest lucru poate deveni mai patologic decât în alte semne zodiacale, când Luna se află aici, în Scorpion".

Luna în Săgetător

"Oamenii cu Luna în Săgetător pot fi atât de optimişti, atât de încrezători, nu au limite. Pot merge la nişte extreme uimitoare fără să îşi dea seama", a precizat Daniela Simulescu.

Alexandru Păunescu a continuat: "Pentru că Săgetătorul are tendinţa de a expanda foarte mult, de a exploata, cumva se duce foarte mult spre zona de dezorganizare. Pentru că orice conflict mic ai tu, Săgetătorul expandează. Hiperbolizează, exagerează, aduce tot felul de fantasme care îi menţin această formă. Bineînţeles, tinde să fie şi ambivalent / anxios pentru că doreşte să iasă în faţă dar cumva, posibilitatea de dezorganizare e mai mare aici. E mai mult despre validare şi despre raportul dintre critică şi cum ceilalţi se raportează la mine şi cum sunt eu pentru că Săgetătorul are o afinitate foarte mare pentru critică şi pentru a categoriza lucrurile dar este foarte sensibil când vine de la ceilalţi pentru că exploatează şi hiperbolizează această informaţie. Deşi poate să fie un simplu reproş, devine o pată asupra personalităţii".

Luna în Capricorn

"Avem un tip de ataşament evitat pentru că îmi place să fiu singur, pentru că mă descurc. Cred că este vorba despre o interacţiune bilaterală, poate mama nu a avut o disponibilitate emoţională foarte mare".

"Copilul cu Luna în Capricorn are alte nevoi", a punctat Daniela Simulescu. "Dacă aveţi un copil cu Luna în Capricorn, nu îl comparaţi niciodată cu alţi copii pentru că o persoană cu Luna în Capricorn nu se va simţi niciodată cu adevărat apreciată, iubită când va creşte şi tot timpul se va pune în competiţie cu ceilalţi. Ei doar dacă atinge nişte obiective conform copilăriei lui, poate să spună că merită să existe", a continuat Daniela Simulescu.

"La Capricorn putem să vorbim despre o formă de dezorganizare, în sensul în care copilul, inconştient vorbind, are rolul de a trata părintele. Deci când tu, în relaţie, îţi doreşti să faci un copil care să îmbunătăţească relaţia, care să o lege, să o menţină, care să vindece un conflict între tine şi partener, atunci pui o sarcină psihologică foarte mare pe copilul tău şi creezi premisele unui ataşament dezorganizat pentru că el are scopul de a vindeca relaţia, nu are scopul propriei existenţe", a completat Alexandru.

Luna în Vărsător

"Luna în Vărsător tinde să fie ambivalentă şi anxioasă pentru că se risipeşte foarte mult, caută diverse canale de comunicare, nu are niciodată o constantă în ceea ce priveşte comunicarea şi comunicarea emoţională. Are nevoie de mai multe forme de validare: validare emoţională, profesională, şcolară. Tot timpul este ceva nou care apare şi eu trebuie să îl bifez. Da, ataşamentul este anxios şi ambivalent aici, cu siguranţă", a precizat Alexandru Păunescu.

Daniela Simulescu a mai adăugat: "Şi copiii cu Luna în Vărsător vor să facă lucrurile diferit de mici. Şi nu le puneţi limite şi nu încercaţi să îi aduceţi cu turma că le veţi face foarte mult rău".

Luna în Peşti

"Aici avem o mai mare posibilitate. Se tinde spre ataşament sigur, evitant şi dezorganizat. Ataşament sigur în sensul în care copilul cu luna în Peşti este foarte receptiv la ceea ce primeşte de la părinte, mai ales inconştient".

"E ca un bureţel", precizează Daniela Simulescu. "Atenţie dacă aveţi un copil cu Luna în Peşti. Încă din primii ani este precum un bureţel al emoţiilor. Simte că mama e supărată, că tatăl e supărat, nu trebuie să îi zici nimic. Are un canal interior extraordinar de a percepe absolut tot".

"Dacă părinţii au latură emoţională constantă, avem premisele pentru ataşament sigur. Dacă sunt inconstanţi, sunt ba fericiţi, ba supăraţi de la o zi sau de la o oră la alta, avem partea de ambivalent şi, bineînţeles, dacă există conflicte familiale foarte mari, cu care părinţii vin din familiile lor, copilul cu Luna în Peşti le va recepta foarte uşor. El acumulează de oriunde şi orice", completează Alexandru Păunescu.

"Oamenii cu Luna în Peşti ori vor deveni super artişti, ori vor căuta meserii în care să îi ajute pe ceilalţi, să se sacrifice, de a juca oarecum postura de victimă", a mai precizat Daniela Simulescu.

"Aceste tipuri de acţiuni mă ajută pe mie să am grijă de mine la un anumit nivel. Când eu îl ajut pe celălalt de fapt am grijă de mine. Când eram copil, eram neputincios şi iată că acum ajut copii neputincioşi. Sau când am dependenţe. Dependenţele au întotdeauna rolul de a ocupa un gol şi de a mă apăra sub o anumită formă şi de a fi ceva al meu care nu mă părăseşte niciodată. Întotdeauna caut fie să mă ajut, fie să am ceva al meu care nu poate să mă abandoneze", a conchis Alexandru.

Daniela Simulescu a conchis cu o precizare pentru părinţi, în care a reafirmat importanţa poziţiei lunii în harta natală a copiilor:

"De acolo ne dăm seama întotdeauna de relaţia pe care o are cu mama, de modul în care învaţă să proceseze emoţiile şi de modul în care se va raporta la relaţiile pe care le va avea de-a lungul vieţii".

Emisiunea completă despre tipurile de ataşament şi afectivitatea copiilor în astrologie poate fi urmărită aici:

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite